ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν

Στην καρδιά του Σόχο, στο Μανχάταν, φτιάχνονται οι καλύτερες ελληνικές πίτες. Πίτα, όπως pie στα αγγλικά, δηλαδή όπως διαβάζεται το "Pi" (πι) που ισούται με 3,14.

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν

Το Σόχο, στο νότιο Μανχάταν, της Νέας Υόρκης, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αφρόκρεμας των μανχατανέζων, είναι γνωστό για τις γκαλερί και την αρχιτεκτονική του. Το όνομα του προέρχεται από την φράση «south of Houston», νότια δηλαδή της οδού Χιούστον. Ανάμεσα στα 26 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής και τα 500 περίπου κτήρια, στον αριθμό 512 της οδού Μπρουμ (Broome St), βρίσκεται και το “Pi Bakerie”, o ελληνικός φούρνος που ταΐζει πεντανόστιμες πίτες την εκλεκτή γειτονιά.

Pi Bakerie: Ο ελληνικός φούρνος της ΝΥ που ψωνίζει η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν
Η Ανθή Καταπόδη μας μιλάει από τη χιονισμένη όπως είπε Νέα Υόρκη.

«Έχω γεννηθεί στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, όμως είμαι μεγαλωμένη στην Αθήνα. Η μητέρα μου είναι ελληνοαμερικανίδα, μεγαλωμένη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ ο πατέρας μου, ο Άγγελος Καταπόδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα» λέει η Ανθή Καταπόδη, η ιδιοκτήτρια του φούρνου “Pi”, ξετυλίγοντας το νήμα της ζαχαρένιας -στην κυριολεξία- ιστορίας της. «Όταν αργότερα, μετά από κάποια χρόνια, ξαναγυρίσαμε στη Νέα Υόρκη, οι οικογένειά μου έφτιαξε φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Έτσι μεγάλωσα, μέσα στα γλυκά και στη συγκεκριμένη μπίζνα. Πρωτοπόρος άνθρωπος και φωτεινό μυαλό ο πατέρας μου, έκανε πολλά προχωρημένα πράγματα, για παράδειγμα ήμασταν ο πρώτος φούρνος που έφερε τα κρουασάν από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη» συνεχίζει η Ανθή, η οποία δεν άφησε την πληροφορία/παρακαταθήκη να πάει χαμένη, την αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. «Η ιστορία του “Pi” έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ήξερα ποιος ήταν ο δρόμος που ήθελα να ακολουθήσω».

Εσωτερικό του φούρνου "Pi".
Οι γνωστές πίτες που λατρεύουν οι απαιτητικοί πελάτες του.
Mikonos "Pi". Πεντέμισι δολάρια.

-Τι σημαίνει το όνομα «Pi»; Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα;

«Το όνομα “Pi” ήταν ένα όνομα που σκέφτηκε η μητέρα μου, η Ρεγγίνα Καταπόδη, που είναι και ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου “Artopolis” της Αστόρια. Η ιδέα πίσω από το “Pi” (πι) είναι τα δύο πρώτα γράμματα της ελληνικής λέξης πίτα. Αρχικά, πριν καταλήξουμε στο “Pi”, θέλαμε να ονομάσουμε τον φούρνο “Π”, που είναι ο μαθηματικός χαρακτήρας που αντιστοιχεί στο γνωστό 3,14 και στα αγγλικά προφέρεται “πάι” όπως δηλαδή και η πίτα (pie) στα αγγλικά. Δυστυχώς όμως δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύμβολο και έτσι καταλήξαμε στο όνομα “Pi”».

Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για τη “συνειδητοποιημένη” κουζίνα και διατροφή. Υπάρχει μεγάλη πίεση να είναι όλοι fit.

-Ποια είναι η αντίδραση των νεοϋορκέζων απέναντι στα καλούδια της ελληνικής κουζίνας; Τους αρέσουν;

«Ο φούρνος “Pi” βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Σόχο στη Νέα Υόρκη. Η γειτονιά αυτή έχει πολλά στοιχεία από ευρωπαϊκές επιδράσεις. Ο κόσμος της γειτονιάς μας είναι πολυταξιδεμένος και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Γνωρίζει πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό και για την ελληνική κουζίνα. Μας έχει αγκαλιάσει πραγματικά. Αυτή τη στιγμή είναι και πολύ in η μεσογειακή διατροφή και εμείς μαγειρεύουμε μόνο με αγνές πρώτες ύλες, οπότε εκπληρώνουμε τέλεια τις ανάγκες και προτιμήσεις των κατοίκων του Σόχο. Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για τη “συνειδητοποιημένη” κουζίνα και διατροφή. Υπάρχει μεγάλη πίεση να είναι όλοι fit. Μπαινοβγαίνουν celebrities καθημερινά όπως η Τζέσικα Άλμπα και ο Άλεκ Μπόλντουιν».

