Το κέικ των αγγέλων με την αφράτη μαρέγκα: Το μυστικό είναι στην ώρα χτυπήματος Διαβάστε τη συνταγή.
Υλικά
για μια πολύ βαθιά φόρμα με τρύπα στην μέση -προτιμότερη η ειδική φόρμα για κέικ αγγέλων με αποσπώμενο πάτο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1,5 κούπα ζάχαρη συν 4 κ.σ
12 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
για την μισή δόση για μια πιο μικρή φόρμα με τρύπα στην μέση
μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3/4 κούπας ζάχαρη συν 2 κ.σ
6 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ασπράδια σε στεγνό και καθαρό μπολ,χωρίς το παραμικρό υπόλειμμα κρόκου ,δεν τη χτυπάμε δίπλα σε ατμούς η σε ζεστό και υγρό περιβάλλον γιατί δε θα σφίξει
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα προσθέτουμε την πρέζα αλάτι και την ζάχαρη σιγά σιγά ανά κουταλιές
- Χτυπάμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα όταν σηκώνουμε το μίξερ να στέκεται και να είναι γυαλιστερή,παίρνουμε λίγο στο δάχτυλο και βλέπουμε αν νιώθουμε καθόλου την ζάχαρη αν ναι συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί
- Tip Με μίξερ χειρός θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα
- Αφού φτιάξουμε την σφιχτή μαρέγκα της προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι αναμιγνύοντας πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω,μέχρι να τελειώσει το αλεύρι,προσθέτουμε και την βανίλια Προσοχή δεν αναμιγνύουμε πάρα πολύ γιατί θα πέσει το μείγμα και θα ξεφουσκώσει η μαρέγκα
- Βάζουμε σε φόρμα που πρέπει απαραίτητα να είναι με τρύπα στη μέση, που δεν θα έχουμε βουτυρώσει,ψήνουμε στους 175C για 30-35 λεπτά μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο
- Αναποδογυρίζουμε την φόρμα πάνω σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήνουμε να κρυώσει-Αυτό το βήμα είναι απόλυτα απαραίτητο αλλιώς το κέικ θα ξεφουσκώσει σαν σκασμένο λάστιχο
- Αφού κρυώσει περνάμε γύρω γύρω ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας,περνώντας στην στις γωνίες και από κάτω
- Προσπαθούμε να μην πιέσουμε το κέικ γιατί θα μαζέψει η σπογγώδες υφή του
- Βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη
Δείτε το βίντεο:
Photo: @visucy
Πηγή συνταγής: Dias Recipes