ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα αγριολούλουδα της Κέας: χαρτογραφώντας το αρχαίο μονοπάτι και τα άνθη του

Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Καπόν μας ξεναγεί στο βοτανικό θαύμα της Κέας.

Tα αγριολούλουδα της Κέας: χαρτογραφώντας το αρχαίο μονοπάτι και τα άνθη του

Γεμάτη... αγριολούλουδα είναι η δίγλωσση έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε από τον οίκο Καπόν. Πρόκειται για το πλούσια εικονογραφημένο και καλαίσθητα επιμελημένο βιβλίο «Χαρτογραφώντας το μονοπάτι-Mapping the Walk», που μέσα από τα μαγευτικά σχέδια της εικαστικού Τζούντιθ Άλλεν - Ευσταθίου ταξιδεύει τον αναγνώστη στην πορεία ενός αρχαίου μονοπατιού στην Κέα. Εκεί βρίσκεται και το πιο γνωστό, ίσως, αξιοθέατο του νησιού: ο σκαλισμένος στον βράχο, αρχαϊκός Λέων.

Κάθε μήνα, στη διάρκεια 11 ετών, η Τζούντιθ Άλλεν-Ευσταθίου σχεδίασε με μοναδική τέχνη και λεπτομέρεια τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν κατά μήκος του μονοπατιού το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της στη Χώρα της Κέας. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερα από 50 έγχρωμα βοτανικά σχέδια, που μαζί με λεπτομέρειες από σκίτσα, φωτογραφίες και έργα της εμπνευσμένα από τα σχέδια, εικονογραφούν την έκδοση, «τεκμηριώνοντας» τη διαδρομή και τη χλωρίδα της -απειλούμενες και οι δύο με ασφαλτόστρωση.

Tα αγριολούλουδα της Κέας: χαρτογραφώντας το αρχαίο μονοπάτι και τα άνθη του

«Θα ξεκινήσω το σημείωμά μου με μια εξομολόγηση: τα σχέδια της Judith Allen-Efstathiou είναι τα ωραιότερα που έχω δει προσωπικά», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου η Ελένη Μαρτίνου, έμπορος έργων τέχνης και λάτρης της κηπουρικής, όπως σημειώνει η ίδια. «Στα σχέδιά της παρακολουθούμε τον κύκλο της ζωής των φυτών από την ακμή της ομορφιάς τους ως τον πλήρη μαρασμό τους. Κάθε φορά προτάσσει τα νέα ζωηρά λουλούδια, ενώ στο δεύτερο πλάνο σχεδιάζει τα ξηραμένα, τα πεπερασμένα. Ενώ η ίδια δεν είναι βοτανολόγος, τα σχέδιά της είναι απόλυτης βοτανολογικής ακρίβειας, άρα και εξαιρετικά πολύτιμα επιστημονικά», καταλήγει.

«Το "Mapping the Walk" είναι μια καταγραφή των περιπάτων μου, μια σειρά από λεπτομερειακά σχέδια με γραφίτη και γκουάς που καταγράφουν τον εφήμερο κύκλο ζωής των φυτών κατά μήκος του μονοπατιού. Με τα σχέδιά μου τιμώ και τεκμηριώνω, με τον δικό μου τρόπο, το μονοπάτι» γράφει στο βιβλίο η Τζούντιθ Άλλεν - Ευσταθίου. Και συμπληρώνει: «Δεν είμαι βοτανολόγος, ούτε καν σοβαρή κηπουρός, και μέχρι να αρχίσω αυτό το έργο το βοτανικό ενδιαφέρον μου περιοριζόταν στην αναγνώριση και τη συλλογή βρώσιμων φυτών την εποχή τους, όπως για παράδειγμα άγρια χόρτα, βότανα, μανιτάρια και κάππαρη. Όμως, μέσα από το περπάτημα και το σχέδιο έμαθα να αναγνωρίζω τα ανθισμένα φυτά που μεγαλώνουν άγρια σε τούτο το μικρό τμήμα του μονοπατιού και να θαυμάζω την ποικιλομορφία τους».

