ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys

Ένα άρτι αφιχθέν σημείο στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας που έχει σαν απώτερο σκοπό να μας μυήσει στο αυθεντικό αμερικανικό BBQ.

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys

Ο Χρήστος είναι κρεατοφάγος και γνωρίζει από καλό BBQ. Είναι μια γνώση που λέει ότι αποκόμισε τρώγοντας και ψήνοντας για χρόνια. Με είχε κουράσει ρωτώντας με πότε θα ανοίξει επιτέλους το Po’ Boys σε δικό του σταθερό σημείο. Τύχαινε να γνωρίζω τους ιδιοκτήτες Βασίλη Σπόρο και John Higgins (ο πρώτος μάλιστα είναι και ο chef του εστιατορίου) από το Mama Roux, και έτσι όταν το food truck που πετυχαίναμε πάντα στα καλύτερα food festivals, παράτησε τις ρόδες και ακούμπησε έδαφος, στη γειτονιά του Ψυρρή, έγινε το σχετικό μήνυμα που μας μάζεψε όλους Σάββατο μεσημέρι να δοκιμάζουμε πάνω σε μια ροτόντα πιάτα που μοιάζουν να μεταφέρθηκαν με διακτινισμό από τις κουζίνες της Νέας Ορλεάνης στην καρδιά της Αθήνας.

Την ημέρα που φάγαμε σιγοκαπνιστά, λαχταριστά Spare Ribs & Brisket στη ροτόντα του Po’ Boys
Μήπως μεταφερθήκαμε με διακτινισμό από τις κουζίνες της Νέας Ορλεάνης στην καρδιά της Αθήνας;
Μας εξηγεί ότι το custom offset smoker που σχεδίασε ο ίδιος και κατόπιν παρήγγειλε να του το κατασκευάσουν στην Καρδίτσα, είναι ο εγκέφαλος της κουζίνας του μαγαζιού.

Ο chef Βασίλης Σπόρος στέκεται πάνω από το τραπέζι και μας υποδέχεται με ένα κουρασμένο πλην γεμάτο χαμόγελο. Ο χώρος είναι άνετος, ζεστός και θυμίζει κάτι από diner. Ήθελε πολλή δουλειά να στηθούν όλα και να λειτουργήσουν τέλεια από την πρώτη κιόλας μέρα. Μας εξηγεί ότι το custom offset smoker που σχεδίασε ο ίδιος και κατόπιν παρήγγειλε να του το κατασκευάσουν στην Καρδίτσα, είναι ο εγκέφαλος της κουζίνας του μαγαζιού. Εκεί εκτυλίσσεται όλο το ψήσιμο. Οκτώ ώρες, στους 120 βαθμούς, με το άγρυπνο μάτι του να επεμβαίνει όποτε πρέπει. Low & Slow. Σαν σύνθημα για κάποιου είδους χορό. Έτσι γίνονται τα σωστά σιγοκαπνιστά spare ribs, το ντελικάτο brisket, το χειροποίητο γαλλικό λουκάνικο andouille, το pulled pork. Μεγάλο ρόλο φυσικά παίζουν και οι ψαγμένες μαρινάδες αλλά και η σωστή τεχνική. Από το menu δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα burgers, το ονειρεμένο mac & cheese, το mushroom burger για vegans, αλλά και η πατατοσαλάτα της Νέας Ορλεάνης. Δοκιμάσαμε όσο πιο πολλά μπορούσαμε με την υπόσχεση ότι θα ξαναπάμε για τα υπόλοιπα, όπως και έγινε δηλαδή.

Τι σημαίνει όμως Po’ Boys; Ακολουθεί σύντομη αναδρομή στη ιστορική συγκυρία που χάρισε σε ένα από τα πιο κλασικά αμερικανικά sandwiches το όνομά του και το οποίο φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο. Θα το ζητήσετε ως Pulled Pork Po’ Boy. Ήταν Ιούλιος στην Νέα Ορλεάνη του 1929 όταν η απεργία των οδηγών του τραμ είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Δύο πρώην οδηγοί, τα αδέρφια Martin, συμπαραστέκονται σε όλους τους απεργούς, ανοίγοντας τις πόρτες του εστιατορίου τους και μοιράζουν δωρεάν τα πιο μεγάλα και χορταστικά sandwiches μέχρι η τετράμηνη απεργία να λάβει τέλος. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος από τους απεργούς άνοιγε την πόρτα του εστιατορίου και διάβαινε το κατώφλι τους προκειμένου να φάει κάτι, τα αδέρφια Martin αναφωνούσαν “Here comes another Poor Boy’’. Η απεργία έληξε, αλλά τα πεντανόστιμα sandwiches έμειναν στην ιστορία.

Ο χώρος είναι άνετος, ζεστός και θυμίζει κάτι από diner.

Η παραπάνω ιστορία για τα Poor Boys της Νέας Ορλεάνης στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν μπορεί παρά συνειρμικά να με πάει ως το μουσικό κομμάτι ᾽Άφραγκο αγόρι῾῾ των Spy F & The Zakulas. Και μιλώντας για μουσικά συνειρμικά χοροπηδήματα δεν μπορώ να αποφύγω και το επόμενο, που έχει να κάνει με τη μουσική σκηνή που είναι στημένη σε μια άκρη του εστιατορίου και φιλοξενεί πιάνο, drums και αφίσες του Elton John, του James Brown, της θρυλικής μουσικής αρένας Tipitina’s της Νέας Ορλεάνης, του Robert Johnson και πολλών ακόμη αστέρων των blues, τα οποία αποτελούν και το OST του μαγαζιού. Πληροφορίες λένε ότι πολλές βραδιές με live μουσική θα προγραμματιστούν στο χώρο, παρέα με τα ομολογουμένως πολλά labels από μπύρες να σερβίρονται και να ρέουν άφθονα πλάι στις σιγοκαπνιστές γαστρομαργικές αφηγήσεις του chef. Πως άλλωστε θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο της μουσικής όταν ο συνιδιοκτήτης του Po’ Boys, ο John Higgins, με καταγωγή από το San Francisco είναι μουσικός βεριτάμπλ και ζει για την jazz και τα blues.

Εάν υπάρχει χώρος για επιδόρπιο - που πάντα υπάρχει δηλαδή - θα συμβούλευα να δοκιμάσετε σίγουρα τους λουκουμάδες Beignets με πραλίνα που έρχονται κατευθείαν από τη Νέα Ορλεάνη και σου κλείνουν το μάτι, σαν να σου δίνουν την υπόσχεση ότι θα τα ξαναδείς την επόμενη φορά. Το Po’ Boys είναι ένα από τα εστιατόρια που γίνονται αγαπημένη συνήθεια.

Ακολουθήστε το Po' Boys

https://www.instagram.com/poboysbarbeque/

https://www.facebook.com/PoBoysBarbeque/

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.