Έχει διανύσει 270 χιλιόμετρα στην έρημο Αλ Μαρμούρ, σε συνθήκες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, έχει κόψει το νήμα σε αγώνα 150 χιλιομέτρων, υπό πολικές θερμοκρασίες, στην Ανταρκτική και έχει ολοκληρώσει μια από τις δυσκολότερες διαδρομές στον πλανήτη, στη ζούγκλα Ταλαμάνκα της Κόστα Ρίκα, στο πλαίσιο του «Coastal Challenge 2020». 

Ωστόσο ο αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου από τη Δράμα ετοιμάζεται τώρα να δώσει τον πιο μεγαλειώδη αγώνα της ζωής του: να κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου κουβαλώντας στην πλάτη του μια συντοπίτισσά του με κινητικά προβλήματα, την Ελευθερία.

«Με την Ελευθερία θα προσπαθήσουμε ν' ανέβουμε την επόμενη εβδομάδα (αρχές Οκτωβρίου) στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, κουβαλώντας τη στην πλάτη με ένα ειδικά τροποποιημένο σακίδιο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Για 'μένα», προσθέτει, «όλοι οι αγώνες του κόσμου, τα μετάλλια αλλά και οι μέχρι τώρα διακρίσεις είναι λίγα μπροστά σε αυτόν τον σκοπό».

Η Ελευθερία Τόσιου είναι 22 ετών και σπουδάζει Βιολογία στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και αμέσως η νεαρή φοιτήτρια εξέφρασε στον Μάριο την επιθυμία ν' ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, μια διαδρομή που ο ίδιος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ήδη 50 φορές. Η 51η όμως, όπως λέει, θα είναι γι' αυτόν η πιο ξεχωριστή.

«Γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής φίλης, της Θοδώρας, και η Ελευθερία μού είπε πως θέλει κάποια στιγμή ν' ανέβει στον Όλυμπο. Εγώ της είπα: όχι κάποια στιγμή, αλλά άμεσα!» εξηγεί με ενθουσιασμό ο Μάριος. Το ‘πε και το ‘κανε: Αμέσως οργάνωσε την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης του εγχειρήματος, ώστε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου να πατήσει στην κορυφή του Μύτικα, αλλά αυτή τη φορά μαζί με την Ελευθερία.

«Γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής φίλης, της Θοδώρας, και η Ελευθερία μού είπε πως θέλει κάποια στιγμή ν' ανέβει στον Όλυμπο. Εγώ της είπα: όχι κάποια στιγμή, αλλά άμεσα!»

«Η Ελευθερία θα δεθεί πάνω σ' ένα ειδικά τροποποιημένο σακίδιο και θα την έχω στην πλάτη μου καθ' όλη τη διάρκεια της αναρρίχησης, ενώ μια ομάδα θα έχει φροντίσει να με δέσει και να μ' ασφαλίσει πάνω στους βράχους. Κομμάτι- κομμάτι θα αναρριχηθούμε προς τον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου» περιγράφει ο αθλητής. Το εγχείρημα αναμένεται να διαρκέσει 10-12 ώρες, με όλα τα μέτρα ασφαλείας,. «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ειδικά όταν μιλάμε για βουνό και δη τον Όλυμπο, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός», σημειώνει.

Ο ίδιος αισθάνεται πιο αγχωμένος από την Ελευθερία μάλιστα, όπως είπε στη συνέντευξή του: «Η ίδια το περιμένει πώς και πώς και ανυπομονεί να έρθει η επόμενη Δευτέρα για να προσπαθήσουμε την ανάβασή μας». Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστεί τη συναθλήτριά του γιατί του δίνει την ευκαιρία «να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να μού υπενθυμίσω αυτό που ξεχνάμε όλοι μας συχνά: ότι τη ζωή πρέπει να τη ζούμε χωρίς φόβο».

Στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS