ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια γαριδομακαρονάδα στο σπίτι

Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δίνει τη συνταγή για μια από τις πιο υπέροχες γεύσεις που μπορούμε να απολαύσουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια γαριδομακαρονάδα στο σπίτι

Είναι από πιάτα που μας αρέσει περισσότερο να παραγγέλνουμε όταν βγαίνουμε για φαγητό με τους φίλους μας. Ταυτόχρονα, αποφεύγουμε να το ετοιμάσουμε στο σπίτι, γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα το πετύχουμε. Με αυτή τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, όμως, μπορούμε να μάθουμε όλα τα βήματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε την τέλεια γαριδομακαρονάδα μόνοι μας μέσα σε 45 λεπτά.

Υλικά:

  • ½ κιλό γαρίδες νούμερο 2, κατεψυγμένες
  • 250 γρ. λιγκουίνι
  • 750 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ούζο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα λεπτοκομμένα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία παρασκεύης:

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
  • Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού, χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
  • Βάζουμε τα κεφάλια και τα κέλυφη από τις γαρίδες σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και, μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  • Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.
  • Σουρώνουμε σε ένα μπολ το ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Παράλληλα, ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30'' την κάθε πλευρά.
  • Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
  • Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 20 ml ούζο.
  • Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και, όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγη υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Read Next

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.