ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο άδυτο των σουρεαλιστικών πάρτι του Σαλβαντόρ Νταλί: βιβλίο μας ξεναγεί στον αλλόκοτο κόσμο τους

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα εξτραβαγκάντσα.

Στο άδυτο των σουρεαλιστικών πάρτι του Σαλβαντόρ Νταλί: βιβλίο μας ξεναγεί στον αλλόκοτο κόσμο τους

Στα έξι του χρόνια, ο Σαλβαντόρ Νταλί δήλωσε ότι ήθελε να γίνει σεφ. Κατά κάποιον τρόπο αυτό το όνειρό έγινε πραγματικότητα όταν έγραψε και φιλοτέχνησε, το 1973, το βιβλίο μαγειρικής «Les Diners de Gala», με συνταγές από τα δείπνα-εξτραβαγκάντσα που οργάνωνε με τη γυναίκα του. Και φυσικά, με άκρως σουρεαλιστική εικονογράφηση.

Στο άδυτο των σουρεαλιστικών πάρτι του Σαλβαντόρ Νταλί: βιβλίο μας ξεναγεί στον αλλόκοτο κόσμο τους
Από το εσωτερικό του βιβλίου μαγειρικής του Νταλί.

Εκείνα τα δείπνα έγραψαν ιστορία, καθώς οι καλεσμένοι, κατόπιν αιτήματος του οικοδεσπότη, κατέφθαναν μεταμφιεσμένοι, ενώ άγρια ζώα αφήνονταν να περιφέρονται ελεύθερα στο χώρο. Μια γεύση από τα εξωφρενικά πάρτι του Νταλί θα σας δώσει το «Les Diners de Gala», που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen και που μπορείτε να βρείτε εδώ. Εξίσου αλλόκοτα με την αισθητική είναι και τα πιάτα που προτείνει: «Αυγά χιλίων ετών», «Μοσχαρίσιες κοτολέτες γεμιστές με σαλιγκάρια», «Πιτάκια με βάτραχο».

Από το εσωτερικό του βιβλίου μαγειρικής του Νταλί.

Αυτή η συλλεκτική έκδοση ίσως να μη σας εμπνεύσει να μπείτε στην κουζίνα, αλλά σίγουρα είναι ένα πολύτιμο απόκτημα για τους λάτρεις του σουρεαλισμού.

Το εξώφυλλο του βιβλίου μαγειρικής του Νταλί.

Απολαύστε μερικά ακόμα δείγματα της εικονογράφησης.

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.