ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός

Ελληνικό ψωμί πουλάει από την περασμένη εβδομάδα ο φούρνος Hinkel στο Ντίσελντορφ, ένας από τους καλύτερους στη Γερμανία. Εμπνευστής ο Σταύρος Ευαγγέλου.

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός

«Λέγεται σμυρναίικο και είναι μια ελληνική σπεσιαλιτέ» λέει και ξαναλέει ακούραστα και χαμογελαστά ο Γιόζεφ Χίνκελ στους πελάτες και τους προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί για να δοκιμάσουν. Είναι αρτοποιός τέταρτης γενιάς και ιδιοκτήτης του περίφημου φούρνου στο Ντίσελντορφ που έχει παράδοση 125 χρόνων. Στα δυο μικρά μαγαζιά του στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι πελάτες γνωρίζουν την ποιότητά του και περιμένουν υπομονετικά σε ουρές για να αγοράσουν ένα από τα 120 με 150 διαφορετικά είδη ψωμιού που διαθέτει κάθε μέρα. Πουλάει αποκλειστικά ψωμί και ελάχιστα γλυκά φούρνου. Από την περασμένη Παρασκευή περιέλαβε στο πρόγραμμά του και ένα ελληνικό ψωμί που λέγεται σμυρναίικο. Εμπνευστής του ο 24χρονος Σταύρος Ευαγγέλου από την Αθήνα:

«Είναι ένα ψωμί πολύ, πάρα πολύ ιδιαίτερο γιατί δεν ζυμώνεται. Ουσιαστικά αφήνεις το αλεύρι μαζί με το νερό να ζυμωθεί από μόνο του. Είναι ένα ψωμί με προζύμι βασιλικού και λεμονιών. Τη συνταγή την έχουμε από τον παππού μου που ήταν από την Σμύρνη. Το έχουμε και εμείς στο μαγαζί (στην Ελλάδα) και τώρα το βγάλαμε κι εδώ και γίνεται χαμός, δεν το περίμενα!».

Oυρές σε φούρνο της Γερμανίας για ψωμί που φτιάχνει Έλληνας αρτοποιός
Ο φούρνος Hinkel στο Ντίσελντορφ. Η ουρά των πελατών φθάνει έξω από το μαγαζί

Το να φτιάχνεις ψωμιά είναι δημιουργία

Ο Σταύρος Ευαγγέλου μεγάλωσε μέσα στα αλεύρια, όπως λέει, και όταν τελείωσε το σχολείο του, την Εράσμιο Ελληνογερμανική Σχολή, ήταν αμέσως σαφές με τι θα ασχολούνταν. Οι γονείς του συνεχίζοντας την παράδοση του παππού, ο οποίος ήταν ζαχαροπλάστης και αρτοποιός από τη Σμύρνη, ανέλαβαν το μαγαζί και το μετέτρεψαν σε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση.

Τα μάτια του Σταύρου λάμπουν όταν μιλάει για τα ψωμιά και εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοητεύει:

«Είναι πολλά πράγματα. Καταρχάς μου αρέσει η δημιουργικότητα. Είναι πολύ δημιουργική δουλειά, είναι μια δουλειά πολύ ζωντανή. Τα ζυμάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Κάποιος με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα μπορεί κάθε μέρα να φτιάχνει κάτι καινούργιο, κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό. Οπότε αυτό μου αρέσει».

Ο Σταύρος Ευαγγέλου στους χώρους παραγωγής του φούρνου Hinkel

Στόχος η επιστροφή στην Ελλάδα

Ο νεαρός αρτοποιός σπουδάζει τώρα την τέχνη του στο Μίνστερ, στην καλύτερη επαγγελματική σχολή στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει, κι έτσι μπόρεσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αφού εάν έμενε στην Ελλάδα θα είχε «καεί» όπως λέει. Παράλληλα από τον Αύγουστο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα εργάζεται στο φούρνο του Γιόζεφ Χίνκελ.

Πέρυσι, μετά από μια σειρά σκληρών διαγωνισμών, εκπροσώπησε τη Γερμανία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρτοποιούς. Το ελληνικό του διαβατήριο δεν τον εμπόδισε, όπως τονίζει. Αυτό που μέτρησε ήταν αποκλειστικά και μόνο οι ικανότητές του. Αναδείχθηκε πρώτος σε τέσσερις κατηγορίες καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμα και τους Γάλλους στα κρουασάν.

Τώρα όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017, όταν θα τελειώσει τις σπουδές του για να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει περισσότερα προϊόντα που δεν θα έχουν ως στόχο μόνο την απόλαυση αλλά και την υγεία.

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.