ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Πάντα αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τη γεύση και την εμφάνισή του, ακόμα και αν το φτιάχνει ένας αρχάριος στη ζαχαροπλαστική.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Στα γιορτινά τραπέζια συχνά βάζουμε ψηλά τον πήχυ, δοκιμάζοντας να φτιάξουμε ακόμα και γλυκά που δεν έχουμε φτιάξει ποτέ ξανά αλλά χωρίς να έχουμε την επιτυχία δεδομένη με αποτέλεσμα, συχνά, να καταφεύγουμε την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές όχι μόνο λαχταριστές αλλά και εγγυημένες, όπως αυτό το εμβληματικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, του συγγραφέα μαγειρικής Ρίτσαρντ Σαξ (1949-1995), που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον θάνατό του παραμένει viral και αξεπέραστο. Όσοι το έχουν φτιάξει, θα σε διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει και πως θα συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και για τη γεύση και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, προκαλώντας όλους τους καλεσμένους σου να βουτήξουν στη σοκολάτα.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι

Υλικά:

225 γρ. μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, χοντροκομμένη

110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους 1 κ.σ.

6 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί:

355 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας

Κακάο (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. (χωρίς να το βουτυρώσετε).

2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

3. Διαχωρίζετε τα 4 από τα αυγά, τον κρόκο από το ασπράδι, σε δύο μικρά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με ½ φλ. (100 γρ.) από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αργά αργά το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάτε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να αφρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αλλά όχι σφιχτό μείγμα, για ακόμα 5 λεπτά περίπου. Αργά αργά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

4. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε μέχρι το κέντρο να φουσκώσει και να ραγίσει και το κέντρο να αρχίσει να σκληραίνει, για περίπου 35-40 λεπτά αλλά όχι παραπάνω.

5. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, το κέντρο του θα βουλιάξει, δημιουργώντας κάτι σαν κρατήρα – αυτό είναι επιθυμητό!

6. Για να φτιάξετε τη σαντιγί, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.

7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γεμίζετε τον κρατήρα του σουφλέ με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη μέχρι τις άκρες του. Πασπαλίζετε με κακάο σε σκόνη.

8. Με ένα μαχαιράκι αποκολλάτε προσεκτικά το σουφλέ από το ταψί και το σερβίρετε.

9. Αν περισσέψει (δύσκολο), το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: food52.com

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.