"Pi" όπως πίτα. Για πάντα.
Από τις μαρμελάδες μέχρι τις ζύμες, όλα φτιάχνονται στο εργαστήρι του "Pi".

«Για ποιο από τα προϊόντα σας είναι πιο ξακουστός ο φούρνος σας;» ρωτάω. «Από αλμυρά τα πιο δημοφιλή προϊόντα μας είναι ο μουσακάς σε μορφή πίτας και επίσης η πίτα “Green Harvest” που αποτελείται από σπανάκι, πράσο, κέιλ (kale), φέτα και μανούρι. Από επιδόρπια φτιάχνουμε ελληνικό γιαούρτι με βύσσινο του κουταλιού και κομματάκια μπακλαβά» εξηγεί η Ανθή και στο τσακ είμαι να ρωτήσω «μα, τι στο καλό συμβαίνει με αυτό τα κέιλ και όλοι το εντάσσουν στη διατροφή τους;». Γκουγκλάρω όμως και μαθαίνω ότι πρόκειται για τον πρωταθλητή των λαχανικών με πλούτο θρεπτικών στοιχείων. Οπότε κάνω άλλη ερώτηση, την οποία η Ανθή απαντάει με κέφι.

-Έχετε κάποια αστεία με κάποιον πελάτη σας να θυμηθείτε;

«Είχαμε μία πελάτισσα που έψαχνε γαμπρό. Της είπαμε λοιπόν, ότι πρέπει να προσευχηθεί στον Άγιο Φανούριο, να αγοράσει μία φανουρόπιτα, να κάνει την ευχή της και να την ευλογήσει ο παπάς της εκκλησίας. Ερχόταν, που λες, κάθε εβδομάδα για περίπου τρεις μήνες μέχρι που σταμάτησε κάποια στιγμή ξαφνικά να εμφανίζεται. Υποψιαστήκαμε ότι θα τον βρήκε τελικά τον γαμπρό της».

«Το πιο ωραίο σχόλιο που έχουμε ακούσει είναι ότι θυμίσαμε σε κάποιον πελάτη μας τις γεύσεις της γιαγιάς του στην Ελλάδα» λέει η Ανθή.
«Η πίτα “Green Harvest” που αποτελείται από σπανάκι, πράσο, κέιλ (kale), φέτα και μανούρι, είναι από τις σπεσιαλιτέ μας»

-Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει από κάποιον πελάτη σας;

«Το πιο όμορφο σχόλιο που έχουμε ακούσει από πελάτη μας είναι πως του θυμίσαμε το παστίτσιο και τα μελομακάρονα της γιαγιάς του στην Ελλάδα». Ε, ναι. Αυτός είναι και ο σκοπός του “Pi” άλλωστε: να διαλαλήσει την υπεροχή της ελληνικής κουζίνας. Συγκρίνεται το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο; Συγκρίνεται το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο με το ετοιματζίδικο; Αλλάζοντας θέμα, ρωτάω την Ανθή για τη ζωή στη Νέα Υόρκη. «Η ζωή εδώ κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει ισορροπία και μπορεί ο καθένας να έχει τόσο την επαγγελματική όσο και την κοινωνική του ζωή. Ε, λοιπόν εδώ υπάρχει μόνο το πρώτο. Όλος ο κόσμος δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις φιλίες και να οργανώσεις την κοινωνική σου ζωή. Αυτό που μου λείπει από την Ελλάδα, πραγματικά, είναι η συνήθεια να τελειώνω τη δουλειά, να συναντάω τις φίλες μου και να πίνουμε καφέ στη Γλυφάδα» λέει. Αποφεύγω να πω στην Ανθή ότι και εδώ ο καφές έχει αρχίσει πλέον και μοιάζει μία μάταιη συνήθεια. Και δεν έχουμε και νεοϋορκέζικους φούρνους όπως η Νέα Υόρκη έχει ελληνικούς. Και για να πνίξω τον καημό μου μπαίνω στο σάιτ του "Pi" να δω λίγη Νέα Υόρκη να στανιάρω.

