ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Η πρώτη μου γευστική επαφή μαζί του ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή που μετρούσα τα παγωτά. Εκεί την αθώα εποχή που περίμενα πότε θα έρθει το απόγευμα να τρέξω στο ψιλικατζίδικο της γωνίας, να ανοίξω το ψυγείο, να διαλέξω ένα- κάθε μέρα και διαφορετικό- και να το φάω πριν καν φτάσω πάλι στο σπίτι. Μεγαλώνοντας η φωνή της μητέρας «μην φας παγωτό το χειμώνα, θα σε πιάσουν τα λαιμά σου» σταμάτησε να ηχεί στα αυτιά μου και το παγωτό έπαψε να είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια άλλα έγινε μια αγάπη για όλου του χρόνου.

Ίσως κάπως έτσι να ήταν μικροί και οι Carmelo Chiaramida, Andrea Marche και Fabio Pironi, οι τρεις Ιταλοί gelatoποιοί που δημιούργησαν την boutique τζελατερίας OGGI ξεκινώντας από το Ούντινε.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας
Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.
Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο.

Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο. Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού. Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο. Αμέσως μπήκε στην λίστα των αγαπημένων μου μαγαζιών και κάθε φορά που βρισκόμουν στο Μιλάνο χειμώνας ήταν, καλοκαίρι, δεν γινόταν να μην περάσω και να «χτυπήσω» τουλάχιστον μια μπάλα.

Καιρό αργότερα διασταυρώθηκαν τα βήματα μας στη Βαρκελώνη, στο αδερφάκι του σε ισπανικό έδαφος.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή.

Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή. Υπεύθυνοι για την άφιξη του στην Αθήνα είναι η Αθηνά Γκικοπούλου - Ντούρα και τα τρία της παιδιά : η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος. Η μαμά Αθηνά ταξίδευε πολύ συχνά στην Ιταλία για τις ανάγκες της άλλης επιχείρησης που διατηρεί χρόνια τώρα η οικογένεια (τα γνωστά αρτοποιεία Ντούρα σε Παιανία και Πολύδροσο Χαλανδρίου). Σ’ ένα από αυτά γνωρίστηκε με τον Carmelo και αμέσως έγιναν φίλοι μιας και οι δύο αγαπούσαν το παγωτό. Χρόνο με τον χρόνο λοιπόν, χτίστηκε η ιδέα ότι αυτό το σαγηνευτικό gelato πρέπει να αποκτήσει και αθηναϊκή κατοικία. Τα παιδιά –η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος- ταξίδεψαν στην Ιταλία, έμαθαν τις συνταγές και την τεχνογνωσία για την παρασκευή αυθεντικού παραδοσιακού gelato (χωρίς χρωστικές, φοινικέλαιο και βιομηχανικά επεξεργασμένα συστατικά) και γύρισαν πίσω στην Αθήνα. Όμως, ο Covid 19 τους έβαλε φρένο.

Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη.
Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε

Επιστροφή στο σήμερα και στο ανοιχτό πλέον OGGI. Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη. Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε. Το δε γάλα που χρησιμοποιούν, ελληνικό.

Στα ψυγεία του, από ιταλικό λευκό μάρμαρο Carrara, θα βρείτε 12 περίπου γεύσεις που εναλλάσσονται ανάλογα με το τι ετοιμάζουν στο παρασκευαστήριο που βρίσκεται στον κάτω όροφο του μαγαζιού. Φυσικά ήθελα να τα δοκιμάσω και τα 12 ή όσα τέλος πάντων είχαν εκείνη την ημέρα. Ξεκίνησα από τα σορμπέ που μοσχοβολούσαν φρούτα –λάτρεψα το πεπόνι και τον ανανά αλλά και την φράουλα με μέντα και βασιλικού που όμως δεν το φτιάχνουν συχνά- και την vegan σοκολάτα με την μεγάλη και μεστή γεύση της. Ζήτησα φυσικά το φιστικί με την εξαιρετική υφή, αλλά και το μπισκότο που νόμιζα ότι έτρωγα την ζύμη του μπισκότου λίγο πριν μπει στο φούρνο. Όσο για το φρέσκο μασκαρπόνε ενισχυμένο με κρασί Marsala ήταν εκείνο που με έκανε να πω ότι «εδώ θα μείνω».

Όπως καταλαβαίνετε η ζημία έχει γίνει. Θα βρίσκω πολύ συχνά δικαιολογίες για να κατεβαίνω στο Σύνταγμα και να περνάω από την οδό Βουλής, για ένα χωνάκι ή κυπελάκι. Κάτι σαν αυτό που έκανα μικρός με το ψιλικατζίδικο της γειτονίας.

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 2103246995

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.