Και ενώ οι πιο ισχυροί ηγέτες του κόσμου δίνουν ραντεβού στην Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, το πιο διάσημο μουσείο της ισπανικής πρωτεύουσας, το Πράδο, σε συνεργασία με την περιβαλλοντολική οργάνωση WWF βρήκαν τον πιο πρωτότυπο και ίσως τον πιο καλαίσθητο τρόπο για να στείλουν το δικό τους μήνυμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Έτσι μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Πράδο «μεταμορφώθηκαν» με τη βοήθεια της WWF δίνοντας στον θεατή μία σοκαριστική εικόνα του πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα στις ζωές μας αν δεν λάβουμε τώρα δραστικά μέτρα, αλλά και πόσες πολλές ομορφιές του πλανήτη μας θα στερηθούμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τέσσερα από τα πιο γνωστά έργα του μουσείου τα οποία δέχθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να τονισθούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες  από τα διάφορα έντονα φαινόμενα που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.  

Για παράδειγμα, ο πίνακας «Felipe IV a Caballo» (Philip IV on Horseback) του Diego Velázquez χρησιμοποιήθηκε για να υπερτονιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης στην στάθμη της θάλασσας.  

 

Tην ίδια στιγμή ο γνωστός πίνακας «El quitasol» (The Parasol) του σπουδαίου Καταλανού ζωγράφου Francisco de Goya «παραποιήθηκε» για να αντικατοπτρίσει το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω του κλίματος. 

 

Το έργο «El paso de la laguna Estigia» (Landscape with Charon Crossing the Styx) του Joachim Patinir.

Το έργο «Niños en la playa» (Boys on the Beach) του Joaquín Sorolla.

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS