ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο της Αργυρώς θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι σου

Στο μενού των φετινών γιορτών αντικατέστησε την συνηθισμένη γαλοπούλα με ένα ζουμερό γεμιστό κοτόπουλο με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

To γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο της Αργυρώς θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι σου

Οδηγίες από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου για το πιο νόστιμο κοτόπουλο των φετινών γιορτών.

Υλικά Συνταγής

1 μεγάλο κοτόπουλο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γραμ. κιμά ανάμεικτο

χοιρινό και μοσχαρίσιο

Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες

5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα

½ φλ. τσαγιού κονιάκ

1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γραμ. δαμάσκηνα

4 μήλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.

EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ:

Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.

Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Αφαιρούμε το γιάντες, το κόκκαλο σε σχήμα V που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού.

Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος – δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.

Γεμίζουμε με την γέμιση και δένουμε το πουλερικό για να κρατήσει το σχήμα του και τους χυμούς του στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο.

Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. ΑΝ αρχίσει να ‘αρπάζει’ το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα, να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του που, με το ψήσιμο, βγαίνουν στην επιφάνεια.

Read Next

06 Δεκ 2025

Σάρα Τοσκάνο, Μυρτώ Δεληβοριά, τι είναι οικογένεια για εσάς;

Η συγγραφέας και η εικονογράφος της νέας παιδικής λογοτεχνικής σειράς "Η οικογένειά μου είναι... ο κόσμος μου" από τις εκδόσεις Καστανιώτη μιλούν στο "α" για τα νέα τους βιβλία.

06 Δεκ 2025

Τα 'Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά' σερβίρουν για 11η χρονιά 'Μεγάλες Απολαύσεις'

Στο πιο γιορτινό σκηνικό, η φετινή έκδοση που μετρά την 11η χρονιά της επιστρέφει πιο δυναμικά και πληθωρικά στο Ξενοδοχείο King George στην Πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από

Life

06 Δεκ 2025

"Τόσκα": το ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ στη φασιστική Ρώμη αναβιώνει στη Λυρική

Την αναβίωση παλαιότερης επιτυχημένης παραγωγής του Νίκου Πετρόπουλου για την "Τόσκα" του Πουτσίνι επέλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή ως πρώτο μέρος του αφιερώματος στον εκλεκτό σκηνογράφο & σκηνοθέτη. Πού οφείλεται η γοητεία ενός έργου εξίσου αγαπητού σε κοινό, σκηνοθέτες και τραγουδιστές;

05 Δεκ 2025

Γιατί αξίζει να μετράς τα βήματά σου; Ειδικός της Mayo Clinic εξηγεί πώς αλλάζει η υγεία σου

Η προσωπική σου κίνηση μετατρέπεται σε… καθημερινό φάρμακο. Και ο πιο απλός τρόπος να την παρακολουθήσεις; Να μετρήσεις τα βήματά σου.

05 Δεκ 2025

Επίμονο λίπος στα πόδια; 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να το εξαφανίσεις

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, θέλει υπομονή αλλά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη: Tα φρούτα και λαχανικά του μήνα που θα βάλεις στο πιάτο σου

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη, θα ξέρεις τι να επιλέξεις!

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.