ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι γίνεται στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εχετε διερωτηθεί για ποιο λόγο η γυναικεία συμπεριφορά μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Τι γίνεται στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εχετε διερωτηθεί για ποιο λόγο η γυναικεία συμπεριφορά μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Γιατί οι γυναίκες συμπεριφέρονται με αδεξιότητα; Γιατί έχουν λιγούρες και ψυχολογικές μεταπτώσεις; Η Jordan Gaines Lewis του Pennsylvania State University δίνει τις απαντήσεις.

Ευκολία στο... πέσιμο

Κατά την διάρκεια της κύησης το κέντρο βάρους του γυναικείου σώματος μετακινείται προς τα επάνω

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης είναι η αδεξιότητα με την οποία οι γυναίκες συμπεριφέρονται: Τους πέφτουν τα κλειδιά, σκοντάφτουν, ρίχνουν ποτήρια και χύνουν το νερό. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου, το 27%, οι έγκυες σκοντάφτουν τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της κύησης, κάτι που γίνεται το ίδιο συχνά όταν οι γυναίκες ξεπεράσουν το 65ο έτος.

Μια εξήγηση δίνει η φυσική και ο Ισαάκ Νεύτωνας. Σταδιακά κατά την διάρκεια της κύησης το κέντρο βάρους του γυναικείου σώματος μετακινείται προς τα επάνω και ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντεπεξέλθει, καθώς εκεί καταλήγουν πληροφορίες για το βάρος, την στάση του σώματος και την ισορροπία, οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς.

Η απίστευτη χαλαρότητα της... εγκυμοσύνης

Ομως ήδη από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης χημικές διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο συμβάλλουν σημαντικά στην αδεξιότητα. Τις πρώτες εβδομάδες αυξάνονται ραγδαία τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ριλαξίνη. Αυτή η ορμόνη συμβάλει στην χαλάρωση των αρθρώσεων, των συνδέσεων και των μυών γεγονός που θα είναι σωτήριο για το μυοσκελετικό σύστημα της γυναίκας κατά την διάρκεια του τοκετού, πολλούς μήνες αργότερα.

Αυτή η χαλάρωση πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αδεξιότητα που παρατηρείται στις έγκυες, όταν – για παράδειγμα - πρέπει να κρατήσουν γερά ένα αντικείμενο χωρίς να γλιστρήσει από τα χέρια τους. Η ίδια ορμόνη πιστεύεται ότι ευθύνεται για την χαλάρωση των μυών στον οισοφάγο με συνέπεια τα γαστρικά υγρά να ανεβαίνουν ευκολότερα προς στο στόμα με συνέπεια τους... ανεξήγητους εμετούς.

«Τα τρώω όλα...»

Οι ορέξεις ανοίγουν για πολύ περίεργες «γεύσεις» όπως χώμα, χαρτί ή... σοβά

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος μας ανοίγει την όρεξη να φάμε συγκεκριμένες τροφές και φαγητά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να φάμε αλατισμένο φαγητό, ο εγκέφαλος μας λέει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση.

Οι περίεργες ορέξεις που τόσο συχνά παρατηρούνται στις έγκυες είναι πηγή έμπνευσης για ατελείωτα ανέκδοτα: Ομελέτα με σοκολάτα, τουρσί και σαρδέλες και τόσοι άλλοι συνδυασμοί που προκαλούν αηδία στους άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, οι περίεργες ορέξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεταβάλλονται στην 9μηνη περίοδο. Στο πρώτο τρίμηνο, οι έγκυες αποφεύγουν τα πικρά εδέσματα, στο δεύτερο προτιμούν τα αλμυρά και στο τρίτο τα ξινά. Το γιατί γίνεται αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος. Πιστεύεται πάντως ότι όταν οι γυναίκες επιζητούν αλμυρά εδέσματα, όπως τα πατατάκια, αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός τους έχει αυξημένες ανάγκες για νάτριο καθώς η πίεση του αίματος αυξάνεται.

Κι όταν οι ορέξεις ανοίγουν για πολύ περίεργες «γεύσεις» όπως χώμα, χαρτί ή σοβά, αυτό εκτιμάται ότι συμβαίνει καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σιδήρου που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ορμονικός πόλεμος

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου

Στις πρώτες εβδομάδες της κύησης τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται ταχύτατα και φτάνουν σε σημείο – την έκτη εβδομάδα της κύησης - να τριπλασιάζονται σε σχέση με τα ανώτατα φυσιολογικά όρια που καταγράφονται σε μη εγκυμονούσες. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα συνδέονται με την αύξηση της ντοπαμίνης και σεροτονίνης στους αισθητήρες του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα αισθήματα, τη συμπεριφορά και την διάθεση. Εχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όταν πια έχουν αποκατασταθεί οι μηχανισμοί του οργανισμού που ελέγχουν τις ορμόνες, πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο ευέξαπτες.

Οι αλλαγές στο σώμα προκαλούν πόνο, κούραση, αλλαγές στον μεταβολισμό, γεγονότα που συμβάλουν στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων

Ομως δεν είναι μόνον ο πόλεμος των ορμονών που γίνεται στο γυναικείο σώμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στο σώμα προκαλούν πόνο, κούραση, αλλαγές στον μεταβολισμό, γεγονότα που συμβάλουν στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν το άγχος της μέλλουσας μητέρας για την υγεία του παιδιού της, τον φόβο για την γέννα, η ανησυχία για την ανατροφή του παιδιού αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκληθούν μετά την γέννα, που επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι η ισχυρή υποστήριξη από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον βοηθά στην διατήρησης της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης και συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά και με λιγότερα περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης.

Read Next

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps