ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tο διαιτητικό υποκατάστατο του αυγού είναι το νέο superfood και κάνει πάταγο στο εξωτερικό

Με αυτό φτιάχνεις τα πιο ελαφριά γλυκά.

Tο διαιτητικό υποκατάστατο του αυγού είναι το νέο superfood και κάνει πάταγο στο εξωτερικό

Οι πιο φανατικοί vegans στον κόσμο μπορεί να έχουν αφήσει για πάντα πίσω τους την κατανάλωση του κρέατος, των αυγών και όλων των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων για χάρη μίας διατροφής περισσότερο φιλικής προς τα ζωά αλλά και πιο υγιείνης, σύμφωνα με πολλούς, ωστόσο έχουν καταφέρει να βρουν τις εναλλακτικές λύσεις τους ώστε να μην στερούνται το βασικό συστατικό της πρωτεϊνης.

Και κάπως έτσι με γοργούς ρυθμούς άρχισε να εξαπλώνεται παντού η φήμη μίας νέας τροφής, η οποία θέλει να γίνει το απόλυτο υποκατάστατο του αυγού για όσους το έχουν βγάλει για τα καλά από τη διατροφή τους.

Το όνομα της θυμίζει κάτι ανάμεσα σε χώρα της Δυτικής Αφρικής και σε καθαριστικό και είναι το εξής: Aquafaba. Πρόκειται ουσιαστικό για το υγρό που αντλείται από τους καρπούς των ξηρών φασολιών, πολύ πλόύσιο σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, κατάλληλο για όσους αποφεύγουν πάση θυσία τα αυγά.

Ο λόγος που οι διατροφολόγοι αλλά και οι σεφ παγκοσμίως πιστεύουν τόσο πολύ στο εν λόγω σκεύασμα είναι το γεγονός ότι η Aquafaba μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την παρουσία των αυγών ακόμα και στην παρασκευή γλυκών αφού είναι κάτι αντίστοιχο με το "egg white" μία ρευστή ουσία που περιέχεται στα αυγά, ανάμεσα στον κρόκο και στο ασπράδι και είναι στην ουσία αυτή που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ειδικοί εξηγούν πως η κατάλληλη ποσότητα που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να αντικαταστήσει ένα μεσαίου μεγέθους αυγού είνα μόλις 30 ml Αquafaba, δηλαδή όχι περισσότερα από 2 κουταλάκια του γλυκού.

Για την ιστορία, η Aquafaba ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014 όταν ο Γάλλος σεφ Joël Roessel συνειδητοποίησε πως με το νερό που απομένει από μία κονσέρβα λευκών, ξηρών φασολιών μπορεί να δημιουργήσει κάποιο υποκατάστατο της πρωτεϊνης. Σήμερα όλο και μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου βράζει λευκά φασόλια και χρησιμοποιεί το υγρό τους ως υποκατάστατο των αυγών.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η λέξη Aquafaba έχει ποσταριστεί πάνω από 35.000 φορές στο Instagram με τους λάτρεις της vegan διατροφής να φτιάχνουν με το συγκεκριμένο συστατικό ευφάνταστα γλυκά που θέλουμε σίγουρα να δοκιμάσουμε.

Dreamy

A post shared by Vic's Vegan Bakes (@vicsveganbakes) on

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.