Οι υπόλοιποι συνεργάτες/συνιδιοκτήτες του "Pi", μαζί με την Ανθή είναι οι: Άγγελος Καταπόδης, Ρεγγίνα Καταπόδη, Φορντ Τέρενς και Μαρία Κασιμάτη.

Pi Bakerie

Facebook

Μίνιμαλ διακόσμηση, μάξιμαλ γεύση.
Το "Pi" το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος του Σόχο.
Διακοσμητκά στοιχεία καθαρά ελληνικά.
Οι γλυκές τάρτες του "Pi" έχουν μεγάλο σουξέ.
Όλοι αγαπούν τις πίτες "Pi".
Αλλά όλοι αγαπούν και τα κέικ "Pi".
To εξωτερικό του φούρνου, στο Σόχο.
Η Ελλάδα ταξιδεύει μέσα από τα πιάτα της στο Μανχάταν.
Και τα προιόντα "Pi" για όποιον νεοϋορκέζο επιθυμεί να πάρει λίγη γεύση Ελλάδας σπίτι του.

Read Next

22 Σεπ 2023

Το Inclusivity Lounge του Women On Top επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη

Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και των οργανισμών

18 Σεπ 2023

Μπομπ Ρος: Πίνακάς του από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του πωλείται 9,8 εκ. δολάρια

Ο πίνακας ζωγραφικής με τίτλο "A Walk in the Woods", δημιουργήθηκε το 1983 στην αρχή της τηλεοπτικής καριέρας του καλλιτέχνη.

Περισσότερα από

Life

17 Σεπ 2023

Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με Αλμοδόβαρ και την πιο συγκινητική ταινία της χρονιάς

Ένα σπαρακτικό φιλμ συνοδεία της μικρού μήκους ενός σπουδαίου σκηνοθέτη κηρύσσουν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

16 Σεπ 2023

Μαρία Μενούνος: Η κόρη της έγινε τριών μηνών και το γιόρτασε με ένα άλμπουμ φωτογραφιών

"Ο χρόνος κυλά αλλά εμείς απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο με την Αθηνά. Τι ευλογία!!!!", γράφει στην λεζάντα της τρυφερής ανάρτησης.

15 Σεπ 2023

Life’s Good: Η LG χαμογελάει στον κόσμο παρουσιάζοντας τη νέα της ταυτότητα

Η νέα παγκόσμια καμπάνια της LG μας εμπνέει να προσεγγίσουμε τη ζωή με αισιόδοξη στάση.

15 Σεπ 2023

TiNY LOVE | Το brand κοσμημάτων που υμνεί την αγάπη

Η TiNY LOVE γεννήθηκε μέσα από μία βαθιά εκτίμηση για τον εξαιρετικό τρόπο κατασκευής κοσμημάτων.

15 Σεπ 2023

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού": Η παράσταση-φαινόμενο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά

Το έργο του Ντάριο Φο,​ που έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια με τον Πάνο Βλάχο ως "Γελωτοποιό", προκαλεί για τρίτη χρονιά το κοινό να αντιμετωπίσει άβολες αλήθειες.

14 Σεπ 2023

To πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τα θρυλικά super models των 90`s φιλοδοξεί να αποκαλύψει τις σχέσεις, την προσωπικότητα και την επίδραση τους στη μόδα

Nαόμι Κάμπελ, Σίντυ Κρόφορντ, Λίντα Ευαγγελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μία φορά.

14 Σεπ 2023

Το "Πίσω από τις Θημωνιές" προτείνει για τα Όσκαρ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου συστήνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

13 Σεπ 2023

"The Artist's Way": Η νέα συλλογή της KOURBELA για το Φθινόπωρο/ Χειμώνα 2023- 24

Από τον χειμώνα του 23-24 το brand αποκτά ένα οικουμενικό χαρακτήρα υπό την νέα ονομασία KOURBELA.

13 Σεπ 2023

Ντόλι Πάρτον: " Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγούδησε κομμάτι μου στην Πρισίλα, όταν πήραν διαζύγιο"

Η αποκάλυψη για την σχέση του βασιλιά του Rock’n’roll με το κλασσικό κομμάτι της κάντρι σταρ.