ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα 10 μυστικά για το σωστό ψήσιμο της ζουμερής και τραγανής γαλοπούλας. Θα σε ρωτάνε τι έκανες

Η γαλοπούλα του εορταστικού τραπεζιού θέλει τον τρόπο της.

Τα 10 μυστικά για το σωστό ψήσιμο της ζουμερής και τραγανής γαλοπούλας. Θα σε ρωτάνε τι έκανες

1.Τo μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) κάνει την γαλοπούλα απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή.
Την άλμη την φτιάχνουμε μέσα σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη (ή σε σακούλα) που να χωράει μέσα ολόκληρη την γαλοπούλα. Το πουλί θα πρέπει να μείνει εκεί τουλάχιστον για 24 ώρες.
Την διατηρούμε σε δροσερό μέρος - εγώ την βάζω στην ανατολική σκεπαστή βεράντα μου διότι το ψυγείο μου είναι φίσκα τις γιορτινές μέρες.
Την φτιάχνετε ανακατεύοντας 50 γρ. χοντρού αλατιού σε κάθε λίτρο νερού και φτιάχνουμε τόσο ώστε να χωρέσει.

2.Το μασάζ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για σίγουρη νοστιμιά. Την μαλάζετε καλά με άρτυμα της επιλογής σας, καλό όμως είναι να είναι ανακατεμένο και με βούτυρο.
Και όπως την χαϊδεύετε παντού, προσπαθείστε να βάλετε το μείγμα και κάτω από το δέρμα πολύ προσεκτικά μήπως και σχιστεί. Εκεί μπορούν να μπουν και φύλλα από μυρωδικό της επιλογής σας αλλά και φλούδες πορτοκαλιών - μόνο το πορτοκαλί μέρος!

3. Για να μην φεύγει η γέμιση εγώ βάζω ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή κρεμμύδι στον πάτο της, ανάλογα με τα υγρά που θα προσθέσω για να της δώσω γεύση. Μέσα στο ταψί που θα την ψήσετε, ρίξτε κρεμμύδια, καρότα, αλλά και φρούτα της επιλογής σας, μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια. Θα δώσουν νοστιμιά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στο πήξιμο της σάλτσας.

4. Αφού την γεμίσετε, καλύψτε το στήθος με ένα τουλπάνι βουτηγμένο μέσα σε λιωμένο βούτυρο, και κάθε 20 λεπτά θα ανοίγετε τον φούρνο και θα το μουσκεύετε με τα υγρά από το ταψί.
Θα αφαιρέσετε την "κάπα " μόνο τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος για να πάρει χρώμα το στήθος.

5.Την βάζετε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω και την αφήνετε έτσι καθ' όλη την διάρκεια του ψησίματος.Δεν γυρίζουμε ποτέ την γαλοπούλα καθώς ψήνεται.

6. Το δέσιμο με σπάγκο κουζίνας εμποδίζει από το να χάσει το σχήμα της, κι αν αυτό δεν σας ενδιαφέρει, δεν ειναι απαραίτητο. Δένουμε πρώτα τα άκρα μεταξύ τους. Εν συνεχεία τις φτερούγες και τα μπουτάκια κάτω κάτω και γύρω γύρω από το κορμί του πουλιού. Εγώ για ευκολία έχω προμηθευτεί λαστιχάκια σιλικόνης που κάνουν την διαδικασία παιχνίδι. Δένω τα ποδαράκια όπως κάνω αλογοουρά.

7. Όπως ξέρετε στο βάθος του φούρνου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία. Οπότε στην μέση του χρόνου ψησίματος θα αναποδογυρίσετε το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο.

8. Μέσα στο ταψί θα πρέπει να έχετε συνεχώς μια ΛΙΜΝΗ από υγρά της επιλογής - χυμούς, κονιάκ, κρασί, λικέρ, ζωμό ή ό,τι άλλο επιλέξετε εσείς και σύμφωνα με το δικό σας γούστο.

9.Ψήνουμε πάντα σε σχέση με το βάρος του πουλερικού. Σαν γενικό κανόνα σας λέω ότι θέλει περίπου 35'-45' ανά κιλό. Αυτό εξαρτάται τί είδους γαλοπούλα θα πάρετε. Βιολογική και ελευθέρας βοσκής θα χρειαστούν πιο πολύ από τις συμβατικές. Το ψηφιακό θερμόμετρο, όπως πάντα είναι σωτήριο.Το βυθίζουμε ανάμεσα στο μπουτάκι και στο στήθος. Όταν δείξει 83 ο C, είναι έτοιμη. Αν πάρετε κατεψυγμένες υπάρχει χωνευτό θερμόμετρο που πετάγεται και σας ειδοποιεί όταν ψηθεί. Αν όμως δεν έχετε καθόλου θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασσικό κόλπο που κάνουμε για όλα τα πουλερικά. Τρυπάτε το κρέας με σουβλάκι ξύλινο και το ζουμάκι που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι ροζέ.

10. Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας. Αν την κάνετε από νωρίς χωρίς καμμία αμφιβολία θα στεγνώσει.
Το τελικό tip για σίγουρη επιτυχία, είναι η διατήρηση του πουλερικού σας σε κάποιο ζεστό σημείο, για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψιμό της.
Έτσι θα διατηρήσει τα υγρά της που θα στερεοποιηθούν μέσα στο κρέας, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, το λευκό κρέας θα παραμείνει ιδιαίτερα ζουμερό και το σκούρο πολύ πιο νόστιμο.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.