ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι

Οι τηγανίτες του Έρνεστ ή αλλιώς «παγωτό χωνάκι» και το δίδαγμα που θα μπορούσε να σου αλλάξει τη ζωή.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη/ συγγραφέας angelaziouti@yahoo.gr

Μας τρομάζει όλους η αποτυχία. Σαν να πήγαμε ένα βράδυ που νιώθαμε κάτι ενοχλήσεις στο στομάχι στον εφημερεύοντα γιατρό, κι αυτός μετά από μία γρήγορη εξέταση, να διέγνωσε μία σοβαρή κολλητική ασθένεια. Το πρώτο πράγμα που σκεφθήκαμε, είναι ότι κανείς δεν θα θέλει να μας πλησιάσει. Έτσι είναι και κάποιος που έχει αποτύχει. Δεν τον θέλει κανείς.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την αποτυχία γλείφοντας ένα παγωτό χωνάκι
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Κανείς δεν ήθελε να αγοράσει και τις λεπτές σαν χαρτί τηγανίτες, που έκανε ένας μετανάστης στην Αμερική, με το όνομα Έρνεστ Χαμουί, το 1905 στην Παγκόσμια Έκθεση της πόλης του. Δούλευε ολημερίς ψήνοντας τις νόστιμες τηγανίτες του, αλλά μάταια. Οι χιλιάδες εξουθενωμένοι από την κούραση επισκέπτες της έκθεσης περνούσαν από μπροστά του, χωρίς όμως να σταθούν, ούτε λεπτό στον πάγκο του, αλλά έσπευδαν να μπουν στην ουρά του παγωτατζή λίγο παρακάτω. Ο Έρνεστ έβλεπε απλώς τον παγωτατζή να πλουτίζει και αυτός να πετάει στον κάλαθο απορριμμάτων τις αζήτητες τηγανίτες.

Ο καθένας μας μπορεί να πλάσει κάτι σαν τις τηγανίτες του Έρνεστ.

Ένα ζεστό, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες απόγευμα ο παγωτατζής δεν προλάβαινε να πουλάει τις μπάλες με το παγωτό, ώσπου του τελείωσαν όλα τα πιάτα. Μην ξέροντας τι να κάνει, έτρεξε στον πάγκο του Έρνεστ και τον παρακάλεσε να του δώσει μερικά πιάτα. Ο Έρνεστ δεν είχε πιάτα. Το μόνο που είχε από τη μία άκρη ως την άλλη του πάγκου του ήταν στοίβες ολόκληρες με μαλακές τηγανίτες.

Ξαφνικά άστραψε μέσα στο μυαλό του μία ιδέα. Να πουλάνε το παγωτό, μέσα στην τηγανίτα κάνοντας την χωνάκι. Τη συνέχεια, την γνωρίζουμε όλοι μας. Το παγωτό και οι τηγανίτες του Έρνεστ έγιναν «ζευγάρι» και το παγωτό χωνάκι το γεγονός στην Παγκόσμια Έκθεση του 1905, φτάνοντας μέχρι σήμερα να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους γευστικούς συνδυασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αποτυχία δεν είναι ασθένεια. Αλλά ο δείκτης αποδοχής του εαυτού και των δραστηριοτήτων μας σε μία δεδομένη χρονική στιγμή από τους άλλους. Ένα θερμόμετρο που μετράει την στάση προς εμάς, του περιβάλλοντος μας. Κι αν υπάρχουν μέρες που δείχνει μείον, δεν πειράζει. Ο ανθρώπινος νους είναι κάτι παραπάνω από ένα μαθηματικό πρόσημο. Μία τέλεια μηχανή που μπορεί ταυτόχρονα να μοχθεί, να ξοδεύει, να φθονεί, να ενδίδει, να αγαπάει, να προσκολλάται, να περιφρονεί, να αντιστέκεται, να σχεδιάζει, να θέλει με μοναδικό της καύσιμο το κίνητρο.

Τι να έλεγε δηλαδή και ο καημένος ο Έρνεστ, όταν πέταγε τις πεντανόστιμες τηγανίτες του στα σκουπίδια; Ο καθένας μας μπορεί να πλάσει κάτι σαν τις τηγανίτες του Έρνεστ. Απλά, μερικοί τις αφήνουν για πάντα τηγανίτες και κάποιοι άλλοι περνάνε στην ιστορία κάνοντας τες παγωτό χωνάκι.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.