ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς μπορούμε να περιγράψουμε έναν τόπο από τις μυρωδιές του; Μια πρωτότυπη σχολική εργασία

Τα αρώματα από τα λουλούδια, το φαγητό, τη θάλασσα. Φιλόλογος του Γυμνασίου Κρεστενών είχε μια μοναδική ιδέα με αφορμή το χρονογράφημα του Ροΐδη «Τα υαλοπωλεία».

Πώς μπορούμε να περιγράψουμε έναν τόπο από τις μυρωδιές του; Μια πρωτότυπη σχολική εργασία

Η φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κρεστένων, Πανωραία Μακρή, κατά τη διάρκεια του μαθήματος διάβασε στους μαθητές της το χρονογράφημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Τα υαλοπωλεία», ένα κείμενο που περιγράφει με ειρωνικό και χιουμοριστικό ύφος καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι κινούνταν στο κέντρο της παλιάς Αθήνας. Μέσα από αυτό αναδεικνύονται οι μυρωδιές της πόλης, δυσάρεστες κι ευχάριστες.

Αυτή ήταν και η εργασία τους, να καταγράψουν τις οσμές του τόπου τους, του σπιτιού τους, της γειτονιάς τους και να τις χωρίσουν σε «καλές» και «κακές». Από εκείνη τη μέρα, για τις ανάγκες της εργασίας οι «μύτες» των μαθητών και μαθητριών της τρίτης γυμνασίου άρχισαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα παιδιά καθετί που μύριζαν το κατέγραφαν είτε στα τετράδιά τους είτε στο κινητό τους, το χώριζαν σε κατηγορίες και στη συνέχεια το καταχωρούσαν σε μία παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, την OdourCollect, όπου κάθε πολίτης μπορεί να καταγράψει τις οσμές της περιοχής του.

Για πρώτη φορά τα τετράδιά των παιδιών γέμισαν από μυρωδιές, μυρωδιές που εκείνα είχαν εντοπίσει χρησιμοποιώντας μία από τις βασικές τους αισθήσεις, την όσφρηση. Οι μαθήτριες Γεωργία, Ειρηλένα και Κωνσταντίνα, βγαίνοντας μια βόλτα στις γειτονιές τους, το πρώτο πράγμα που κατέγραψαν ήταν οι μυρωδιές από τα ανθισμένα λουλούδια, τη φύση, τη γύρη, το χώμα, που ειδικά όταν βρέχει μυρίζει όλο και εντονότερα. Από την άλλη η Μαριλία, η Έφη και η Κατερίνα ασχολήθηκαν με τις μυρωδιές από τα φαγητά, αυτές που αφήνει ο φούρνος του σπιτιού τους, το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς, ο φούρνος και το ψητοπωλείο του χωριού, ενώ η Λυδία που μένει στο κάτω Σαμικό, ανέφερε πως στη δική της περιοχή επικρατεί η μυρωδιά από το ιώδιο της θάλασσας.

Οι μαθήτριες Γεωργία, Ειρηλένα και Κωνσταντίνα, βγαίνοντας μια βόλτα στις γειτονιές τους, το πρώτο πράγμα που κατέγραψαν ήταν οι μυρωδιές από τα ανθισμένα λουλούδια, τη φύση, τη γύρη, το χώμα.

Ωστόσο τα παιδιά κατέγραψαν και δυσάρεστες οσμές. Όπως ο Δημήτρης, η Αλεξάνδρα και ο Νίκος, που στις περιγραφές τους εξήγησαν πώς σε πολλές γειτονιές ήταν έντονη η μυρωδιά από τους κάδους απορριμμάτων, ειδικά όταν αυτοί ξεχειλίζουν, τα κοτέτσια και τους στάβλους. Αρκετά παιδιά μίλησαν και για τις μυρωδιές από τα φυτοφάρμακα που διαχέονται κυρίως από τις αγροτικές περιοχές αλλά και την οσμή του πυρήνα από τα ελαιοτριβεία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καταγράφοντας τις άσχημες μυρωδιές εντόπιζαν και τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν, με βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια τους την υγεία.

«Έγινε μία πολύ ωραία κουβέντα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχει αξία να προσέχουμε τις μυρωδιές του τόπου μας ενώ διαπιστώσαμε ότι η όσφρηση είναι μια αίσθηση που έχει κι αυτή τη σημασία της», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μακρή, ενώ προσθέτει ότι αυτό που της έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά παιδιά στάθηκαν στη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος αλλά και σε αυτή των εντόμων.

Για την Γεωργία, μαθήτρια της γ' γυμνασίου, αυτή η εργασία αποτέλεσε «ένα παιχνίδι», διαφορετικό από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα τους. «Είμαστε τόσο καιρό κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι, μπροστά από μία οθόνη την περισσότερη ώρα της μέρας και ήρθε κάτι στη ζωή μας ουσιαστικά και το άλλαξε κάπως», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ο Δημήτρης συμπληρώνει ότι ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο γι αυτούς όλο αυτό και πως η αίσθηση της όσφρησης είναι αρκετά σημαντική διότι ακόμη και κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μυρωδιά.

«Όταν ο καθηγητής ζητάει τη γνώμη του μαθητή τότε χτίζει τη δημοκρατία μέσα στο σχολείο. Σε κάθε μάθημα φροντίζω να τα ρωτάω τη γνώμη τους και νομίζω μόνο έτσι κρατάμε τους μαθητές»

«Όταν ο καθηγητής ζητάει τη γνώμη του μαθητή τότε χτίζει τη δημοκρατία μέσα στο σχολείο. Σε κάθε μάθημα φροντίζω να τα ρωτάω τη γνώμη τους και νομίζω μόνο έτσι κρατάμε τους μαθητές», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μακρή, ενώ προσθέτει ότι μέσω τέτοιων δράσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες αισθάνονται και γίνονται ενεργοί πολίτες.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφία: by Arno Smit on Unsplash

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.