ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys

Ένα άρτι αφιχθέν σημείο στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας που έχει σαν απώτερο σκοπό να μας μυήσει στο αυθεντικό αμερικανικό BBQ.

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys

Ο Χρήστος είναι κρεατοφάγος και γνωρίζει από καλό BBQ. Είναι μια γνώση που λέει ότι αποκόμισε τρώγοντας και ψήνοντας για χρόνια. Με είχε κουράσει ρωτώντας με πότε θα ανοίξει επιτέλους το Po’ Boys σε δικό του σταθερό σημείο. Τύχαινε να γνωρίζω τους ιδιοκτήτες Βασίλη Σπόρο και John Higgins (ο πρώτος μάλιστα είναι και ο chef του εστιατορίου) από το Mama Roux, και έτσι όταν το food truck που πετυχαίναμε πάντα στα καλύτερα food festivals, παράτησε τις ρόδες και ακούμπησε έδαφος, στη γειτονιά του Ψυρρή, έγινε το σχετικό μήνυμα που μας μάζεψε όλους Σάββατο μεσημέρι να δοκιμάζουμε πάνω σε μια ροτόντα πιάτα που μοιάζουν να μεταφέρθηκαν με διακτινισμό από τις κουζίνες της Νέας Ορλεάνης στην καρδιά της Αθήνας.

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys
Μήπως μεταφερθήκαμε με διακτινισμό από τις κουζίνες της Νέας Ορλεάνης στην καρδιά της Αθήνας;
Μας εξηγεί ότι το custom offset smoker που σχεδίασε ο ίδιος και κατόπιν παρήγγειλε να του το κατασκευάσουν στην Καρδίτσα, είναι ο εγκέφαλος της κουζίνας του μαγαζιού.

Ο chef Βασίλης Σπόρος στέκεται πάνω από το τραπέζι και μας υποδέχεται με ένα κουρασμένο πλην γεμάτο χαμόγελο. Ο χώρος είναι άνετος, ζεστός και θυμίζει κάτι από diner. Ήθελε πολλή δουλειά να στηθούν όλα και να λειτουργήσουν τέλεια από την πρώτη κιόλας μέρα. Μας εξηγεί ότι το custom offset smoker που σχεδίασε ο ίδιος και κατόπιν παρήγγειλε να του το κατασκευάσουν στην Καρδίτσα, είναι ο εγκέφαλος της κουζίνας του μαγαζιού. Εκεί εκτυλίσσεται όλο το ψήσιμο. Οκτώ ώρες, στους 120 βαθμούς, με το άγρυπνο μάτι του να επεμβαίνει όποτε πρέπει. Low & Slow. Σαν σύνθημα για κάποιου είδους χορό. Έτσι γίνονται τα σωστά σιγοκαπνιστά spare ribs, το ντελικάτο brisket, το χειροποίητο γαλλικό λουκάνικο andouille, το pulled pork. Μεγάλο ρόλο φυσικά παίζουν και οι ψαγμένες μαρινάδες αλλά και η σωστή τεχνική. Από το menu δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα burgers, το ονειρεμένο mac & cheese, το mushroom burger για vegans, αλλά και η πατατοσαλάτα της Νέας Ορλεάνης. Δοκιμάσαμε όσο πιο πολλά μπορούσαμε με την υπόσχεση ότι θα ξαναπάμε για τα υπόλοιπα, όπως και έγινε δηλαδή.

Τι σημαίνει όμως Po’ Boys; Ακολουθεί σύντομη αναδρομή στη ιστορική συγκυρία που χάρισε σε ένα από τα πιο κλασικά αμερικανικά sandwiches το όνομά του και το οποίο φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο. Θα το ζητήσετε ως Pulled Pork Po’ Boy. Ήταν Ιούλιος στην Νέα Ορλεάνη του 1929 όταν η απεργία των οδηγών του τραμ είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Δύο πρώην οδηγοί, τα αδέρφια Martin, συμπαραστέκονται σε όλους τους απεργούς, ανοίγοντας τις πόρτες του εστιατορίου τους και μοιράζουν δωρεάν τα πιο μεγάλα και χορταστικά sandwiches μέχρι η τετράμηνη απεργία να λάβει τέλος. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος από τους απεργούς άνοιγε την πόρτα του εστιατορίου και διάβαινε το κατώφλι τους προκειμένου να φάει κάτι, τα αδέρφια Martin αναφωνούσαν “Here comes another Poor Boy’’. Η απεργία έληξε, αλλά τα πεντανόστιμα sandwiches έμειναν στην ιστορία.

Ο χώρος είναι άνετος, ζεστός και θυμίζει κάτι από diner.

Η παραπάνω ιστορία για τα Poor Boys της Νέας Ορλεάνης στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν μπορεί παρά συνειρμικά να με πάει ως το μουσικό κομμάτι ᾽Άφραγκο αγόρι῾῾ των Spy F & The Zakulas. Και μιλώντας για μουσικά συνειρμικά χοροπηδήματα δεν μπορώ να αποφύγω και το επόμενο, που έχει να κάνει με τη μουσική σκηνή που είναι στημένη σε μια άκρη του εστιατορίου και φιλοξενεί πιάνο, drums και αφίσες του Elton John, του James Brown, της θρυλικής μουσικής αρένας Tipitina’s της Νέας Ορλεάνης, του Robert Johnson και πολλών ακόμη αστέρων των blues, τα οποία αποτελούν και το OST του μαγαζιού. Πληροφορίες λένε ότι πολλές βραδιές με live μουσική θα προγραμματιστούν στο χώρο, παρέα με τα ομολογουμένως πολλά labels από μπύρες να σερβίρονται και να ρέουν άφθονα πλάι στις σιγοκαπνιστές γαστρομαργικές αφηγήσεις του chef. Πως άλλωστε θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο της μουσικής όταν ο συνιδιοκτήτης του Po’ Boys, ο John Higgins, με καταγωγή από το San Francisco είναι μουσικός βεριτάμπλ και ζει για την jazz και τα blues.

Εάν υπάρχει χώρος για επιδόρπιο - που πάντα υπάρχει δηλαδή - θα συμβούλευα να δοκιμάσετε σίγουρα τους λουκουμάδες Beignets με πραλίνα που έρχονται κατευθείαν από τη Νέα Ορλεάνη και σου κλείνουν το μάτι, σαν να σου δίνουν την υπόσχεση ότι θα τα ξαναδείς την επόμενη φορά. Το Po’ Boys είναι ένα από τα εστιατόρια που γίνονται αγαπημένη συνήθεια.

Ακολουθήστε το Po' Boys

https://www.instagram.com/poboysbarbeque/

https://www.facebook.com/PoBoysBarbeque/

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.