ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι να κάνετε τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού. Tips της Ελένης Ψυχούλη

Τα απομεινάρια της γιορτής μαγειρεύουν το τραπέζι της επόμενης μέρας. Μην πετάξεις τίποτα, λοιπόν. Σου έχω έτοιμο το plan B.

Τι να κάνετε τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού. Tips της Ελένης Ψυχούλη

Τα απομεινάρια της γιορτής μαγειρεύουν το τραπέζι της επόμενης μέρας. Μην πετάξεις τίποτα, λοιπόν. Σου έχω έτοιμο το plan B.

Τα καλέσματα των ενδιάμεσων ημερών είναι τα αγαπημένα μου. Πιο χαλαρά, αφήνουν την οικοδέσποινα να χαρεί τη γιορτή με τους πολύ δικούς της ανθρώπους. Αυτές τις μέρες θα εκμεταλλευτώ ό,τι έχει περισσέψει από τα γιορτινά δείπνα, για να φτιάξω ένα διαφορετικό μενού, πάντα με το άρωμα της γιορτής.

Κι αυτό συμφέρει για τους εξής λόγους:

1. Είναι οικονομικό.

2. Μέρες αργίας τα μαγαζιά είναι κλειστά οπότε μπορεί να μη γίνεται να ψωνίσεις.
3. Ένα φαγητό με το κρέας ήδη μαγειρεμένο γίνεται στο άψε σβήσε και χωρίς πολλά υλικά, αφού ήδη έχει τη νοστιμιά από τα μπαχαρικά ή τα υλικά του πρώτου μαγειρέματος.

4. Το μυστικό είναι να τα εκμεταλλευτείς σε συνταγές που τα συνδυάζουν με υλικά απλά, της καθημερινότητας, που βρίσκονται σε κάθε ψυγείο.

Τι να κάνετε τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού. Tips της Ελένης Ψυχούλη

Οι χρυσοί κανόνες:

* Στο καθάρισμα των λαχανικών κρατάμε τις φλούδες από τα καρότα, τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών, τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο ή το μαρούλι, ό,τι γενικώς μπορεί να φαγωθεί κι ας έχει κακομούτσουνη όψη. Θα τα εκμεταλλευτούμε σε μια βελουτέ ή μια μινεστρόνε.

* Το λίπος ή τα κομματάκια από το καθάρισμα του κρέατος ή των πουλερικών είναι μια νοστιμιά που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα επόμενο φαγητό ή σε μια σούπα.

* Ό,τι απομένει σε ένα πιάτο δεν είναι βρώμικο, ιδίως αν ξαναμαγειρευτεί. Στο γιορτινό τραπέζι έχουμε όλοι την τάση να σερβιριζόμαστε μεγάλες μερίδες που δεν τις καταφέρνουμε τελικά. Ένα κομμάτι ψαχνό χοιρινό δεν είναι κάτι που αρμόζει στον σκουπιδοντενεκέ.

* Ό,τι απομείνει από το ταψί του μπακλαβά ή των σιροπιαστών, ένα τσουρέκι ή ένα κέικ που έχει ξεραθεί, τα σπασμένα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες, μπορεί να φτιάξουν τη συνταγή ενός επόμενου γλυκού.* Ό,τι απομείνει από το ταψί της γαλοπούλας, του κοτόπουλου, του χοιρινού ή του αρνιού που θα μπουν στο φούρνο, ξαναμπαίνει σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα, ένα μαγειρευτό με σάλτσα.

Να θυμάσαι: Η ανακύκλωση είναι το απόλυτο αξίωμα των ημερών και την αγαπάμε γιατί, χωρίς κόπο, μπορεί να μεταμορφώσει το χθεσινό φαγητό σε ένα ολόφρεσκο και διαφορετικό για την επόμενη μέρα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Read Next

08 Δεκ 2025

Φούσκωμα χωρίς λόγο; Οι 4 συνήθειες στο πιάτο σου που ευθύνονται

Νομίζεις ότι κάνεις έξυπνους συνδυασμούς στο πιάτο σου; Κάποιοι τελικά σε σαμποτάρουν χωρίς να το ξέρεις.

08 Δεκ 2025

Τι σημαίνει για εμάς το μονοπώλιο του Netflix;

Η πρόταση αγοράς της Warner Bros. από τη streaming πλατφόρμα έχει αναστατώσει τον κινηματογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά, περισσότερο απ' όλους, θα επηρεάσει τους απλούς χρήστες.

Περισσότερα από

Life

08 Δεκ 2025

Σε ένα πανέμορφο αθηναϊκό νεοκλασικό, θα δοκιμάσεις premium ουίσκι και ρούμι

Για δύο ημέρες, οι τρεις όροφοι του Amalias 36 γεμίζουν αρώματα, γεύσεις και εμπειρίες, χάρη στο Athens Rum & Whisky Festival.

08 Δεκ 2025

Χριστουγεννιάτικες ταινίες για όλο το 24ωρο σε ένα pop up κανάλι

Την καλύτερη συντρόφια θα μας κρατήσει και φέτος τα Χριστούγεννα η COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD, που έχει γίνει πλέον θεσμός.

08 Δεκ 2025

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

08 Δεκ 2025

Απόψε (8/12) στην TV: Ένα κοινωνικό θρίλερ και μια διαστημική περιπέτεια

Pop και κλασικός κινηματογράφος απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

07 Δεκ 2025

7 ελληνικές χριστουγεννιάτικες ταινίες

Κωμικές, δραματικές ή αμιγώς γιορτινές, αυτές είναι μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που προσπάθησαν να αποτυπώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

07 Δεκ 2025

Για τον Χάρη Ρώμα, η ανάγκη να αισθανθούμε ορατοί είναι πιο βαθιά απ’ όσο νομίζουμε

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας του κωμωδίας "Η Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" στο Coronet (από 4/12), ο Χάρης Ρώμας μιλά για τη συγγραφή, την υποκριτική, αλλά και για την πολιτική, αποκαλύπτοντας πώς συνδέει το χιούμορ με την κοινωνική κριτική και την προσωπική αλήθεια.

07 Δεκ 2025

Τα κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

06 Δεκ 2025

Καροτόσουπα βελουτέ με τραχανά - Ό,τι πιο θρεπτικό σε χρόνο dt!

Ζεστή και θρεπτική καροτόσουπα βελουτέ με τραχανά σε χρόνο dt.

06 Δεκ 2025

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

06 Δεκ 2025

Σάρα Τοσκάνο, Μυρτώ Δεληβοριά, τι είναι οικογένεια για εσάς;

Η συγγραφέας και η εικονογράφος της νέας παιδικής λογοτεχνικής σειράς "Η οικογένειά μου είναι... ο κόσμος μου" από τις εκδόσεις Καστανιώτη μιλούν στο "α" για τα νέα τους βιβλία.