ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη: Το πιο απολαυστικό και υγιεινό γλυκό σνακ για τα πρωινά των γιορτών

Μία από τις συνταγές χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης που παρουσιάζει η food blogger Αθηνά Πάνου στο νέο βιβλίο της «Γλυκά & Υγιεινά».

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη: Το πιο απολαυστικό και υγιεινό γλυκό σνακ για τα πρωινά των γιορτών

Στα γιορτινά τραπέζια είναι αναπόφευκτο να ενδώσουμε σε γλυκούς πειρασμούς. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε πιο ελαφρύ το πρωινό μας, εμπλουτίζοντάς το με υγιεινά σνακ. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του νέου βιβλίου της food blogger Αθηνάς Πάνου (www.sugarbuzz.gr), «Γλυκά & Υγιεινά» (εκδ. Ψυχογιός), που παρουσιάζει 31 συνταγές γλυκών χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης, από μπάρες και μπισκότα μέχρι τούρτες για παιδικά πάρτι. Από αυτές ξεχωρίσαμε τα σταφιδόψωμα όπου η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από μέλι, για να ξεκινά κάθε γιορτινή μας μέρα απολαυστικά και χωρίς τύψεις.

Σταφιδόψωμα

Πρ.: 150΄, Μαγ.: 20΄-25΄, Τμχ.: 10-12, Θερμ./τμχ.: 237

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά

2 αυγά

240 γρ. γάλα

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. μέλι

1/2 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

2-3 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. κανέλα

2 κ.σ. σταφίδες

Εκτέλεση:

1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.

2. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να λιώσει το μέλι.

3. Αποσύρετε και, μόλις δείτε ότι είναι χλιαρό, το ρίχνετε στον κάδο μαζί με τα αυγά.

4. Χτυπάτε για να ενωθεί το μείγμα και το αφήνετε να ζυμωθεί τουλάχιστον για 10 λεπτά.

5. Βγάζετε τη ζύμη και την τοποθετείτε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το μεταφέρετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ώσπου να φουσκώσει.

6. Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγετε με έναν πλάστη στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Σχηματίζετε ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 40 x 25 εκ.

7. Αλείφετε την επιφάνεια με το μέλι και πασπαλίζετε με κανέλα και σταφίδες.

8. Τυλίγετε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό και την κόβετε σε φέτες πάχους 3,5-4 εκατοστών.

9. Τοποθετείτε τις φέτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, τη μια δίπλα στην άλλη. 10. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170o C, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά. Θα δείτε τα ψωμάκια να ροδίζουν.

Tip: Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, ανακατεύετε σε ένα μπολάκι 1 κ.γ. μέλι με 4 κ.σ. ζεστό νερό και αλείφετε την επιφάνειά τους. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Στο βήμα 7 μπορείτε να αλείψετε τη ζύμη με 3-4 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο ή όποιο άλλο «βούτυρο» ξηρών καρπών θέλετε.

Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη: Το πιο απολαυστικό και υγιεινό γλυκό σνακ για τα πρωινά των γιορτών
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Γλυκά & Υγιεινά» της Αθηνάς Πάνου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.