Η ίδια γνώρισε το μονοπάτι στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν κατά την πρώτη της επίσκεψη στο νησί ακολούθησε, όπως και οι περισσότεροι επισκέπτες, το καλντερίμι μέσα από την πρωτεύουσα Ιουλίδα (Χώρα) για να δει τον εντυπωσιακό Λέοντα. Αργότερα, το 1981, αγόρασαν με τον σύζυγό της το σπίτι τους στη Χώρα. Λάτρης της περιπλάνησης στην ύπαιθρο, η επιλογή του νησιού έγινε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο: το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών της είναι ιδανικό για πεζοπορία.

«Από τότε περπάτησα αμέτρητες φορές προς τον αρχαίο Λέοντα. Άλλοτε συνέχιζα βόρεια, πέρα από η Βρύση του Βενιαμίν, και έστριβα προς την κοιλάδα για τον Οτζιά, κι άλλοτε περπατούσα ως τον Άγιο Δημήτριο και ακολουθούσα το μονοπάτι πίσω από το εκκλησάκι προς την Πέρα Μεριά ή γύριζα πίσω κάνοντας τον κύκλο και από το πάνω μονοπάτι, μετά τη Βρύση στο Πυργί, προς την Άνω Χώρα. Κάποιες φορές πήγαινα με τα πόδια ως την Καστριανή και διανυκτέρευα στο μοναστήρι ή κατέβαινα από την κοιλάδα στην παραλία στο Σπαθί για μπάνιο. Νιώθω τυχερή που πρόλαβα να περπατήσω όλα εκείνα τα μονοπάτια προτού πολλά από αυτά καταστραφούν από τις μπουλντόζες και μετατραπούν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους», σημειώνει χαρακτηριστικά η καλλιτέχνις.

Πολλοί ύμνησαν τη διαδρομή του Λέοντα στην Κέα. Για τον διαπρεπή Γάλλο βοτανολόγο, Ζοζέφ Πιττόν ντε Τουρνεφόρ, που ήρθε στο νησί το 1700 ήταν «ίσως ο ωραιότερος δρόμος της Ελλάδας», ενώ 180 χρόνια αργότερα ο Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Θήοντορ Μπεντ κάλεσε τη διαδρομή «έναν από τους πιο μαγευτικούς περιπάτους στον κόσμο», όπως υπογραμμίζει στο βιβλίο ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ. Ο πρώην διπλωμάτης, αρχαιολόγος και συγγραφέας, δημιουργός της εφαρμογής ToposText, που χαρτογραφεί αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς στο ελληνικό τοπίο, αναφέρεται επίσης στους μύθους που περιβάλλουν τον Λέοντα, ο οποίος χρονολογείται στον 7ο ή στον πρώιμο 6ο αι. πΧ. «Η πραγματική ιστορία του Λέοντα είχε χαθεί ήδη δυο χιλιετίες πριν. Οι μελετητές επιχείρησαν να συμπληρώσουν τα κενά όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιώντας τα θραύσματα ενός αρχαίου παπύρου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο. Σήμερα σώζονται αποσπάσματα από δύο ελληνιστικές αφηγήσεις που συνδέουν την Κέα με ένα λιοντάρι», πληροφορεί ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ.

Όσο για το μέλλον του αρχαίου μονοπατιού με τα αγριολούλουδα, που τόσο μοναδικά αποτύπωσε η εικαστικός, το βιβλίο, εκτός από μια γιορτή της ομορφιάς και της ανθεκτικότητας της φύσης, ευελπιστεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο για τη διατήρησή του, όπως και άλλων καταγεγραμμένων στην Κέα διαδρομών πεζοπορίας, που αποτελούν πολύτιμους και ζωντανούς εθνικούς θησαυρούς. «Σήμερα διατηρείται μόνον ένα μικρό τμήμα από το καλντερίμι για την Καστριανή: Ξεκινάει από τη Χώρα, περνάει από τον αρχαίο Λέοντα και τη Βρύση του Βενιαμίν και καταλήγει στον ασφαλτόδρομο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Το 2011 η προσπάθεια να ασφαλτοστρωθεί και το εναπομείναν τμήμα του παρεμποδίστηκε χάρη στις διαμαρτυρίες των κατοίκων και στην παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εκείνη την εποχή ήθελα να εκφράσω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου, γι' αυτό εγκαινίασα ένα τελετουργικό που περιλάμβανε καθημερινούς περιπάτους στο μονοπάτι κατά τους μήνες που βρισκόμουν στο νησί», γράφει για τον λόγο που ξεκίνησε την πρωτότυπη καταγραφή των περιπάτων της η Τζούντιθ Άλλεν - Ευσταθίου, διακαής πόθος της οποίας είναι «τα έργα της Μητέρας Φύσης να εκτιμώνται και να προστατεύονται όσο και τα έργα που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι».

