Λένε ότι αν είσαι καλλιτέχνης και ισχυριστείς ότι δεν σε ενδιαφέρει η αποδοχή του έργου σου από το κοινό, τότε λες σίγουρα ψέμματα. Στην περίπτωση του πιανίστα Paul Barton, βέβαια, το κοινό του δεν είναι αποκλειστικά άνθρωποι, αφού ο επαγγελματίας μουσικός απολαμβάνει να μοιράζεται τη δουλειά του με τα ζώα και μάλιστα με εκείνα που ζουν και μεγαλώνουν στην άγρια, αδάμαστη φύση. 

Ο Barton ζει στη Ταϊλάνδη εδώ και 20 χρόνια και έχει βρει τον τρόπο να συνδυάσει το πάθος του για τη μουσική με την αγάπη του για τα ζώα, προσφέροντας στιγμές τρυφερότητας και χαλάρωσης σε πληγωμένους, τραυματισμένους ελέφαντες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα έργα του Μπετόβεν, του Μπαχ, του Σοπέν και πολλών ακόμα συνθετών της κλασικής μουσικής. 

Μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Elephants World, ο οποίος υποστηρίζει και περιθάλπει άρρωστους ελέφαντες που ζουν στη γύρω περιοχή, «ο Barton πολύ συχνά προσπαθεί να θεραπεύσει ή να απαλύνει τον πόνο κακοποιημένων, ακόμα και τυφλών, ελεφάντων μέσα από τη μουσική των σπουδαίων κλασικών δημιουργών».

Ο πιανίστας ισχυρίζεται πως η μέθοδος του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ευεργετική στην ψυχή των βασανισμένων ζώων, αφού η κλασική μουσική έχει την μοναδική ικανότητα να ηρεμεί, να παρηγορεί και να χαλαρώνει τους ελέφαντες. 

«Όταν παίζεις κλασικη μουσική σε έναν ελέφαντα, κάτι απαλό και όμορφο, κάτι το οποίο οι άνθρωποι ακούν για εκατοντάδες χρόνια, κάτι μοναδικά διαχρονικό, τότε η αντίδραση που λαμβάνεις είναι πραγματικά ανεκτίμητη,» δηλώνει ο Βarton. «Τότε ξέρεις ότι έχεις απακτήσει μία άλλη σχέση με το ζώο, ότι επικοινωνείς μαζί του σε μία διαφορετική γλώσσα».

Ο Barton παίζει Μπετόβεν σε έναν ελέφαντα.

Η θεωρία του καλλιτέχνη, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην θεραπεία των ελεφάντων μέσω της μουσικής, αφού ο ίδιος υποστηρίζει πως το να παίζεις πιάνο σε αυτά τα ζώα μπορεί να λειτουργήσει και ως μία «συγγνώμη» προς εκείνα. 

«Οι ελέφαντες έχουν υπηρετήσει το ανθρώπινο είδος για πάρα πολλά χρόνια. Έχουν πολεμήσει για εμάς, έχουν καταστρέψει τα ίδια τους τα δάση για εμάς. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους είναι να τους παίξουμε λίγη μουσική για παρηγοριά και συγχώρεση.»

Ο Barton παίζει Μπαχ.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS