ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο θολωμένο μυαλό ενός ανθρώπου που άκουσε τη φράση «κάνουμε περικοπές στο προσωπικό»

«Δουλειά δε βρήκε ακόμη. Από άνεργος, γίνεται μακροχρόνια άνεργος».

Στο θολωμένο μυαλό ενός ανθρώπου που άκουσε τη φράση «κάνουμε περικοπές στο προσωπικό»

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη angelaziouti@yahoo.gr

Το θολωμένο μου μυαλό /μ’ έχει προδώσει προ πολλού, /του λέω αλλού και τρέχει αλλού, /με κάνει και παραμιλώ. Με κάνει και παραμιλώ, /το θολωμένο μου μυαλό. Του θολωμένου μου μυαλού/ τους εφιάλτες τραγουδώ, /κι αν σας επίκρανα ως εδώ, φταίει το πάθος του τρελού. Φταίει το πάθος του τρελού, /του θολωμένου μου μυαλού. Άραγε, όταν ο σπουδαίος συνθέτης Άκης Πάνου σιγοτραγουδούσε κάποτε στο κοινό αυτό το τραγούδι ομολογώντας δημόσια ότι το «θολωμένο του μυαλό, τον έχει προδώσει προ πολλού» μπορούσε να φανταστεί ότι στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια και η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων θα αυξάνονταν κατακόρυφα; Και ότι, παράλληλα, τουλάχιστον 12.500 άνθρωποι περισσότεροι από πέρσι λαμβάνουν αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή; Αλλά και ότι σύμφωνα με άλλη έρευνα καταγράφεται ότι ένας στους δύο Έλληνες με εισόδημα χαμηλότερο των τετρακοσίων ευρώ «φλερτάρει» σοβαρά με τη μείζονα κατάθλιψη;

Βέβαια η κατάθλιψη ως σοβαρή διαταραχή της διάθεσης πλήττει παγκοσμίως 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό μάλιστα είναι γυναίκες. Αλλά το κακό δεν σταματάει εκεί. Προβλέπεται ότι μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη θα γίνει η πιο διαδεδομένη μορφή ψυχικής αναπηρίας.

Ναι, για αναπηρία πρόκειται. Τρομάζετε; Καλύτερα, όχι.

Αφού ο τρόμος και ο φόβος είναι τα «δομικά υλικά που χτίζουν» ανθρώπους που θα νοσήσουν ψυχικά. Εκτός των κληρονομικών και επίκτητων παραμέτρων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του κάθε ατόμου ξεχωριστά, αλλά και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία αυτό το άτομο ζει.

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα ότι η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή και τη χώρα μας επιφέρει κάποιες αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Μείωση των θέσεων εργασίας, χρέη που ολοένα αυξάνονται για τα νοικοκυριά μέσα από νέους φόρους και ανισότητες στο εισόδημα οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Με άλλα λόγια η ανεργία, η φτώχεια και το χαμηλό εισόδημα είναι οι «ουραγοί» της ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής. Ο εργαζόμενος που μένει ξαφνικά εν μία νυκτί άνεργος εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο. Αναζητεί δουλειά, αλλά δε βρίσκει. Οι μέρες και οι μήνες περνούν. Δουλειά δε βρήκε ακόμη. Από άνεργος, γίνεται μακροχρόνια άνεργος. Τα έξοδα του σπιτιού και οι οικονομικές του υποχρεώσεις τον σφίγγουν πλέον σαν τη γραβάτα που φορούσε παλιά, όταν εργάζονταν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, από όπου τον απέλυσαν, ή στην πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία ως Ιατρικός επισκέπτης ή ως γραμματέας μεγάλου ασφαλιστικού γραφείου. «Κάνουμε περικοπές στο προσωπικό» του είπαν και του έδωσαν τη μικρή αποζημίωση. Μοιάζοντας με τη μικρή και ασήμαντη ζωή του.

Στο θολωμένο μυαλό ενός ανθρώπου που άκουσε τη φράση «κάνουμε περικοπές στο προσωπικό»
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Read Next

20 Μαϊ 2024

Τελικά, να βάλουμε κολλαγόνο στον καφέ;

Θέλεις να πάρεις περισσότερο κολλαγόνο; Το μυστικό είναι να εκμεταλλευτείς τον πρωινό καφέ.

20 Μαϊ 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Athens Comedy Festival 2024: Έρχεται η... τετραήμερη γιορτή γέλιου

To μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει σε 2 εβδομάδες με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και guests

Περισσότερα από

Life

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.