ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες ενός vegan μπακάλικου και ενός vegan εστιατορίου και χαρτογραφήσαμε τη χορτοφαγική Αθήνα, την αγορά της αλλά και τη φιλοσοφία της.

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Οι βιγκανιστές είναι μια σέκτα διατροφολάγνων εναλλακτικών με ακράδαντα επιχειρήματα υπέρ της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού και φυσικά, εναντίον της σφαγίασης των ζώων. Η διαφορά τους με τους χορτοφάγους είναι ότι απαρνούνται οτιδήποτε ζωικό. Μάλλον οι οπαδοί του βιγκανισμού είναι περισσότερο «ανθρώπινοι», αφού όπως ξέρουμε «τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα».

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών
Σαλάτα μανιταριών του Mama Tierra

To wikipedia καταπιάνεται με το θέμα και λέει: «Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία, γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, εκ του αγγλικού veganism, είναι μία φιλοσοφία ή και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και τη χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές».

Ο Φώτης από το Bamboo

Εντάξει όλα τα παραπάνω, αλλά και μέλι; «Υπάρχουν υποκατάστατα» λέει ο Πέτρος από το εστιατόριο Mama Tierra, στην οδό Ακαδημίας. «Η ζάχαρη για παράδειγμα. Είναι φυτική. Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά βλαβερή για τον οργανισμό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε, εκεί έρχεται η stevia, το σιρόπι αγαύης και άλλες γλυκαντικές ουσίες» μου εξηγεί καταπραΰνοντας την όποια ένταση μπορεί να προέβαλλα. Το Mama Tierra είναι ένα καινούργιο εστιατόριο στον vegan μικρόκοσμο της Αθήνας, πίσω από το οποίο βρίσκονται οι χορτοφαγικές αναζητήσεις τεσσάρων ανδρών, του Πέτρου, του Ξενοφώντα, του Άγγελου και του Polash, του Ινδού σεφ. «Αυτό που διαπίστωσα από την πρώτη μέρα της απόφασής μου να γίνω vegan» συνεχίζει ο Πέτρος (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) είναι το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς φούσκωμα. Αυτό είναι το πιο ωραίο πράγματα στον βιγκανισμό. Αντί να φας για παράδειγμα ένα αγνώστου προελεύσεως πιτόγυρο, τρως ένα burger μανιταριών και μια σαλάτα κινόα και αισθάνεσαι το ίδιο χορτασμένος».

Πιάτο του Mama Tierra

Κατάλαβα. «Δίαιτα δηλαδή» λέω. «Όχι, καμία δίαιτα. Διατροφή» λέει, τονίζοντας ένα ένα τα γράμματα της λέξης. Η αλήθεια είναι ότι, παγκόσμια, η τάση του βιγκανισμού εξαπλώνεται με μικρά και σημαντικά βήματα -ακόμα και αλυσίδες fast food έχουν προσθέσει στο μενού τους χορτοφαγικά γεύματα.«Και είναι πιο ακριβό σπορ;» ρωτάω. «Δεν είναι πιο ακριβό. Απλά δεν είναι φτηνιάρικο» έρχεται η αποστομωτική απάντηση του Πέτρου, η οποία υποψιάζομαι ότι θίγει το junk food.

Και vegan πατατάκια έχουμε

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει έναν άνθρωπο να απαρνηθεί το κρέας δια βίου; Μήπως είναι μία μόδα; Μήπως τα super foods δεν είναι τόσο σούπερ; Η ψύχραιμη απάντηση είναι ότι όλα θέλουν σωστή αντιμετώπιση. Να τρως χωρίς στερείσαι βιταμινών και σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Και το κρέας δεν είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται. «Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους -ηθικούς, όπως τα δικαιώματα τω ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους» λέει το ίντερνετ στο εν λόγω λήμμα.

Παγωτό από ρύζι

Ο Φώτης και η Ελισάβετ από το Bamboo, το vegan μπακάλικο στα Εξάρχεια, προσφέρουν στην κουβέντα έναν νέο όρο, αυτό του «vegan friendly». Δηλαδή, δε χρειάζεται να είσαι σκληροπυρηνικός και μάχιμος βιγκανιστής. Μπορείς απλά να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, φιλικότερες στον οργανισμό σου. «Το φυστικοβούτυρο κερδίζει μεγάλο έδαφος» λέει η Φώτης, «είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο και διώχνει από πάνω του την αμερικανίλα του. Θα λέγαμε ότι το φυστικοβούτυρο ελληνοποιείται. Μεγάλη επίσης ζήτηση έχουν οι τυρόπιτες και οι λουκανικόπιτες, οι πρώτες είναι φτιαγμένες από λάδι καρύδας και πατάτα και οι δεύτερες από σόγια». Μα, τι παίζει με αυτό το λάδι καρύδας, τον ρωτάω. Τόσο σπουδαίο είναι; «Το λάδι καρύδας έχει θαυματουργές ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για κρέμα σώματος» μου εξηγεί και όταν ζητάω έξτρα ονόματα και πληροφορίες για το ποιοι Αθηναίοι μαγαζάτορες ή δημιουργοί λατρεύουν τον βιγκανισμό μου μιλάει για την vegan pizza του κλασικού Mystic Pizza, της Εμμανουήλ Μπενάκη, για την φοβερή ζαχαροπλάστισσα Crystal Fairytale, καθώς και το Rosebud της Σκουφά με τον green chef, Νίκο Γαϊτάνο., όπως και το Avocado στη Νίκης

Η vegan Αθήνα μας εύχεται μία καλή και ποοφάγα (δηλαδή χορτοφάγα) χρονιά!

Facebook Mama Tierra

Facebook Bamboo Vegan

Read Next

05 Δεκ 2025

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη: Tα φρούτα και λαχανικά του μήνα που θα βάλεις στο πιάτο σου

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη, θα ξέρεις τι να επιλέξεις!

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".