ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην εποχή του κορονοϊού ο Γιούργκεν Τέλερ βρήκε την έμπνευση έξω από το παράθυρό του

Για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue Αυγούστου ο φωτογράφος και εικαστικός, πιστός στο ανεπιτήδευτο στυλ του, παρουσίασε τη θέα από την κουζίνα του.

Στην εποχή του κορονοϊού ο Γιούργκεν Τέλερ βρήκε την έμπνευση έξω από το παράθυρό του

Όταν ο Γιούργκεν Τέλερ ρωτήθηκε πώς προέκυψε το concept του νέου εξώφυλλου της βρετανικής Vogue για το τεύχος Αυγούστου, που απεικονίζει έναν δρόμο πόλης με δεντροστοιχίες, έδωσε μια από τις πιο λακωνικές ίσως απαντήσεις που έχει δώσει ποτέ κάποιος δημιουργός: «Ζω εκεί».

Ο editor-in-chief τού ζήτησε ένα φυσικό τοπίο συμβολικό της περίφημης επανεκκίνησης μετά την καραντίνα και ο εμβληματικός φωτογράφος και εικαστικός, αντί να ανατρέξει στο αρχείο του, αποφάσισε να κάνει κάτι απόλυτα επίκαιρο: «Στη διάρκεια του lockdown δεν έβγαινα από το σπίτι, οπότε απλά κοίταξα έξω από το παράθυρό μου [της κουζίνας στην κατοικία του στο Λονδίνο] και είδα μπροστά μου αυτό το τοπίο».

Το περιοδικό που έχει παραδώσει μερικές από τις πιο λαμπερές αλλά και edgy εικόνες στον κόσμο της μόδας, της σοουμπίζ και της ποπ κουλτούρας, που δεν έχει σταθεί ποτέ φειδωλό στις φωτογραφίσεις του, εμπιστεύτηκε τον Τέλερ - που έκανε το πρώτο του εξώφυλλο στη βρετανική Vogue το 1994, με την 20χρονη τότε Κέιτ Μος - να απεικονίσει το πνεύμα των καιρών. Και εκείνος έπραξε με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία κινήσεων, όπως ενδεχομένως αρμόζει στη νέα λιτότητα της πανδημίας.

«Στη διάρκεια του lockdown δεν έβγαινα από το σπίτι, οπότε απλά κοίταξα έξω από το παράθυρό μου και είδα μπροστά μου αυτό το τοπίο»

Δεν επρόκειτο, ωστόσο, για λύση ανάγκης, αλλά για συνειδητή απόφαση. Δεν εστίασε στην ένδεια των πόρων και των ερεθισμάτων, αλλά στον πλούτο της ανεπιτήδευτης απλότητας.

Η απουσία επιτήδευσης είναι, άλλωστε, θεμελιώδες στοιχείο της τεχνοτροπίας του δημιουργού που, εδώ και δεκαετίες, ρευστοποιεί τα όρια ανάμεσα στην τέχνη, τη μόδα και τη διαφήμιση. Είτε φωτογραφίζει τη μαμά του είτε τον ίδιο του τον εαυτό είτε celebrities όπως η Κάιλι Μινόγκ, η Γουινόνα Ράιντερ, η Σοφία Κόπολα, η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, ο Κάνιε Γουέστ, η Έμα Στόουν, ο Γιούργκεν Τέλερ προσδίδει στις εικόνες του ένα αναγνωρίσιμο μείγμα ειρωνείας και ανελέητου ρεαλισμού. Δεν διστάζει να βάλει ακόμα και τον εαυτό του μέσα στο κάδρο, προκειμένου να κατανοήσει βαθιά το μοντέλο του και να φέρει στην επιφάνεια τα αληθινά χαρακτηριστικά του.

Ο Γιούργκεν Τέλερ δεν διστάζει να βάλει ακόμα και τον εαυτό του μέσα στο κάδρο, προκειμένου να κατανοήσει βαθιά το μοντέλο του

Σαν να μην επρόκειτο για editorials περιοδικών ή για καμπάνιες οίκων όπως οι Marc Jacobs, Louis Vuitton, YSL, Vivienne Westwood -για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις συνεργασίες του μέσα στα χρόνια- αλλά για στιγμιότυπα από κάποιον υπέροχα ερασιτεχνικό λογαριασμό στο Instagram.

Στο νέο εξώφυλλο της Vogue, συγκεκριμένα, ανακαλύπτει την ανεπιτήδευτη απλότητα στη φύση. Γίνεται, κατά κάποιον τρόπο, όλοι εμείς που στην καραντίνα, στερημένοι από οποιαδήποτε επιλογή εξόδου σε μπαράκια, εστιατόρια, κλαμπ και γκαλερί και εξαναγκασμένοι σε μια πρωτόγνωρη βραδύτητα, στείλαμε κωδικό έξι, βγήκαμε στο πάρκο της γειτονιάς μας, σταματήσαμε και μυρίσαμε τα λουλούδια του Απριλίου.

Στην εποχή του κορονοϊού ο Γιούργκεν Τέλερ βρήκε την έμπνευση έξω από το παράθυρό του
Όταν ο Γιούργκεν Τέλερ ρωτήθηκε πώς προέκυψε το concept του νέου εξώφυλλου της βρετανικής Vogue για το τεύχος Αυγούστου, που απεικονίζει έναν δρόμο πόλης με δεντροστοιχίες, έδωσε μια από τις πιο λακωνικές ίσως απαντήσεις που έχει δώσει ποτέ κάποιος δημιουργός: «Ζω εκεί».

Ο Τέλερ, πάντως, ανέκαθεν έβρισκε καταφύγιο στη φύση. Γεννημένος στην πόλη Ερλάνγκεν της Γερμανίας το 1964, έχει πει πως «μεγάλωσα δίπλα σε ένα δάσος». Χαρακτηριστικά για μια έκθεσή του στην Journal Gallery στο Μπρούκλιν είχε φωτογραφίσει τη μητέρα του να περιπλανιέται στο δάσος κοντά στη γενέτειρά του. Ενώ στο λεύκωμά του «Keys To The House» έβαλε τη Λίλι Κόουλ να επιπλέει στη λίμνη σαν μοντέρνα Οφηλία του Σαίξπηρ και τη Βίβιαν Γουέστγουντ να ποζάρει πάνω σε ένα ρετρό κατακόκκινο αμάξι στη μέση αγροτικού χωματόδρομου.

Όμως ως αυθεντικός άνθρωπος της πόλης, ενώ παίρνει ενέργεια και ομορφιά από τη φύση, φαίνεται πως αργά ή γρήγορα νοσταλγεί την αστική ζωή. Σε ερώτηση της Vogue, με αφορμή το νέο εξώφυλλο, για τα πρώτα πράγματα που θα ήθελε να κάνει μετά την καραντίνα, απάντησε: «Ανυπομονώ να ξαναδώ τη μητέρα μου και να ξαναβγώ για φαγητό σε εστιατόριο».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Τέλερ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: @Juergen Teller

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.