ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα σημάδια ότι η «ίωση» που περνάς είναι γρίπη H1Ν1. Και πότε να πας επειγόντως στο νοσοκομείο

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Τα σημάδια ότι η «ίωση» που περνάς είναι γρίπη H1Ν1. Και πότε να πας επειγόντως στο νοσοκομείο

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 91 άτομα από τον ιό της γρίπης, η πλειονότητα των οποίων νόσησε από τον τύπο του ιού Η1Ν1. Δεδομένου ότι η κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης παρατηρείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα. Για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας και τον εαυτό μας και να προλάβουμε τα χειρότερα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια συμπτώματα είναι εκείνα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να πάμε στο νοσοκομείο.

Γιατί η γρίπη μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Πολλές φορές μπορεί να συγχέουμε τη γρίπη με την ίωση, ωστόσο δεν είναι το ίδιο. Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και συγκεκριμένα τον Α, τον Β και τον C. Σύμφωνα με την παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, όπως η πνευμονία, η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και του καρδιαγγειακού συστήματος, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα και η εμφάνιση νευρολογικών συνδρόμων ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα παιδιά πιθανές επιπλοκές είναι επίσης η ιγμορίτιδα και η ωτίτιδα.

Μάλιστα, «η επικινδυνότητα του ιού αυξάνει και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ανάδυση επιθετικής γρίπης αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη.

Ποια είναι τα «συνηθισμένα» συμπτώματά της

Ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, τα ρίγη, η καταρροή, ο πονοκέφαλος και το αίσθημα της κόπωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα της γρίπης. Στα παιδιά μπορεί να προστεθεί η διάρροια και ο εμετός, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Πολλοί ασθενείς θεωρούν τα πρώτα συμπτώματα ακίνδυνα επειδή μπορεί να μοιάζουν με την εκδήλωση απλής γρίπης, μιας ίωσης ή ακόμα και ενός σοβαρού κρυολογήματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και που, αν τα παρατηρήσουμε σε εμάς ή σε κάποιον οικείο μας, η χορήγηση άμεσης ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη.

- Υψηλός και παρατεταμένος πυρετός που δεν υποχωρεί ακόμα και με τη χορήγηση αντιπυρετικών.

- Δυσκαμψία του αυχένα.

- Δύσπνοια.

- Πόνο στην περιοχή του στήθους.

- Επίμονο αίσθημα καρδιακών παλμών.

- Λιποθυμικά επεισόδια.

- Σύγχυση.

- Έντονο πονοκέφαλο που μπορεί να συνοδεύεται από εμετό.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στα παιδιά, τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι και πάλι ο υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για κατανάλωση τροφής ή υγρών, η διέγερση και οι σπασμοί αλλά και η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση του βήχα ακόμα και έπειτα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους, τα θύματα της γρίπης ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε κάποιον γιατρό ή να πάνε μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα άτομα από 60 ετών και άνω, παιδιά από 6 μηνών, τις έγκυες, τις γυναίκες που θηλάζουν ή που έχουν γεννήσει πρόσφατα, άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών, τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, ανοσοκαταστολή, καρδιακές νόσους, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα.

Δεν χρειάζεται πανικός!

Σε κάθε περίπτωση, ο πανικός δεν είναι βοηθός μας. Ακόμα κι αν νοσήσει κάποιος από τον ιό του H1N1 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύει η ζωή του. Η σωστή και πλήρης ενημέρωση και η χορήγηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας είναι το Α και το Ω. Αντίθετα, ο εφησυχασμός μπορεί να «κοστίσει» ακριβά και να μην καταφέρουμε να προλάβουμε τα χειρότερα!

Όσον αφορά την πρόληψη, το σημαντικό είναι να πάρουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και ο έγκαιρος εμβολιασμός έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να νοσήσουμε από τον ιό αλλά και να συμβάλουμε στη μείωση της μετάδοσής του. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μεγαλώσει άλλο η λίστα των θυμάτων…

Πηγή: www.mama365.gr

κεντρική φωτό: rawpixel / Unsplash

Read Next

30 Ιουν 2022

Η Χαμένη κόρη και οι ταινίες που θα δούμε στο σινεμά σε Α' προβολή

Μία ανάσα πριν τον ερχομό του Ιουλίου κι ενώ τα θερινά σινεμά έχουν αρχίσει να τραβάνε κόσμο, έξι ακόμη ταινίες προβάλλονται από σήμερα -τέσσερις πρεμιέρες και δυο επανεκδόσεις.

29 Ιουν 2022

Matzenta kuzina del sol: Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης

Στα Χανιά, η Κρητική και η Μεξικανική κουζίνα γίνονται μια.

Περισσότερα από

Life

29 Ιουν 2022

Tελικά, πόσα γνωρίζουμε για το mezcal;

Το πολυβραβευμένο premium mezcal The Lost Explorer κατέφθασε στη χώρα μας και μας συστήνει στα μυστικά του και στη φιλοσοφία "Slow down & Sip curiously".

29 Ιουν 2022

5+1 σκέψεις μπροστά από ένα έξυπνο πλυντήριο

Δεν βρήκαμε το νόημα της ζωής αλλά σίγουρα καλύψαμε τις έγνοιες της καθημερινότητας.

28 Ιουν 2022

Τα τρία Μ που αδυνατίζουν

Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες.

28 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

28 Ιουν 2022

Το Jayont Mykonos αναβιώνει ένα ζωντανό μύθο του νησιού

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να τον επισκεφτείς.

28 Ιουν 2022

3 νέα πάρκα τσέπης από την P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες" η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης μέχρι σήμερα!

23 Ιουν 2022

Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση η Huawei παρουσίασε τα νέα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της εταιρίας

Tο νέο απόλυτα φορητό laptop 16 ιντσών HUAWEI Matebook D16, το ελαφρύτερο αναδιπλούμενο smartphone HUAWEI Mate Xs 2 και άλλα προϊόντα με τεχνολογία αιχμής ήταν οι πρωταγωνιστές!

23 Ιουν 2022

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του κρέμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.