ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στην Καρδαμύλη, μια κάψουλα γαλήνης στη μεσσηνιακή Μάνη, από πέτρα, θάλασσα και ελιές

Στην ιστορική πόλη που μνημονεύει ακόμα και ο Όμηρος, σαν την προίκα που ήθελε να δώσει ο Αγαμέμνωνας στον Αχιλλέα. Αληθινά προικισμένη.

Πήγαμε στην Καρδαμύλη, μια κάψουλα γαλήνης στη μεσσηνιακή Μάνη, από πέτρα, θάλασσα και ελιές

Μια διαδρομή τριάντα πέντε χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, μέσα από πυκνή βλάστηση και πλάι σε δαντελωτές ακτές που οριοθετούνται από γαλαζοπράσινα νερά, οδηγεί στην Καρδαμύλη, έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της μεσσηνιακής Μάνης. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων: Μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, σαν την προίκα που ήθελε να δώσει ο Αγαμέμνωνας στον Αχιλλέα. Αληθινά προικισμένη, είναι σήμερα μια κάψουλα γαλήνης, φτιαγμένη από πέτρα, θάλασσα και ελιές.

Το κάστρο της δεν ξεχωρίζει, όπως σε άλλες πόλεις, από τον οικιστικό ιστό. Χτισμένη ολόκληρη η Καρδαμύλη από αρχαία πέτρα, γίνεται ένα σώμα με την Παλαιά Καρδαμύλη, όπως ονομάζεται το συγκρότημα από τα παλιά πυργόσπιτα που το 19ο αιώνα ανήκε στην οικογένεια Τρουπάκη-Μούρτζινου, το αντίπαλο δέος της οικογένειας Μαυρομιχάλη από την Αρεόπολη.

Πήγαμε στην Καρδαμύλη, μια κάψουλα γαλήνης στη μεσσηνιακή Μάνη, από πέτρα, θάλασσα και ελιές
Το κάστρο της δεν ξεχωρίζει, όπως σε άλλες πόλεις, από τον οικιστικό ιστό. Χτισμένη ολόκληρη η Καρδαμύλη από αρχαία πέτρα, γίνεται ένα σώμα με την Παλαιά Καρδαμύλη.

Ενώ λοιπόν ακολουθείς τη σχετική πινακίδα από τον κεντρικό δρόμο, περπατώντας ανάμεσα σε ελαιώνες, με τα τζιτζίκια το καλοκαίρι να δίνουν το ρυθμό στο βηματισμό σου, ξαφνιάζεσαι όταν βλέπεις την οχύρωση να ορθώνεται μπροστά σου. Στο εσωτερικό της, η παλιά εκκλησία, οι πύργοι, το ελαιοτριβείο είναι τόσο καλοδιατηρημένοι που θυμίζουν σκηνικό από ταινία εποχής, ταυτόχρονα όμως κρατούν την πατίνα του παρελθόντος.

Αυτό τον τόπο «με καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα» επέλεξε ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ, αφού είχε γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, και η σύζυγός του, η φωτογράφος Τζόαν Φέρμορ, για να κάνουν σπίτι τους.

Αυτό τον τόπο «με καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα» επέλεξε ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ, αφού είχε γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, και η σύζυγός του, η φωτογράφος Τζόαν Φέρμορ, για να κάνουν σπίτι τους. Τέτοια ήταν η λαχτάρα τους, που ξεκίνησαν από δύο αντίσκηνα, πάνω σε ένα κτήμα 9 στρεμμάτων, τα οποία εξελίχθηκαν, με την καθοδήγηση του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Νίκου Χατζημιχάλη, στην πέτρινη κατοικία που κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, αναστηλώθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σήμερα ανοίγει για ξεναγήσεις στο κοινό (κάθε Δευτέρα, 11 π.μ. κατόπιν κράτησης για μικρές ομάδες).

Η πέτρινη κατοικία των Φέρμορ στην Καρδαμύλη κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, αναστηλώθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σήμερα ανοίγει για ξεναγήσεις στο κοινό.

Επιτομή της μεσογειακής ομορφιάς η κατοικία των Φέρμορ, είναι φωλιασμένη σε έναν κήπο από κυπαρίσσια και ελιές που σχεδόν φτάνει μέχρι την παραλία. Στο κοντινό εκκλησάκι, των Ταξιαρχών, είναι θαμμένες οι στάχτες του Μπρους Τσάτουιν, κατόπιν επιθυμίας του μυθιστοριογράφου και προσωπικού φίλου του Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Στην Καρδαμύλη, ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί έγραψαν τον επίλογο της σχέσης τους στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» (2013). Το μεσσηνιακό φως τονίζει ακόμα περισσότερο το σκοτάδι του χωρισμού, αν και μέσα σε όλη αυτή την ομορφιά οι προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες ίσως θα έπρεπε να απαγορεύονται διά φυσικού νόμου.

Στην Καρδαμύλη, ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί έγραψαν τον επίλογο της σχέσης τους στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» (2013).

Φέτος ούτε η Καρδαμύλη εξαιρείται από την εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί στο καλοκαίρι του κορονοϊού. Κλειστές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εγκαταλειμμένες καρέκλες και τραπέζια να τα τρώνε η αλμύρα και ο ήλιος.

Έστω κι έτσι, ωστόσο, μπορείς να κάνεις μικρά διαλείμματα καλής ζωής. Να βουτήξεις στο βοτσαλωτό κολπίσκο του Φονέα, με τον θεόρατο βράχο που είναι φυτεμένος στη θάλασσα, ή στην ήρεμη αμμουδιά της Στούπας. Στα νερά της Μάνης ρεύματα που κατεβαίνουν από τον Ταΰγετό ξεχύνονται σαν παγωμένες γλώσσες στη θάλασσα, αλλά σε τονώνουν καθώς η ψυχή σου ζεσταίνεται από την τόση ομορφιά. Μετά τη βουτιά, θα επιστρέψεις στην Καρδαμύλη για φαγητό με θέα τα κρύα κύματα που φλερτάρουν με τους πυρωμένους βράχους. Στο Tikla Wine cuzina & wine bar θα το συνοδεύσεις με καλό κρασί, στην ταβέρνα Ψαράς με ούζο. Στην αυλη με τα φερ φορζέ του Lola Frozen Yogurt θα πας για επιδόρπιο, παγωτό.

Θα φύγεις από την Καρδαμύλη με τη βαλίτσα γεμάτη με πολύχρωμα κεραμικά από τα τοπικά εργαστήρια και την καρδιά φουλ σε έντονες συγκινήσεις και ζεν στιγμές.

Στο Tikla Wine cuzina & wine bar θα συνοδεύσεις το φαγητό με καλό κρασί, στην ταβέρνα Ψαράς (φωτό) με ούζο. Στην αυλη με τα φερ φορζέ του Lola Frozen Yogurt θα πας για επιδόρπιο, παγωτό.


Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό:

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87