ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Πάντα αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τη γεύση και την εμφάνισή του, ακόμα και αν το φτιάχνει ένας αρχάριος στη ζαχαροπλαστική.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Στα γιορτινά τραπέζια συχνά βάζουμε ψηλά τον πήχυ, δοκιμάζοντας να φτιάξουμε ακόμα και γλυκά που δεν έχουμε φτιάξει ποτέ ξανά αλλά χωρίς να έχουμε την επιτυχία δεδομένη με αποτέλεσμα, συχνά, να καταφεύγουμε την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές όχι μόνο λαχταριστές αλλά και εγγυημένες, όπως αυτό το εμβληματικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, του συγγραφέα μαγειρικής Ρίτσαρντ Σαξ (1949-1995), που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον θάνατό του παραμένει viral και αξεπέραστο. Όσοι το έχουν φτιάξει, θα σε διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει και πως θα συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και για τη γεύση και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, προκαλώντας όλους τους καλεσμένους σου να βουτήξουν στη σοκολάτα.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι

Υλικά:

225 γρ. μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, χοντροκομμένη

110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους 1 κ.σ.

6 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί:

355 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας

Κακάο (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. (χωρίς να το βουτυρώσετε).

2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

3. Διαχωρίζετε τα 4 από τα αυγά, τον κρόκο από το ασπράδι, σε δύο μικρά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με ½ φλ. (100 γρ.) από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αργά αργά το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάτε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να αφρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αλλά όχι σφιχτό μείγμα, για ακόμα 5 λεπτά περίπου. Αργά αργά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

4. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε μέχρι το κέντρο να φουσκώσει και να ραγίσει και το κέντρο να αρχίσει να σκληραίνει, για περίπου 35-40 λεπτά αλλά όχι παραπάνω.

5. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, το κέντρο του θα βουλιάξει, δημιουργώντας κάτι σαν κρατήρα – αυτό είναι επιθυμητό!

6. Για να φτιάξετε τη σαντιγί, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.

7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γεμίζετε τον κρατήρα του σουφλέ με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη μέχρι τις άκρες του. Πασπαλίζετε με κακάο σε σκόνη.

8. Με ένα μαχαιράκι αποκολλάτε προσεκτικά το σουφλέ από το ταψί και το σερβίρετε.

9. Αν περισσέψει (δύσκολο), το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: food52.com

Read Next

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.

04 Δεκ 2025

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.