Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο οι συστάσεις των κυβερνήσεων είναι «Μείνετε Μέσα» ή «Καθαρίστε σχολαστικά το σπίτι» στη Σουηδία η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να βγουν έξω και να καταναλώσουν όσο περισσότερο μπορούν προκειμένου να μην πληγεί σημαντικά η τοπική οικονομία.

Στην ευκατάστατη σκανδιναβική χώρα φαίνεται ότι τόσο το κράτος όσο και οι ίδιοι οι πολίτες τρέμουν στην ιδέα του να βγει ο τόπος τους από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα του πιο πολύ απ'ότι τρέμουν στην σκέψη ότι μπορεί να θρηνήσουν χιλιάδες θύματα εξαιτίας του κορονοϊού. 

Έτσι έχουν επιλέξει να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά, απλώς πλένοντας σχολαστικά τα χέρια τους. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στη Σουηδία τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα χιονοδρομικά κέντρα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, ενώ έχουν απαγορευτεί μόνο οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας,

Το ζήτημα είναι πως για τους Σουηδούς το να στέλνεις καθημερινά τα παιδιά σου στο σχολείο είναι ένδειξη ότι είσαι καλός, υπεύθυνος πολίτης. «Αν τα παιδιά είναι υγιή, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό», λέει μια Σουηδέζα, μητέρα δύο παιδιών. Στην πραγματικότητα ακολουθεί τις συστάσεις της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας της, σύμφωνα με τις οποίες «το να κρατάς στο σπίτι τα παιδιά σου αν είναι υγιή δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο για να μην εξαπλωθεί ο ιός» και το «να κλείσεις τα σχολεία έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία».  

Την ίδια άποψη έχει κι αυτή η μητέρα, γιατρός, έγκυος στον έβδομο μήνα, που τα τρία της παιδιά εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο: «Πιστεύω ότι η Σουηδία έλαβε τη σωστή απόφαση», λέει. Ο σύζυγός της, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λουντ, είναι σύμφωνος. Γονείς που κρατούσαν αρχικά τα παιδιά τους στο σπίτι περιμένοντας το γενικό κλείσιμο των σχολείων έχουν αρχίσει να τα στέλνουν πάλι στις τάξεις.   

Κι όσο συμβαίνουν όλα αυτά τα λεωφορεία της Στοκχόλμης, τα πάρκα, οι πλατείες και τα καταστήματα εξακολουθούν να είναι γεμάτα. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει η προτροπή οι πολίτες να δουλέψουν από το σπίτι τους στους δρόμους η ζωή και η κίνηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κι ενώ τα κρούσματα όλο και αυξάνονται οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Στεφάν Λεβέν και στην κυβέρνηση του

Την Κυριακή το βράδυ, 2,3 εκατομμύρια Σουηδοί άκουσαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι πολλοί θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, απέφυγε όμως να ανακοινώσει νέα μέτρα, αρκούμενος να επικαλεστεί την ατομική ευθύνη.  

Το διάγγελμα αυτό εισπράχθηκε θετικά τόσο από τους σχολιαστές όσο και από τα πολιτικά κόμματα στη Σουηδία, αλλά δεν εμπόδισε πολλούς επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία παίζει ρώσικη ρουλέτα και κάνει ένα παράλογο, επικίνδυνο πείραμα.   

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS