Και ξαφνικά πριν από περίπου τρεις μήνες ένας άνθρωπος στην Ουχάν της Κίνας, μία μεγάλη πόλη με περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους, νοσεί από έναν άγνωστο, πολύ επιθετικό ιό, που σοκάρει τους γιατρούς και δημιουργεί έκπληξη στην διεθνή ιατρική κοινότητα. Αυτό που για λίγο έμοιαζε απλά ως ένα περίεργο, μεμονωμένο φαινόμενο δημιούργησε πανικό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όταν τα κρούσματα του ίδιου, μυστηριώδους ιού πολλαπλασιάστηκαν στην Ουχάν μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο με τους Κινέζους επιστήμονες να προσπαθούν να προσδιορίσουν την πηγή του κακού, καταλήγοντας ότι μάλλον όλο αυτό ξεκίνησε μετά από κατανάλωση μολυσμένου άγριου ζώου (πιθανότατα νυχτερίδας) στην υπαίθρια αγοράς της πόλης.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2020 μία ολόκληρη πόλη ερήμωσε. Όλα θύμιζαν σκηνικό βγαλμένο από την αποκάλυψη. Όμως, αυτό που για ένα διάστημα έμοιαζε στον υπόλοιπο πλανήτη ως το μακρινό οδυνηρό ζήτημα μίας κινεζικής πόλης άρχισε να φαντάζει πιο τρομακτικό και κοντινό από ποτέ μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και την άφιξη του στην Ευρώπη με το πρώτο κρούσμα να παρουσιάζεται στην Γερμανία μετά την συνάντηση ενός επιχειρηματία με έναν Κινέζο συνάδελφο του.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πολλές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν πολύ σοβαρά μέτρα ενάντια στον ιό με τα νοσοκομεία σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να λυγίζουν κάτω από την αδιανόητη πίεση της πανδημίας. Ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν σε κρουαζιερόπλοια, επιβάτες έμειναν για μέρες σε αεροδρόμια, πόλεις τέθηκαν σε συνθήκες πλήρους lockdown. 

Mάθαμε νέoυς ιατρικούς όρους όπως «επιβραδύνοντας την καμπύλη της πανδημίας» και νέους εργασιακούς όρους όπως «τηλε-εργασία». Δισεκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν χειρουργικές μάσκες και γάντια μίας χρήσης, ενώ τα απολυμαντικά τζελ εξαντλήθηκαν από τα φαρμακεία.

Στο παρακάτω ανατριχιαστικό βίντεο του Guardian η πορεία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο σοκάρει με την ταχεία εξάπλωση της, αφήνοντας μία μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Δείτε το καθηλωτικό βίντεο που ανέβηκε στη διαδικτυακή έκδοση του βρετανικού Guardian.

Mε πληροφορίες από Guardian

Kεντρική φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS