ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πως πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Μιλάνε οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε μέσα στην καραντίνα από Έλληνες, με πάνω από 800 συμμετοχές από 60 και παραπάνω χώρες.

Πως πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Pandemic Architecture. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και interior design που λανσάρει το site Archisearch και ο φορέας Design Ambassador, γνωστός για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων με κύρος, με το θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει ολόκληρο τον πλανήτη: Πως πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από Έλληνες και συμμετοχή θα έχουν αρχιτέκτονες, designers, συγγραφείς και γενικότερα δημιουργικοί άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιτυχία του διαγωνισμού ήταν τεράστια. Πάνω από 400 συμμετοχές προερχόμενες από 65 χώρες συνθέτουν την παγκόσμια “Pandemic Architecture community”! Η ομάδα της Design Ambassador και του Archisearch επιμελήθηκαν με τη βοήθεια του ταλαντούχου σκηνοθέτη Σταύρου Συμεωνίδη αυτό το πολύ ανθρώπινο video μια συρραφή των εικόνων που μας έστειλαν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα!

Τα project τους θα φιλοξενηθούν σε ειδική έντυπη και online έκδοση που θα αφορά τον διαγωνισμό “Pandemic Architecture”. Eδώ να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός καλύφθηκε και απο ρεπορτάζ μεγάλων ξένων μέσων όπως το BBC. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία να γίνει μια interactive συζήτηση ανάμεσα στα πιο δημιουργικά μυαλά του πλανήτη για το πώς θα διατηρηθεί το πολυπόθητο ευ ζην στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο όταν αυτή απειλείται από μια πανδημία όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κοροναιό ή αλλιώς COVID-19.

Πως πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;
Πώς θα διατηρηθεί το πολυπόθητο ευ ζην στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο όταν αυτή απειλείται από μια πανδημία όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κοροναιό ή αλλιώς COVID-19.

Ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα μιλάει για το κονσεπτ της πρότασης του στο κινητό του και εν συνεχεία θα στέλνει το ασπρόμαυρο βίντεο της πρότασης του. Προαιρετικά μπορεί να στείλει και ένα δεύτερο βίντεο όπου θα εξηγεί αναλυτικά τα σημεία της πρότασης του. Τα θέματα του διαγωνισμού θα κινούνται στους εξής βασικούς άξονες:

1) κατοικία και η οργάνωση της ως χώρου εργασίας 2)Αστικός σχεδιασμός και αντιμετώπιση πανδημίας

3) Αναθεώρηση των κοινόχρηστων χώρων με βάση τα καινούργια δεδομένα

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα στείλουν τα βίντεο τους σε μορφή MP4 και θα είναι ασπρόμαυρα. Σε διάρκεια 2 και 30 δευτερολέπτων maximum θα εξηγούν το project που προτείνουν στα πλαίσια του διαγωνισμού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην έννοια των πόλεων και των κατοικιών συμπεριλαμβάνουμε και τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των μεγεθών όπως και τους οποιουσδήποτε χώρους εργασίας.

Κάθε μορφής δημιουργία που εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια του διαγωνισμού είναι αποδεκτή. Όπως μας λέει και ο βασικός διοργανωτής του διαγωνισμού Βασίλης Μπαρτζώκας, «Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών “Pandemic Architecture” τον οποίο επιμελείται η εταιρεία παραγωγής Design Ambassador με guest curator την Αρχιτέκτων Τίνα Μαρινάκη σε διοργάνωση του ηλεκτρονικού περιοδικού ARCHISEARCH.gr έχει επιλέξει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από ονόματα με μεγάλο ειδικό βάρος από την Ελλάδα και το Εξωτερικό όπως οι ακαδημαϊκοί Λυδία Καλλιπολίτη από τη Νέα Υόρκη και Σοφία Βυζοβίτη από την Αθήνα, ο αρχιτέκτονας-Designer Roberto Palomba του γραφείου Palomba Serafini από το Μιλάνo, ο σχεδιαστής Ora Ïto – ένας κορυφαίος, αντισυμβατικός design hacker - από το Παρίσι, η Associate Director του βραβευμένου Ολλανδικού γραφείου UN STUDIO Μαριάνθη Τατάρη, ο Διευθυντής του φημισμένου γραφείου Gensler στο Λονδίνο Tom Lindlbom και ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς, Αρχιτέκτων απο το γραφείο Heathwick στο Λονδίνο. Η ελίτ του design αλλά και όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με αγωνία τα αποτελέσματα. Σημασία έχει η Ιθάκη αλλά ακόμα μεγαλύτερη η σπουδαιότητα της διαδρομής».

Δείτε το βίντεο:

Credit: Costas Spathis @spathumpa

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.