ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Παρατηρώ πολλούς να αγχώνουν γονείς λέγοντας ότι ένας ζωηρός 5χρονος έχει ΔΕΠΥ»

Ο σχολιασμός ενός Έλληνα παιδιάτρου, για το «ξεψάχνισμα» ενός παιδιού από γονείς και επαγγελματίες υγείας και την ιατρικοποίηση του φυσιολογικού.

«Παρατηρώ πολλούς να αγχώνουν γονείς λέγοντας ότι ένας ζωηρός 5χρονος έχει ΔΕΠΥ»

Πόσες φορές δεν έχουμε επικοινωνήσει με μαμάδες στα πρόθυρα πανικού, που κάποιος επαγγελματίας υγείας τους επισήμανε ότι το παιδί τους πιθανόν να έχει μια διαταραχή; Και μετά, όταν γίνεται μια πιο σχολαστική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση, αποδεικνύεται ότι η «διαταραχή» δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις φυσιολογικές παραλλαγές της ανάπτυξης και της προσωπικότητας του παιδιού; Ίσως μάλιστα κι εμείς να έχουμε βρεθεί στη θέση αυτής της μαμάς.

Είναι ιδιαίτερα επίκαιρος λοιπόν ο σχολιασμός ενός Έλληνα παιδιάτρου, του Στέλιου Παπαβέντση, στο Facebook, για την υπέρμετρη ιατρικοποίηση που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες σε περιττή σπατάλη χρημάτων, χρόνου, ενέργειας και υπερβολικό άγχος. Σε μια χώρα, όπως γράφει, με «περίσσεια ημιμάθειας, ελληνική υπερβολή, υπερπληθώρα επαγγελματιών». Ας τον διαβάσουμε:

«Πρώιμη παρέμβαση ή υπέρμετρη ιατρικοποίηση; Πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας ή ευγονική, "βελτιστοποίηση" του φυσιολογικού και καλούπωμα φυσιολογικής ποικιλίας και παραλλαγών.

«Πρώιμη παρέμβαση ή υπέρμετρη ιατρικοποίηση; Πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας ή ευγονική, "βελτιστοποίηση" του φυσιολογικού και καλούπωμα φυσιολογικής ποικιλίας και παραλλαγών»

»Αυτά τα διλήμματα μου έρχονται καθημερινά και πολλές φορές στο μυαλό κάθε φορά που οι γονείς ή και επαγγελματίες υγείας "ξεψαχνίζουν" ένα παιδί για να ιατρικοποιήσουν το φυσιολογικό. "Τα πόδια του είναι στραβά", "είναι λεπτός", "δεν ψηλώνει όπως τα άλλα παιδιά", "δεν παίζει μόνος του", "δεν συγκεντρώνεται". "δεν γράφει σωστά δεν πιάνει το μολύβι", "δεν παίζει με άλλα παιδιά" και άλλες εκατοντάδες αιτιάσεις, που, από χείλια γονιών αλλά και επαγγελματιών, συχνά δεν έχουν καμία βάση αλλά βάζουν παιδιά και οικογένειες σε έναν ολοένα αυξανόμενο χορό ταμπελών, γαϊτανάκι παρεμβάσεων, ψευδώς θετικών εκτιμήσεων, αναίτιας παρακολούθησης από "ειδικούς".

«Βάζουν παιδιά και οικογένειες σε έναν ολοένα αυξανόμενο χορό ταμπελών, γαϊτανάκι παρεμβάσεων, ψευδώς θετικών εκτιμήσεων, αναίτιας παρακολούθησης από "ειδικούς"»

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαταραχές και προβλήματα υπάρχουν. Μόνο που σε αυτήν τη χώρα, με την περίσσεια ημιμάθειας, την ελληνική υπερβολή, την υπερπληθώρα επαγγελματιών και την ιδιωτική υγεία τείνουν να φουσκώνουν υπέρμετρα, βλάπτοντας αντί να ωφελούν.

»Τώρα που άρχισαν πάλι τα παιδιά να κυκλοφορούν και να πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς, παρατηρώ πολλούς να αγχώνουν γονείς λέγοντας ότι ένας ζωηρός 5χρονος έχει ΔΕΠΥ ή ένα φοβισμένο 2χρονο αυτιστική διαταραχή. Ας σταματήσουμε τις ταμπέλες και την τρομοκρατία, ας συγκρατήσουμε τον υπερβάλλοντά μας ζήλο να δουλέψουμε, ας μάθουμε την επιστήμη μας σωστά και ας επικεντρωθούμε στο πώς να βοηθήσουμε θετικά οικογένειες με πραγματικά κοινωνικά οικονομικά ψυχολογικά προβλήματα χωρίς ταμπέλες και χωρίς να αγχώνουμε χωρίς λόγο τους φυσιολογικούς. Ο πλούτος στην ανθρωπότητα είναι η ποικιλομορφία, δεν υπάρχει "ένας" σωστός τρόπος να είσαι νήπιο ή μικρό παιδί, γονείς και επαγγελματίες ας δούμε τα παιδιά μας όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι, προβάλλοντας πάνω τους υπερβολικές προσδοκίες και υπερβολικά άγχη».

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: Kaur Martin / Unsplash

Read Next

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.