Μήπως σας αρέσει να τρώνε πικάντικα πράγματα; Τι θα λέγατε αν κάθε φορά που τρώγατε κάρυ ή κάποιο άλλο καυτερό πιάτο, ξέρατε ότι ενισχύει πραγματικά την υγεία σας; Έρευνα έδειξε ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν το μυαλό μας αλλά και τη γενική μας υγεία.
Τα πικάντικα τρόφιμα ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μια ένωση που είναι γνωστή ως απιγενίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη, ένα φλαβονοειδές, μπορεί επίσης να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών του εγκεφάλου όπως η μνήμη και η μάθηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει προστασία έναντι διαταραχών, όπως τη νόσο του Alzheimer, τη νόσο του Parkinson, και ορισμένες ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.
Τα πικάντικα τρόφιμα σε κάνουν να ζεις περισσότερο
Μια μαζική μελέτη σε μισό εκατομμύριο Κινέζους, που διεξήχθη από ερευνητές του Χάρβαρντ, υποδεικνύει ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που τρώνε καυτερές πιπεριές (τσίλι) μερικές φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14% σε σύγκριση με όσους προτιμούν τα άνοστα φαγητά. Γιατί; Πιστεύεται ότι η καψαϊκίνη, μια ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές, έχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό και μειώνει άμεσα τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.