«H ιδέα του catering υπήρχε πάντα στο μυαλό μου, αφού για πολλά χρόνια μαθήτευσα δίπλα στην μητέρα μου, ιδιοκτήτρια catering, εστιατορίου και ζαχαροπλαστείου» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες καταπιάνεται με το κάνει χαρούμενους τους ουρανίσκους των καλεσμένων σε διάφορα events. «Έτσι, έχοντας μέσα μου το μικρόβιο και την αγάπη για το φαγητό, αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Το όνομα του catering είναι Τhe Caterer-Seasonal Kitchen και ο άμεσος στόχος μου είναι να το εξελίξω, προσαρμόζοντας το στα καινούργια δεδομένα και εισάγοντας νέες ιδέες».
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε διαφήμιση και επικοινωνία στο Deree College, εργάστηκε στον τομέα της επικοινωνίας στη διαφημιστική εταιρεία BBDO και στα Asian Spa ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Μετά είπε «enough» με την επικοινωνία του απρόσωπου και εστίασε στην εστίαση. Το φαγητό είναι έμψυχο, σου ανταποδίδει τη φροντίδα και την αγάπη που του χαρίζεις με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Οι γεύσεις είναι πιο μεθυστικές και από τα αρώματα. Είναι χειροπιαστή η αποζημίωση για τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώνει κάποιος στην κουζίνα, πάνω από αχνισμένες κατσαρόλες, πυρωμένους φούρνους και ψαγμένες πρώτες ύλες.
Αναρωτιέμαι αν είναι εραστής ή μνηστήρας της μαγειρικής. Και τα δύο είναι ισοδύναμα. Η απορία λύνεται πάραυτα.
-Ποια η σχέση σου με τη μαγειρική;
Η σχέση μου με την μαγειρική είναι εμπειρική και ερωτική. Έτσι μόνο μπορείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό.
Έτσι είναι, χωρίς έρωτα ούτε ένα τοστ ζαμπόν-τυρί δεν μπορείς κανείς να φτιάξει με μαεστρία. Κάτι θα λείπει. Το σωστό βούτυρο ίσως, που θα του προσδώσει ουσία και νόημα. «Η φιλοσοφία μου είναι απλή» λέει ο Κωνσταντίνος, «να προσφέρω γεύσεις που μας γυρίζουν πίσω, στην υποκειμενικότητα του "φαγητού της μαμάς", στο comfort zone μας. Αγαπώ ιδιαίτερα την ελληνική 60's αστική κουζίνα, χωρίς να σημαίνει ότι περιορίζομαι σε αυτήν». Μα, τι ωραία φράση. Λες και μεταφερθήκαμε σε σκηνικό ελληνικής ταινίας με την Πάστα Φλώρα στα τηγάνια.
-Ποιος ήταν ο πρώτος σου πελάτης;
Η πρώτη μου ανάθεση ήταν η θεματική γευστική απόδοση του εικαστικού θέματος μιας έκθεσης στην γκαλερί Μαρτίνου. Είχε πολύ ενδιαφέρον, γιατί συνδύασε φαγητό και τέχνη.
Το φαγητό είναι τέχνη από μόνο του άλλωστε και η τέχνη είναι η τροφή του νου. Η σχέση τους αλληλένδετη και ομοούσια.
-Με ποιο τρόπο δουλεύεις; Τα ετοιμάζεις όλα μόνος σου; Έχεις υποστήριξη από κάποια ομάδα;
Δουλεύω με την στήριξη μιας μικρής ομάδας προσθέτοντας πολλή προσωπική φροντίδα. Το catering προϋποθέτει μια σειρά από διαδικασίες: επαφή με τον πελάτη, αγορά υλικών, προετοιμασία, μαγείρεμα, στήσιμο, παρουσίαση, εξοπλισμό, ambience κλπ. Επιπρόσθετα, χρειάζεται έμπνευση και όραμα για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
-Μέχρι ποιο αριθμό ατόμων αναλαμβάνεις για κάποιο event; Έχεις θέσει όριο;
Με δεδομένη την δυνατότητα κάλυψης κάποιου event έως και 400 άτομα (καθιστό /buffet/finger food κλπ), αλλά και παροχή γευμάτων σε εταιρείες. Θα έλεγα ότι με ελκύουν περισσότερο τα πιο ιδιαίτερα και intimate dinners, όπως για παράδειγμα τα θεματικά.
-Έχεις κάποια αστεία ιστορία από κάποιο event να θυμηθείς;
Δε θυμάμαι κάτι το αξιοσημείωτο. Εξ' άλλου η ευθύνη και το άγχος της στιγμής δεν σε αφήνουν να διασκεδάσεις με κάποιες ενδεχόμενες αστείες συγκυρίες.
Τhe Caterer: Οκταβίου Μερλίε 42 Ν. Ιωνία