ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Πάντα αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τη γεύση και την εμφάνισή του, ακόμα και αν το φτιάχνει ένας αρχάριος στη ζαχαροπλαστική.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι. Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει

Στα γιορτινά τραπέζια συχνά βάζουμε ψηλά τον πήχυ, δοκιμάζοντας να φτιάξουμε ακόμα και γλυκά που δεν έχουμε φτιάξει ποτέ ξανά αλλά χωρίς να έχουμε την επιτυχία δεδομένη με αποτέλεσμα, συχνά, να καταφεύγουμε την τελευταία στιγμή στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές όχι μόνο λαχταριστές αλλά και εγγυημένες, όπως αυτό το εμβληματικό σουφλέ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, του συγγραφέα μαγειρικής Ρίτσαρντ Σαξ (1949-1995), που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον θάνατό του παραμένει viral και αξεπέραστο. Όσοι το έχουν φτιάξει, θα σε διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην πετύχει και πως θα συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και για τη γεύση και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του, προκαλώντας όλους τους καλεσμένους σου να βουτήξουν στη σοκολάτα.

Σοκολατένιο σουφλέ χωρίς αλεύρι

Υλικά:

225 γρ. μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, χοντροκομμένη

110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους 1 κ.σ.

6 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί:

355 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας

Κακάο (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. (χωρίς να το βουτυρώσετε).

2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

3. Διαχωρίζετε τα 4 από τα αυγά, τον κρόκο από το ασπράδι, σε δύο μικρά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με ½ φλ. (100 γρ.) από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αργά αργά το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάτε τα 4 ασπράδια αυγών μέχρι να αφρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αλλά όχι σφιχτό μείγμα, για ακόμα 5 λεπτά περίπου. Αργά αργά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

4. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε μέχρι το κέντρο να φουσκώσει και να ραγίσει και το κέντρο να αρχίσει να σκληραίνει, για περίπου 35-40 λεπτά αλλά όχι παραπάνω.

5. Αφήστε το σουφλέ να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, το κέντρο του θα βουλιάξει, δημιουργώντας κάτι σαν κρατήρα – αυτό είναι επιθυμητό!

6. Για να φτιάξετε τη σαντιγί, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.

7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γεμίζετε τον κρατήρα του σουφλέ με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη μέχρι τις άκρες του. Πασπαλίζετε με κακάο σε σκόνη.

8. Με ένα μαχαιράκι αποκολλάτε προσεκτικά το σουφλέ από το ταψί και το σερβίρετε.

9. Αν περισσέψει (δύσκολο), το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: food52.com

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.