ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Με την αγωνία να κορυφώνεται για τον Θύμιο από τον Πύργο που αγνοείται για 12η ημέρα σήμερα, αναρωτιέται κανείς για τι πυροδοτεί τόσο σκοτάδι στην ελληνική κοινωνία.

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Ο 39χρονος Θύμιος Μπουγάς βρισκόταν στο σπίτι του στον Πύργο, όταν συγκεντρώθηκε απ’ έξω ομάδα νεαρών με αυτοκίνητα και μηχανές και άρχισαν να πετούν προς το σπίτι του φωτοβολίδες και βεγγαλικά, προκειμένου να τον προκαλέσουν να βγει έξω. Όταν εκείνος βγήκε από το σπίτι του κρατώντας ένα μπαστούνι για να αμυνθεί, οι νταήδες τον κατέγραψαν σε βίντεο ισχυριζόμενοι ότι τούς επιτέθηκε με αλυσοπρίονο, το οποίο ανέβασαν στη συνέχεια στα social media. Γείτονες καταγγέλλουν ότι η συμμορία πετούσε ξύλα και πέτρες προς το σπίτι του Θύμιου. Σήμερα, ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία οι 11 συμμετέχοντες στην επίθεση εναντίον του Θύμιου και έγιναν δύο προσαγωγές.

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Έκτοτε, ο Θύμιος αγνοείται. Η τοπική κοινωνία κάνει λόγο για έναν άνθρωπο μοναχικό, που μετά το ατύχημα που είχε το 2008 στην Τρίπολη και εξαιτίας υπέστη παραμόρφωση το πρόσωπό του ενώ σιτίζεται και μιλάει με μηχανική υποστήριξη. Ο Θύμιος ζει σήμερα στον Πύργο και σύμφωνα με περίοικους φορούσε μάλιστα μάσκα για να μην αιφνιδιάζει τον κόσμο.

Μολονότι εξαφανίστηκε στις 4 Μάϊου η υπηρεσία Silver Alert ειδοποιήθηκε 8 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Κουρούκλης, διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert ενώ η εξαφάνισή του έγινε αντιληπτή στις 4 Μαΐου, η υπηρεσία αναζήτησης εξαφανισμένων ανθρώπων ενημερώθηκε μόλις στις 12 Μαΐου.

«Πήραμε την ενημέρωση από μια κυρία που είναι μέλος του φόρουμ εθελοντών, που είχαν ενδιαφερθεί για να βρεθεί ιατρική μονάδα που να αποκαταστήσουν το πρόσωπο του Ευθύμη χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», επισήμανε. Και όπως είπε, «δυστυχώς ο Ευθύμης είχε εξαφανιστεί γιατί κάποια καλόπαιδα θέλησαν να τον εξαφανίσουν από την πόλη».

«Οι πολίτες του Πύργου δεν έχουν πάρει ακόμα διάψευση από την αστυνομία ότι άνθρωπος με αλυσοπρίονο πανικοβάλει του Πυργιώτες» είπε, υπενθυμίζοντας την την πρόθεση της ομάδας να απεικονίσουν τον ίδιο ως τον «τρελό» που τούς επιτέθηκε, ωστόσο το βίντεο τους πρόδωσε δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις τους.

«Οι ευθύνες θα αναζητηθούν», δήλωσε ο κ. Κουρούκλης, λέγοντας ότι «καλό είναι να προσέχουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και ότι το διάστημα από 4 έως 11 Μαΐου έχει πολλά ποινικά αδικήματα για πολλούς».

«Υπάρχει μια οικειοθελής εξαφάνιση λόγω του φόβου και του πανικού. Ωστόσο, μας κινητοποιεί ακόμα περισσότερο η πιθανότητα ότι ο Ευθύμης, μετά τα πάνδεινα που έχει υποστεί πολλές φορές, να έχει βάλει σκοπό να θέσει τέλος στη ζωή του ή αυτοί οι οποίοι τον βιντεοσκόπησαν και δημιούργησαν όλο το θέμα του bullying να έχουν βαλθεί να τον βγάλουν από τη μέση», δήλωσε ο κ. Κουρούκλης.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν το επίμαχο βίντεο προβλήθηκε από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Βίντεο που προκαλεί φρίκη και οργή για όσους παγίδευσαν και εκφόβισαν έναν άνθρωπο που ήδη έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ, αλλά έχει κατορθώσει να συνεχίσει τη ζωή του. Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς υπάρχει κι αναπαράγεται αυτό το ζοφερό κομμάτι της κοινωνίας που εξακολουθεί να σκέφτεται να δρα κατά αυτόν τον κακοποιητικό με αδικαιολόγητο μίσος. Να «σπάει πλάκα» με τον πόνο και τη δοκιμασία ενός ανθρώπου, αντί να τον αγκαλιάζει και να τον υποστηρίζει, όπως συνέβη ευτυχώς στην περίπτωση της Ιωάννας Παλαιοσπύρου.

Στο μεταξύ, στο εξωτερικό γίνεται συστηματική προσπάθεια να ανατραπούν τα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί από τα μίντια και την κοινωνία για τους ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο, είτε λόγω ατυχημάτων και επιθέσεων είτε λόγω ασθενειών. Για παράδειγμα η ΜΚΟ Changing Faces υλοποιεί καμπάνιες επιδιώκοντας την ορατότητα των ανθρώπων με παραμορφώσεις στο πρόσωπο και κατ΄επέκταση την αποδοχή τους.

Ανέκαθεν τα μίντια και η ποπ κουλτούρα προβάλει το στερεότυπο πως όποιος έχει κάποιου είδους δυσμορφία είναι αυτόματα και «κακός». Ενδεικτικά η ΜΚΟ αναφέρει πως μόνο 1 στους 5 ανθρώπους με παραμόρφωση έχουν δει κάποιον που να τους μοιάζει να παίζει σε ταινία ή στην τηλεόραση. Αντιθέτως το 39% έχει δει κάποιον με παραμόρφωση (που συνήθως επιτυγχάνεται με ειδικό μέικ απ) να παίζει τον κακό, και βέβαια ποτέ τον πρωταγωνιστή ή πολύ περισσότερο, το ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή.

Καλούν λοιπόν τις παραγωγές να πάψουν να δείχνουν σημάδια, ουλές και οποιουδήποτε τύπου παραμόρφωση ως «σήμα- κατατεθέν» των κακών- βάρβαρη πρακτική που αναπαράγει το στίγμα εναντίον συμπολιτών μας, εντελώς αδικαιολόγητα. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο εκπληκτικά βίντεο της ΜΚΟ από καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για το αυτονόητο.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87