ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι

Οι τηγανίτες του Έρνεστ ή αλλιώς «παγωτό χωνάκι» και το δίδαγμα που θα μπορούσε να σου αλλάξει τη ζωή.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη/ συγγραφέας angelaziouti@yahoo.gr

Μας τρομάζει όλους η αποτυχία. Σαν να πήγαμε ένα βράδυ που νιώθαμε κάτι ενοχλήσεις στο στομάχι στον εφημερεύοντα γιατρό, κι αυτός μετά από μία γρήγορη εξέταση, να διέγνωσε μία σοβαρή κολλητική ασθένεια. Το πρώτο πράγμα που σκεφθήκαμε, είναι ότι κανείς δεν θα θέλει να μας πλησιάσει. Έτσι είναι και κάποιος που έχει αποτύχει. Δεν τον θέλει κανείς.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Κανείς δεν ήθελε να αγοράσει και τις λεπτές σαν χαρτί τηγανίτες, που έκανε ένας μετανάστης στην Αμερική, με το όνομα Έρνεστ Χαμουί, το 1905 στην Παγκόσμια Έκθεση της πόλης του. Δούλευε ολημερίς ψήνοντας τις νόστιμες τηγανίτες του, αλλά μάταια. Οι χιλιάδες εξουθενωμένοι από την κούραση επισκέπτες της έκθεσης περνούσαν από μπροστά του, χωρίς όμως να σταθούν, ούτε λεπτό στον πάγκο του, αλλά έσπευδαν να μπουν στην ουρά του παγωτατζή λίγο παρακάτω. Ο Έρνεστ έβλεπε απλώς τον παγωτατζή να πλουτίζει και αυτός να πετάει στον κάλαθο απορριμμάτων τις αζήτητες τηγανίτες.

Ο καθένας μας μπορεί να πλάσει κάτι σαν τις τηγανίτες του Έρνεστ.

Ένα ζεστό, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες απόγευμα ο παγωτατζής δεν προλάβαινε να πουλάει τις μπάλες με το παγωτό, ώσπου του τελείωσαν όλα τα πιάτα. Μην ξέροντας τι να κάνει, έτρεξε στον πάγκο του Έρνεστ και τον παρακάλεσε να του δώσει μερικά πιάτα. Ο Έρνεστ δεν είχε πιάτα. Το μόνο που είχε από τη μία άκρη ως την άλλη του πάγκου του ήταν στοίβες ολόκληρες με μαλακές τηγανίτες.

Ξαφνικά άστραψε μέσα στο μυαλό του μία ιδέα. Να πουλάνε το παγωτό, μέσα στην τηγανίτα κάνοντας την χωνάκι. Τη συνέχεια, την γνωρίζουμε όλοι μας. Το παγωτό και οι τηγανίτες του Έρνεστ έγιναν «ζευγάρι» και το παγωτό χωνάκι το γεγονός στην Παγκόσμια Έκθεση του 1905, φτάνοντας μέχρι σήμερα να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους γευστικούς συνδυασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αποτυχία δεν είναι ασθένεια. Αλλά ο δείκτης αποδοχής του εαυτού και των δραστηριοτήτων μας σε μία δεδομένη χρονική στιγμή από τους άλλους. Ένα θερμόμετρο που μετράει την στάση προς εμάς, του περιβάλλοντος μας. Κι αν υπάρχουν μέρες που δείχνει μείον, δεν πειράζει. Ο ανθρώπινος νους είναι κάτι παραπάνω από ένα μαθηματικό πρόσημο. Μία τέλεια μηχανή που μπορεί ταυτόχρονα να μοχθεί, να ξοδεύει, να φθονεί, να ενδίδει, να αγαπάει, να προσκολλάται, να περιφρονεί, να αντιστέκεται, να σχεδιάζει, να θέλει με μοναδικό της καύσιμο το κίνητρο.

Τι να έλεγε δηλαδή και ο καημένος ο Έρνεστ, όταν πέταγε τις πεντανόστιμες τηγανίτες του στα σκουπίδια; Ο καθένας μας μπορεί να πλάσει κάτι σαν τις τηγανίτες του Έρνεστ. Απλά, μερικοί τις αφήνουν για πάντα τηγανίτες και κάποιοι άλλοι περνάνε στην ιστορία κάνοντας τες παγωτό χωνάκι.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.