ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το λαχανικό που προκαλεί έντονη κακοσμία σώματος στις γυναίκες

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις.

Το λαχανικό που προκαλεί έντονη κακοσμία σώματος στις γυναίκες

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακή μυρωδιά του σώματος προκαλείται λόγω των βακτηρίων που ζουν στις περιοχές που κυρίως ιδρώνουμε (μασχάλες, πόδια, κλπ) όπως είναι το Corynebacterium. Φυσικά, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο χειρότερα είναι.

Εκτός από την ποσότητα του ιδρώτα και από την παρουσία βακτηρίων, φαίνεται πως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη κακοσμία του σώματος: η διατροφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Dermatology το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με τη μυρωδιά του σώματος.

Τώρα δύο επιστήμονες γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses ότι οι ντομάτες ευθύνονται για την κακοσμία του ιδρώτα στις μασχάλες.

Ντομάτες και τερπένια

Οπως λέει ο Τσαρλς Στιούαρτ, «γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια μετατρέπουν τον ιδρώτα της μασχάλης σε οσμές διασπώντας τις πρωτεΐνες του. Ορισμένα άτομα είναι τυχερά επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει συχνά στην Απω Ανατολή, ιδίως στην Κορέα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση ιδρώνουν αρκετά στις μασχάλες τους και μυρίζουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυσοσμία του ιδρώτα οφείλεται και στη διατροφή ενώ μεταξύ των «ενόχων» είναι οι ντομάτες.

Ο Στιούαρτ συστήνει σε όσους έχουν πρόβλημα με τη κακοσμία του ιδρώτα τους να εγκαταλείψουν τις ντομάτες, τουλάχιστον τις ωμές.

Η ανακάλυψη του Στιούαρτ σχετικά με τις ντομάτες ήλθε στο φως μετά τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2007. Τότε οι συνάδελφοί του άνοιγαν συνεχώς τα παράθυρα όταν εκείνος βρισκόταν στον χώρο. Ο ίδιος γνώριζε το λόγο. ‘Ηταν η άσχημη μυρωδιά του σώματός του. Ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά τα σαπούνια και αποσμητικά που χρησιμοποιούσε. Τότε παρατήρησε ότι το κοτσάνι της ντομάτας μύριζε σαν τον ιδρώτα του. Ψάχνοντας, ανακάλυψε ότι στο κοτσάνι της ντομάτας υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τερπένια, ουσίες που χαρίζουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση τους (π.χ. στα πορτοκάλια). Ο Στιούαρτ αποφάσισε να σταματήσει να καταναλώνει ντομάτες και μέσα σε μικρό διάστημα είδε το πρόβλημά του να εξαφανίζεται.

Το 2013, κάνοντας πειράματα με το εαυτό του, ο Στιούρτ προσέθεσε ξανά ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε τερπένια στη διατροφή του. Σε ένα από τα πειράματά του έφαγε 4 μεγάλες ντομάτες και είδε ότι η κακοσμία του ιδρώτα της μασχάλης του επανήληθε. Η άσχημη μυρωδιά διήρκεσε 7 ημέρες.

Κακοσμία με 50-100 γραμμάρια

«Είναι απίστευτο ότι η οσμή αυτή μπορεί να διαρκέσει για τόσο μεγάλο διάστημα έπειτα από μόλις ένα γεύμα», λέει ο Στιούαρτ και προσθέτει: «Αυτό σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι όσοι τρώνε ντομάτες ή προϊόντα με ντομάτες έχουν πάντα κίνδυνο να μυρίζουν όταν ιδρώνουν».

Οπως λέει, δεν γνωρίζει πόσες ντομάτες χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος για να εμφανιστεί αυτή άσχημη μυρωδιά, ωστόσο εκτιμά ότι 50 -100 γραμμάρια αρκούν. Σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει αν και οι μαγειρεμένες ντομάτες προκαλούν κακοσμία του ιδρώτα.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίον οι τροφές που περιέχουν τερπένια παίζουν ρόλο στην οσμή του σώματος συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίον οι ουσίες αυτές διασπώνται από ένζυμα παράγοντας χημικές ουσίες που δρουν στο λυκοπένιο(το αντιοξειδωτικό που χαρίζει στην τομάτα το κόκκινο χρώμα της). Η διαδικασία αυτή με τη σειρά της παράγει και άλλα χημικά τα οποία συμβάλλουν στο πώς μυρίζει το ανθρώπινο σώμα.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, ο Στιούαρτ συστήνει σε όσους έχουν πρόβλημα με τη κακοσμία του ιδρώτα τους να εγκαταλείψουν τις ντομάτες, τουλάχιστον τις ωμές.

Πηγή: healthyliving.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.