ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στάνη: Το καλύτερο γιαούρτι της Αθήνας, εδώ και 80 χρόνια, βρίσκεται πέριξ της Ομόνοιας

Αν γευτείτε το γιαούρτι της Στάνης, είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσετε ένα -ή και περισσότερα- κεσεδάκια για τον εαυτό σας ή τους οικείους σας.

Στάνη: Το καλύτερο γιαούρτι της Αθήνας, εδώ και 80 χρόνια, βρίσκεται πέριξ της Ομόνοιας

Από τον Δημήτρη Μπούτο

Ίσως το μόνο που δεν περιμένει κάποιος να συναντήσει στις οδούς πέριξ της Ομόνοιας είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο «για όσους έχουν νοσταλγήσει τη γεύση». Καθώς προσεγγίζετε τον πεζόδρομο Μαρίκας Κοτοπούλη, πίσω από την πλατεία, μυρωδιές από ρυζόγαλο, γιαούρτι και φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες θα σας οδηγήσουν στον αριθμό 10 και το αυθεντικό γαλακτοπωλείο «Στάνη».

Στάνη: Το καλύτερο γιαούρτι της Αθήνας, εδώ και 80 χρόνια, βρίσκεται πέριξ της Ομόνοιας
Η ιστορία του ξεκινάει από το 1931 και τον Πειραιά, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, απ' όπου ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος έφυγε το 1949 εξαιτίας του βομβαρδισμού της πόλης.

Η ιστορία του ξεκινάει από το 1931 και τον Πειραιά, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, απ' όπου ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος έφυγε το 1949 εξαιτίας του βομβαρδισμού της πόλης.
Έκτοτε βρίσκεται σταθερά στην οδό Κοτοπούλη, αποτελώντας ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των Αθηναίων και μία πολύ καλή αφορμή για βόλτα στην, ίσως όχι τόσο ελκυστική πια, Ομόνοια.
Το 1953 στη Στάνη απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι της.

Το 1953 στη Στάνη απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι της.
Έκτοτε βρίσκεται σταθερά στην οδό Κοτοπούλη, αποτελώντας ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των Αθηναίων και μία πολύ καλή αφορμή για βόλτα στην, ίσως όχι τόσο ελκυστική πια, Ομόνοια.

Είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν τους. Ο Θανάσης Καραγεώργος, σημερινός ιδιοκτήτης και εγγονός του ιδρυτή, εξηγεί πως η συνταγή για το πλούσιο γιαούρτι παραμένει αναλλοίωτη για 80 και πλέον χρόνια, με πρώτη ύλη το γάλα που προμηθεύονται σταθερά, από την ίδια φάρμα, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Άπαξ και δοκιμάσει κανείς εκείνο της Στάνης, δύσκολα επιλέγει ξανά κάποιο από τα γιούρτια του εμπορίου· έντονη γεύση και μυρωδιά γάλακτος, υφή μοναδική. Αν την επισκεφθείτε βέβαια, μην αρκεστείτε σε αυτό. Δοκιμάστε το ρυζόγαλο, το υπερ-γαλατένιο γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά και το καταΐφι που σε κερδίζουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου.


Και φυσικά το ανθόγαλο, τους λουκουμάδες με μέλι και το λαχταριστό, ογκώδες μιλφέιγ.
Από τις αλμυρές λιχουδιές ξεχωρίζουν οι γενναιόδωρα βουτυρωμένες χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα, η αφράτη μπουγάτσα και η λίστα μακραίνει επικίνδυνα. Το κατάστημα λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ και προσφέρει το πιο σπιτικό εκτός σπιτιού πρωινό:
ζεστό γάλα και φρατζολάκι με βούτυρο και μέλι.

Δοκιμάστε το ρυζόγαλο, το υπερ-γαλατένιο γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά και το καταΐφι που σε κερδίζουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου.

Αν γευτείτε το γιαούρτι της Στάνης, είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσετε ένα -ή και περισσότερα- κεσεδάκια για τον εαυτό σας ή τους οικείους σας. Με την πλούσια γεύση του και συνοδεία μελιού μπορεί να γίνει πρώτης τάξεως γεύμα από μόνο του ή και βάση για ένα γευστικότατο, διαφορετικό πρόγευμα, συνδυασμένο με τηγανητά αυγά.

Facebook Stani

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.