ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πρώτη φορά στην Ελλάδα: Θεραπεία με κατοικίδια εφαρμόζεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο στο Νέο Ψυχικό.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα: Θεραπεία με κατοικίδια εφαρμόζεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Μετά από δύο χρόνια έρευνας, το σωματείο Δράση για την Ψυχική Υγεία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο και το Pets.gr, υλοποιούν το πρόγραμμα θεραπείας με κατοικίδια και τα οφέλη του, με τον συντονισμό του Σωτήρη Παπαχρόνη, ιδιοκτήτη της μονάδας.

To πρόγραμμα του Pet Therapy πραγματοποιείται από το 2014 στο Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο, με την επίβλεψη της κυρίας Ίλιας Θεοτοκά κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, πρόεδρο του σωματείου Δράση για την Ψυχική Υγεία, με τους σκύλους και τις γάτες – θεραπευτές του Pets.gr, ειδικά εκπαιδευμένους για τον σκοπό, από την ιδιοκτήτρια τους Μαρίνα Λυμπεροπούλου. Ο κύριος Μιχάλης Φλαράκος είναι ο επίσημος κτηνίατρος του προγράμματος, που παρακολουθεί τους σκύλους θεραπευτές.

H θεραπευτική δύναμη των κατοικίδιων για τους ηλικιωμένους μπορεί να προσφέρει πολλά, ειδικότερα σε όσους βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τα κατοικίδια είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το στρες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης, αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την φυσική δραστηριότητα και τους βοηθούν να μάθουν.

Τα κατοικίδια προσφέρουν άυλη περιουσία. Οι σκύλοι και τα άλλα κατοικίδια ζουν για το τώρα, δεν τα απασχολεί το αύριο και το αύριο μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για έναν ηλικιωμένο. Έχοντας ένα κατοικίδιο, με την έννοια του «τώρα», μπορεί να είναι πολύ κατευναστικό για τον άνθρωπο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα κατοικίδια μειώνουν το επίπεδο της κατάθλιψης και ελαττώνουν την μοναχικότητα.

Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια του Αιγινητείου Νοσοκομείου Δρ. Ιλια Θεοτοκά, τα κατοικίδια μας βοηθούν ψυχολογικά με πολλούς τρόπους, όπως:

• Προσφέρουν αγάπη, χωρίς να κάνουν τη σχέση σύνθετη και με ιδιαίτερα προβλήματα.

• Αυξάνουν το αίσθημα της υπευθυνότητας και μέσω αυτού μπορούμε να γίνουμε και πιο υπεύθυνοι με τον εαυτό μας. Παράλληλα, νιώθουμε χρήσιμοι, φροντίζοντας ένα ζώο και το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους.

• Συμβάλλουν στη σωματική μας άσκηση, γιατί μας αναγκάζουν να κινούμαστε, να περπατάμε κλπ.

Τα κατοικίδια είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το στρες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης, αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την φυσική δραστηριότητα

• Βοηθούν στο να έχουμε μια καθημερινή ρουτίνα, που βοηθά τους ηλικιωμένους αλλά και όλους μας να είμαστε ενεργοί, αποτελούν παρέα και συντροφιά σε μοναχικές στιγμές.

• Βοηθούν στο να αναπτύξουμε κοινωνικές σχέσεις, εφόσον πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, λόγω του κατοικίδιού μας.

Η φυσική επαφή με το ζώο μας κάνει καλό, μας προσφέρει κάποια συναισθηματική κάλυψη και παράλληλα μας ηρεμεί, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Pets.gr προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο στο Νέο Ψυχικό από το 2014 όταν εκπαιδεύονταν ακόμα, ενώ παράλληλα έχουν προσφέρει υπηρεσίες και σε σχολεία της περιοχής σε μικρά και σε μεγάλα παιδιά.

Πηγή: www.psychiko24.gr

Πώς λειτουργεί η pet therapy; Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Steffen Kastner /Unsplash

Read Next

21 Νοε 2025

Jane Fonda: Με καρέ καστανό μαλλί πριν από 62 χρόνια στην Ακρόπολη για τις ανάγκες ταινίας της

Η Jane Fonda στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας "In the Cool of the Day".

Περισσότερα από

Stories

19 Νοε 2025

Ριφιφί | Πότε κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας;

Εμπνευσμένο από την περιβόητη ληστεία σε τράπεζα της Αθήνας το 1992, το Ριφιφί συνδυάζει συγκίνηση και χιούμορ σε απόλυτη ισορροπία.

19 Νοε 2025

Barcelona | Πότε κάνει πρεμιέρα το ερωτικό θρίλερ με τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη και Ηλιάνα Μαυρομάτη;

To έργο της Bess Wohl ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Πτι Παλαί.

19 Νοε 2025

8 θεατρικές παραστάσεις που βλέπουμε δύο φορές την εβδομάδα

Τα θεατρικά ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις.

18 Νοε 2025

Father Mother Sister Brother | Πότε κάνει πρεμιέρα η ταινία που κέρδισε τον φετινό Χρυσό Λέοντα στις ελληνικές αίθουσες

Έχουμε ημερομηνία για την ταινία που στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Cate Blanchett, τη Charlotte Rampling και την Indya Moore.

18 Νοε 2025

Ξέχασε το αστέρι στην κορυφή του δέντρου | Ποια κομψή εναλλακτική το αντικαθιστά;

Πες αντίο στο στραβό αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Φέτος μπορείς να επιλέξεις μία από αυτές τις πιο κομψές και πρωτότυπες εναλλακτικές λύσεις.

18 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το εντυπωσιακό Givenchy νυφικό και ο γάμος που δεν κατάφερε να μείνει μυστικός

Πριν από 60 χρόνια ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη παντρεύτηκαν στους Δελφούς.

17 Νοε 2025

Cinema Made in Italy | Οι ταινίες της γείτονος χώρας που θα δούμε στο νέο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Επτά ξεχωριστές ιταλικές ταινίες, εκ των οποίων οι πέντε θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, συνθέτουν το πρόγραμμα του πέμπτου Cinema Made in Italy.

17 Νοε 2025

To Flesh του David Szalay κέρδισε το βραβείο Booker 2025 | Πότε κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Το Flesh είναι το έκτο μυθιστόρημά του David Szalay και αποτελεί μια ακόμη καθόλου κολακευτική εξερεύνηση της αρρενωπότητας.

14 Νοε 2025

Ο "Χορός των Εραστών" με τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου επιστρέφει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Το έργο που ξεχώρισε την προηγούμενη θεατρική σεζόν επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

14 Νοε 2025

Η σωστή σειρά για να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν expert

Είσαι σίγουρη ότι στολίζεις το δέντρο σου σωστά;