ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το εστιατόριο Κεντρικόν, το αγαπημένο στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, ανοίγει ξανά τη σάλα του

Η αθηναϊκή, αστική κουζίνα αναβιώνει σε έναν χώρο που αγάπησε η οικογένεια Παπανδρέου, ο Κάρολος Κουν, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αντώνης Σαμαράκης.

Το εστιατόριο Κεντρικόν, το αγαπημένο στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, ανοίγει ξανά τη σάλα του

Το Κεντρικόν ξεκίνησε ως καφενεδάκι το 1935 με την ονομασία Λεύκες, στο απέναντι ακριβώς σημείο από όπου στεγάζεται σήμερα, το εστιατόριο σταθμός στην ιστορία της Αθηναϊκής αστικής κουζίνας, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους παλιούς και νέους φίλους του, στο ίδιο σημείο της ατμοσφαιρικής στοάς Μπολάνη, στην οδό Κολοκοτρώνη, στον αριθμό 3, ακριβώς εκεί που το γνωρίσαμε τα τελευταία 60 χρόνια.

«Οι πόρτες άνοιξαν ξανά στις 23 Οκτωβρίου» λέει η υπεύθυνη του μαγαζιού, Έλενα Στρατάκη και συνεχίζει: «Έχουν κρατηθεί πολλά στοιχεία του παλιού Κεντρικόν, κάποια φωτιστικά, κάποιοι πίνακες, έπιπλα».

Το Κεντρικόν ήταν και είναι καλλιτεχνικό και πολιτικό στέκι. Παλιότερα ένας από τους πιο τακτικούς πελάτες ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς και ο Κάρολος Κουν ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Αντώνη Σαμαράκη. Ήταν το στέκι της οικογένειας Παπανδρέου καθώς και αρκετών άλλων πολιτικών. Από το εστιατόριο Κεντρικόν έχουν παρελάσει υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες του θεάματος, συγγραφείς, τραπεζίτες και πολλοί άλλοι. Σήμερα το επισκέπτονται τακτικά ο Γιάννης Μπέζος, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιώργος Κοτανίδης και άλλοι. Τα επαγγελματικά γεύματα είναι στα συν του εστιατορίου.

Δείτε ένα ιστορικό βίντεο, όπως ανέβηκε στη σελίδα του Κεντρικόν, στο φέισμπουκ:

Το 2017 έκλεισε, αφήνοντας ένα κενό στην ιστορία της εστίασης. Τόσο το σημείο όσο και ο θρύλος που το περιβάλλει το μεταμορφώνει σε ιστορική αναφορά. Μετά από δωδεκάμηνη, αναγκαία αναμονή, για να ανακαινισθεί εσωτερικά και εξωτερικά το υπέροχο κτίριο που το φιλοξενεί από το 1960, το Κεντρικόν επανέρχεται δυναμικά στον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Το εστιατόριο Κεντρικόν, το αγαπημένο στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, ανοίγει ξανά τη σάλα του
Το Κεντρικόν λειτουργεί επίσης από το πρωί, 8:30 έως 12:30 μ.μ. για πρωινό και brunch.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση αναδεικνύει τα αριστοκρατικά στοιχεία του παρελθόντος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονες πινελιές πολυτέλειας, οι οποίες ήταν απαραίτητες σ’ ένα all time classic εστιατόριο. Η φιλόξενη σάλα με τις βελούδινες μπλε και πράσινες καρέκλες της δένει υπέροχα με την προσθήκη ενός πανέμορφου και λειτουργικού bar από λευκό μάρμαρο Πεντέλης. Καλυμμένοι τοίχοι από καλαίσθητες ταπετσαρίες και πίνακες της παλιάς Αθήνας, δημιουργούν το απαραίτητο σκηνικό για να απολαύσετε τα υπέροχα πιάτα που υπογράφει ο σεφ Άρης Τσανακλίδης.

Καλυμμένοι τοίχοι από καλαίσθητες ταπετσαρίες και πίνακες της παλιάς Αθήνας, δημιουργούν το απαραίτητο σκηνικό για να απολαύσετε τα υπέροχα πιάτα που υπογράφει ο σεφ Άρης Τσανακλίδης.

Ο διάσημος σεφ προτείνει έναν συνδυασμό ελληνικών συνταγών -κυρίως για το μεσημέρι- με πιο σύγχρονες εκδοχές της μεσογειακής κουζίνας για τις νυχτερινές ώρες. Επιλέγει τις καλύτερες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα για να απογειώσει με το μαγειρικό του ταπεραμέντο τα κλασικά πιάτα της αθηναϊκής αστικής κουζίνας.
Μία πλούσια λίστα από περίπου πενήντα ετικέτες κρασιών από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, συμπληρώνει αρμονικά την γαστρονομική πρόταση του εστιατορίου Κεντρικόν.

Στη προσπάθεια της Αθήνας να γίνει σημαντικός γευστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, το Κεντρικόν φιλοδοξεί να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς της καλής Ελληνικής κουζίνας.

Στη προσπάθεια της Αθήνας να γίνει σημαντικός γευστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, το Κεντρικόν φιλοδοξεί να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς της καλής Ελληνικής κουζίνας.

«Το Κεντρικόν είναι ένα αστικό εστιατόριο κι αυτό ορίζεται κυρίως από την κουζίνα του που θυμίζει όσα μαγείρευε η μητέρα και η γιαγιά μας, από το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, από την κλασικότητα του χώρου και φυσικά από τους ίδιους τους πελάτες. Τα πιάτα του Κεντρικόν είναι κλασικά, καθόλου πειραγμένα και οι γεύσεις παραμένουν πιστές στην πατροπαράδοτη συνταγή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, η σταθερότητα. Αυτό ισχύει και για τους προμηθευτές μας που τους εμπιστευόμαστε τόσα χρόνια τώρα».

Τα πιάτα του Κεντρικόν είναι κλασικά, καθόλου πειραγμένα και οι γεύσεις παραμένουν πιστές στην πατροπαράδοτη συνταγή.
Το Κεντρικόν είναι ένα αστικό εστιατόριο κι αυτό ορίζεται κυρίως από την κουζίνα του που θυμίζει όσα μαγείρευε η μητέρα και η γιαγιά μας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.