Οι βροχές έχουν σαρώσει τις τελευταίες ημέρες την Ιταλία και την Γαλλία με το πρόβλημα να είναι πολύ εντονότερο στην πόλη της Βενετίας, η οποία κυριολεκτικά βουλιάζει κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Εδώ και δύο εβδομάδες η πόλη, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, είναι πλημμυρισμένη σχεδόν σε κάθε γωνιά της, με τα νερά στην κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου να ξεπερνούν το 1,5 μέτρο.

Δέκα ημέρες μετά τις άνευ προηγουμένου, εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, πλημμύρες, η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πλημμυρίδα (acqua alta) εχθές το πρωί με το ύψος του νερού να αγγίζει τα 130 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.  

Ιταλία και Γαλλία έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από τις ισχυρές καταιγίδες που έχουν σαρώσει την Ευρώπη.

Οι ζημιές φυσικά είναι ανυπολόγιστες με τις τοπικές αρχές να μην είναι σε θέση να πουν ακόμα με βεβαιότητα το υλικό κόστος αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, τα αιτήματα αποζημιώσεων ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Δέκα ημέρες μετά τις άνευ προηγουμένου, εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, πλημμύρες, η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πλημμυρίδα (acqua alta) εχθές το πρωί με το ύψος του νερού να αγγίζει τα 130 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.  

Παρόλο την τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πανέμορφη, ιταλική πόλη η ζωή δείχνει να συνεχίζεται με μία σχετική κανονικότητα. Oι ντόπιοι εξακολουθούν να πίνουν στα γρήγορα έναν καπουτσίνο στα βυθισμένα στο νερό τραπεζάκια που είναι ακόμα στημένα στα πεζοδρόμια και έπειτα πηγαίνουν στις δουλειές τους με γαλότσες και αδιάβροχα, ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά. 

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Και ίσως να μην υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από αυτήν, για εμάς που βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, για να αναλογιστούμε το μέγεθος αυτής της σαρωτικής καταστροφής και τα όσα επιφυλλάσει για το μέλλον. Δεν πρόκειται για μερικές ακόμα φωτογραφίες από μία ισχυρή καταιγίδα που έπληξε έναν τόπο και έπειτα από αυτή, αφού τα νερά «καθίσουν» η ζωή θα συνεχίστει από το σημείο που είχε σταματήσει, χωρίς τον φόβο της άμεσης, της απειλητικής επανάληψης. Καταγεγραμμένη απλώς σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό. 

Ο δήμαρχος της Βενετίας έκανε ήδη σαφές ότι οι τεράστιες πλημμύρες που έχουν καταστρέψει την πόλη δεν οφείλονται σε τίποτα άλλο εκτός από την δραματική κλιματική αλλαγή που πλήττει τον πλανήτη. Αυτή είναι η πρώτη χειροπιαστή, γιγάντια αλλαγή που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Αυτή που ευχόμαστε να μην προλάβουμε να την ζήσουμε μέχρι τέλους, σε όλη της την ανατριχιαστική διάσταση. Ωστόσο σκεφτόμαστε πως πιθανόν να είναι κάτι το μη αναστρέψιμο. Κάνουμε παύση για λίγη ώρα απ' ότι κάνουμε για να κοιτάξουμε αυτές τις εικόνες και να σκεφτούμε αν αυτός είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. 

Εστιατόριο στο κέντρο της πόλης.

 

Το νερό σε σημεία της πόλης έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο.

 

Παρόλο την τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πανέμορφη, ιταλική πόλη η ζωή δείχνει να συνεχίζεται με μία σχετική κανονικότητα. Αρκετοί τουρίστες έχουν παραμείνει στη Βενετία για τις προγραμματισμένες τους διακοπές, πίνοντας στα γρήγορα έναν καπουτσίνο στα βυθισμένα στο νερό τραπεζάκια που είναι ακόμα στημένα στα πεζοδρόμια.

Ένα βίντεο από τις τρομακτικές πλημμύρες. 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS