ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στα διαλείμματα μαζευόμασταν στο πίσω μέρος του σχολικού προαυλίου και ανάβαμε στα κρυφά τσιγάρο

«Η επίσημη απαγόρευση του καπνίσματος ερέθιζε και προκαλούσε την αντίδραση μας...».

 Στα διαλείμματα μαζευόμασταν στο πίσω μέρος του σχολικού προαυλίου και ανάβαμε στα κρυφά τσιγάρο

Τι χρόνια κι εκείνα! Τότε που ήμασταν ακόμη μαθητές και ξεκινούσαμε την επανάσταση μας θέλοντας ως ατίθασοι έφηβοι να αναποδογυρίσουμε τα δεδομένα και να ανάψουμε φωτιά σε αυτό που ονομάζαμε κατεστημένο. Στα διαλείμματα μαζευόμασταν στο πίσω μέρος του σχολικού προαυλίου μακριά από τα βλέμματα των αυστηρών καθηγητών μας, σε ένα χώρο που άτυπα μετατρέψαμε σε καπνιστήριο και ανάβαμε στα κρυφά τσιγάρο. Ένα πακέτο Μάλμπορο κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι συνωμοτικά, όπου ο καθένας ο εμάς το άνοιγε κι έπαιρνε ένα τσιγάρο με τη δέουσα προσοχή να μην τον δει κανένας «σπασίκλας» και τον καρφώσει στη συνέλευση των καθηγητών. Οι πατημένες γόπες σχημάτιζαν «βουναλάκια» πλάι στα κόκκινα σταράκια μας, τα χείλη μας φυσούσανε τον καπνό. Το κάπνισμα ήταν απαγορευμένο. Δεν ήταν η κίνηση που αντιγράφαμε από τον κινηματογράφο με το τσιγάρο να σιγοκαίγεται αργά, ανάμεσα στα δάχτυλα των πρωταγωνιστών, δεν ήταν η καύτρα και η στάχτη, δεν ήταν τα ντέρτια που έσπρωχναν το νεανικό μας χέρι να ανάψουν τσιγάρο. Αλλά ακριβώς αυτό το σημείο. Η επίσημη απαγόρευση του καπνίσματος ερέθιζε και προκαλούσε την αντίδραση μας. Βάζοντας το στοίχημα με τους εαυτούς μας της πρώτης μας υπέρβασης. Ότι, για εμάς δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις και τα μη.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μεσήλικες πια, με παιδιά και υποχρεώσεις, στεγαστικά δάνεια που τρέχουν και δόσεις πιστωτικών καρτών, θα πρέπει να ανακαλύψουμε και πάλι το κρυφό μας καπνιστήριο. Καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή και πάλι ο νόμος του υπουργείου Υγείας που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Όχι μη τυχόν και φάμε καμιά αποβολή από την τάξη, αλλά για να μην παραβιάσουμε τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου και τιμωρηθούμε με αυστηρά πρόστιμα. Και μάλιστα, σε περίπτωση που αμελήσουμε και δεν πληρώσουμε τις κλήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, θα ενημερώνονται οι εφορίες.

Για τους εθισμένους στη νικοτίνη, το κάπνισμα δεν είναι απλώς επιθυμία. Είναι ανάγκη.

Να όμως, που ο αντικαπνιστικός νόμος είναι εδώ. Και το τσιγάρο … γιοκ. Σε εργασιακούς χώρους, σε αεροδρόμια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε δημοτικά ιατρεία. Σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε παιδότοπους, αλλά και σε τρένα, σε καφετέριες, σε μπαρ σε και ταξί.

Αν και τα σταχτοδοχεία θα έχουν αποσυρθεί από τα καφέ, θα είμαστε σίγουρα η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι θαμώνες καπνίζουν στα κρυφά και ρίχνουν παραπλανητικά τη στάχτη μέσα σε αυτοσχέδια σταχτοδοχεία.

Τα νέα είναι ευχάριστα πάντως για τους παθητικούς καπνιστές που θα γλιτώσουν από τον καπνό των άλλων, αφού η μόνη σχέση που θα έχουν δημόσια οι καπνιστές με το τσιγάρο θα είναι ο …. τσιγαρόβηχας.

 Στα διαλείμματα μαζευόμασταν στο πίσω μέρος του σχολικού προαυλίου και ανάβαμε στα κρυφά τσιγάρο
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.