ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

«Η σοκολάτα είναι τόσο λαχταριστή που τελικά το τρως» λέει ο ζαχαροπλάστης, Ανδρέας Πιπέρης όταν του λέω ότι «αυτά τα αυγά τα θες για μπιμπελό στο σπίτι».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

Είναι κρίμα να φαγωθεί. Είναι ένα μπιζού της ζαχαροπλαστικής. Ένα στολίδι φτιαγμένο από το πιο λαχταριστό, βρώσιμο υλικό. Είναι ένα αυγό Φαμπερζέ από τα χέρια ενός pâtissier. «Όμως τελικά η σοκολάτα κερδίζει, είναι τόσο λαχταριστή» θα μου πει ο Αντρέας Πιπέρης, στο τηλέφωνο, όταν μετά από επικοινωνία στο μέσεντζερ του φέισμπουκ, μιλήσαμε με σκοπό να μάθω περισσότερα για τα σοκολατένια αυγά του, που δε μοιάζουν με κανένα άλλο αυγό της πόλης. «Με πετύχατε με ζύμη για τσουρέκια στα χέρια» θα μου πει.

Σε κάποιο scroll down στο προφίλ μου, έπεσα πάνω σε μία εικόνα των αυγών αυτών και κόλλησα. Η φίλη μου, η Άντα Ηλιοπούλου, είχε κάνει μία τρομερή ανακάλυψη. Αναζήτησα την πηγή και έφτασα στο Perian Patisserie, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Ελευθέριο. Πέριξ της Αχαρνών. Μια βέρα αθηναϊκή συνοικία, με εμπορικό χαρακτήρα και χάι ταμπεραμέντο, τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια. Μέχρι το 1960 όλη η περιοχή δεν είχε ούτε μια πολυκατοικία, μόνο μονοκατοικίες, πολλές εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και δίνουν ενα παλαιοαθηναϊκό τύπο στην περιοχή. Ο Άγιος Ελευθέριος, λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών και του μικρής σχετικά απόστασής του από την Αθήνα, υπήρξε προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών.

Σαν παραμύθι εποχής ακούγονται αυτά -και είναι, όντως, άλλης εποχής. Σαν τα αυγά του Perian Patisserie, το οποίο δουλεύει μόνο κατόπιν παραγγελίας, τονίζοντας τη μοναδικότητα των δημιουργιών του. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι απλά, καθημερινά γλυκά.

-Ποια είναι η ιστορία του Perian Patisserie;

«Το Perian Patisserie δημιουργήθηκε το 2016. Ήταν ένα όνειρο του ζαχαροπλάστη να δημιουργηθεί το Perian Patisserie».

-Γιατί αποφασίσατε να δουλεύετε μόνο με παραγγελίες;

«Όταν ανοίξαμε το Perian Patisserie θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα "Cake boutique and chocolatier" και έτσι αποφασίσαμε να δουλεύουμε μόνο με παραγγελίες για απαιτητικούς πελάτες».

-Ποια είναι η ιστορία των αυγών σας;

«Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό
Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Ο όρος μπαρόκ προέρχεται πιθανόν από την ισπανική λέξη «barroco», που σημαίνει «ακανόνιστο μαργαριτάρι». Αναφέρεται στην καλλιτεχνική και την πνευματική δημιουργία (λογοτεχνία, μουσική, εικαστικές τέχνες) η οποία εμφανίζεται την περίοδο μετά την Αναγέννηση και έως την εποχή του Διαφωτισμού, δηλαδή από το 1600 έως το 1717 περίπου. Ο όρος μπαρόκ αποδόθηκε, αρχικά, με αρνητική σημασία στα έργα του 17ου αιώνα στα οποία ο καλλιτέχνης δεν τηρούσε τους κανόνες των αναλογιών, αλλά αντίθετα ακολουθούσε μια εκφραστική ελευθερία. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει την τέχνη της συγκεκριμένης αυτής εποχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Και μετά από αυτό το trivial διάλειμμα συνεχίζουμε με το θέμα μας.

-Πόση ώρα κάνετε να φτιάξετε ένα τόσο περίτεχνο αυγό;

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

-Πόσοι δουλεύετε στην επιχείρησή σας και πώς μοιράζετε τις δουλειές;

«Είμαστε τρία άτομα, ένα που ασχολείται με την ζαχαρόπαστα και δύο με την σοκολάτα και με τις κρέμες».

-Ποιο γλυκό είναι το σουξέ του εργαστηρίου σας;

«Έχουμε πολύ απαλές γεύσεις, το σουξέ μας είναι η pavlova και οι τούρτες pistachio και raspberry».

Δεκαέξι ώρες για να φτιαχτεί αυτό το αυγό; Άραγε σε πόσα λεπτά της ώρας να καταναλώνεται; Όπως και να έχει, ακόμα και όταν αυτό το μικρό, λαχταριστό κομψοτέχνημα εξαφανιστεί από τα μάτια, σίγουρα δεν ξεχνιέται. Μία λιχουδιά που παίρνει τη διάσταση αντικειμένου του πόθου.

facebook.com

instagram.com

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.