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

15 Σεπ 2025

Pauline Karpidas | H προσωπική συλλογή της σπουδαίας συλλέκτριας έργων τέχνης ανοίγει σε μία ξεχωριστή έκθεση στο Λονδίνο

Μια σουρεαλιστική βουτιά στον κόσμο μιας εμβληματικής συλλέκτριας τέχνης μέσα από μια πρωτοφανή καθηλωτική έκθεση στη New Bond Street και τον οίκο Sotheby's.

14 Σεπ 2025

Η ιστορική συνάντηση της Μαρίας Κάλλας με τον Αλέξη Μινωτή πριν από 64 χρόνια

Ο Αλέξης Μινωτής και η Μαρία Κάλλας συνεργάστηκαν για να ανέβει η "Μήδεια" στην Επίδαυρο.

Περισσότερα από

Stories

12 Σεπ 2025

Chora | Μία νέα εμπειρία πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελούντα

Το Domes of Elounda παρουσιάζει τη Chora, μία αποκλειστικά σχεδιασμένη για ενήλικες πρόταση χαλάρωσης και αυθεντικής πολυτέλειας.

12 Σεπ 2025

Chοra | Το νέο πολυτελές κεφάλαιο του ομίλου Domes στην Ελούντα

Το Domes of Elounda υποδέχεται τη Chora, μία νέα adults-only πτέρυγα για στιγμές απόλυτης ιδιωτικότητας και αυθεντικής πολυτέλειας.

12 Σεπ 2025

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Πάνο Χ. Κούτρα με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα και ειδικές προβολές

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θα ανοίξει το αφιέρωμα και θα παρευρεθεί στις προβολές των ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσουν αγαπημένοι συνεργάτες του

12 Σεπ 2025

Θέλεις να αποκτήσεις τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σου από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ; Τώρα μπορείς!

Από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου το Μπάκιγχαμ θα φιλοξενεί το πρώτο του χριστουγεννιάτικο pop-up store.

12 Σεπ 2025

Μελίνα Μερκούρη: Με couture δημιουργία στη συνάντησή της με τον πρίγκιπα Φίλιππο πριν από 62 χρόνια

Το faux pas της Μελίνας Μερκούρη στη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ που είχε απασχολήσει τον Τύπο.

11 Σεπ 2025

Πρώτη ματιά στην Art Athina 2025

Η φετινή φουάρ παρουσιάζει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, με 72 χώρους και νέες μορφές τέχνης να δημιουργούν ένα απολαυστικό τετραήμερο.

11 Σεπ 2025

Back to School: Επιστροφή στα θρανία με τις πιο επικές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου

Το video της Φίνος Φιλμ που μάς γύρισε στα μαθητικά μας χρόνια!

11 Σεπ 2025

Η ζωή και το έργο του Giorgio Armani γίνονται ταινία

Μία εβδομάδα μετά από τον θάνατο του θρυλικού σχεδιαστή, ο Ιταλός παραγωγός Andrea Iervolino δηλώνει ότι ετοιμάζει μία ταινία προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική εικόνα του Giorgio Armani.

10 Σεπ 2025

Ανταπόκριση από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο | Οι hot ταινίες της νέας χρονιάς και οι λαμπερές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί

O L.A. Correspondent του Harper's Bazaar Greece, George Satsidis, βρίσκεται στο Τορόντο και μας μεταδίδει τον παλμό του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης.

10 Σεπ 2025

For One Night Only | Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί μία ξεχωριστή παράσταση στο Ηρώδειο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology, ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης ανατρέχει στις κορυφαίες του στιγμές και τις αναγεννά δίπλα σε ολοκαίνουργια στοιχεία κινούμενων εικόνων και γλυπτικών εγκαταστάσεων. Μία μοναδική fundraising εκδήλωση για την "Μεταμόρφωση" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.