ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες ενός vegan μπακάλικου και ενός vegan εστιατορίου και χαρτογραφήσαμε τη χορτοφαγική Αθήνα, την αγορά της αλλά και τη φιλοσοφία της.

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Οι βιγκανιστές είναι μια σέκτα διατροφολάγνων εναλλακτικών με ακράδαντα επιχειρήματα υπέρ της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού και φυσικά, εναντίον της σφαγίασης των ζώων. Η διαφορά τους με τους χορτοφάγους είναι ότι απαρνούνται οτιδήποτε ζωικό. Μάλλον οι οπαδοί του βιγκανισμού είναι περισσότερο «ανθρώπινοι», αφού όπως ξέρουμε «τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα».

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών
Σαλάτα μανιταριών του Mama Tierra

To wikipedia καταπιάνεται με το θέμα και λέει: «Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία, γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, εκ του αγγλικού veganism, είναι μία φιλοσοφία ή και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και τη χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές».

Ο Φώτης από το Bamboo

Εντάξει όλα τα παραπάνω, αλλά και μέλι; «Υπάρχουν υποκατάστατα» λέει ο Πέτρος από το εστιατόριο Mama Tierra, στην οδό Ακαδημίας. «Η ζάχαρη για παράδειγμα. Είναι φυτική. Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά βλαβερή για τον οργανισμό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε, εκεί έρχεται η stevia, το σιρόπι αγαύης και άλλες γλυκαντικές ουσίες» μου εξηγεί καταπραΰνοντας την όποια ένταση μπορεί να προέβαλλα. Το Mama Tierra είναι ένα καινούργιο εστιατόριο στον vegan μικρόκοσμο της Αθήνας, πίσω από το οποίο βρίσκονται οι χορτοφαγικές αναζητήσεις τεσσάρων ανδρών, του Πέτρου, του Ξενοφώντα, του Άγγελου και του Polash, του Ινδού σεφ. «Αυτό που διαπίστωσα από την πρώτη μέρα της απόφασής μου να γίνω vegan» συνεχίζει ο Πέτρος (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) είναι το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς φούσκωμα. Αυτό είναι το πιο ωραίο πράγματα στον βιγκανισμό. Αντί να φας για παράδειγμα ένα αγνώστου προελεύσεως πιτόγυρο, τρως ένα burger μανιταριών και μια σαλάτα κινόα και αισθάνεσαι το ίδιο χορτασμένος».

Πιάτο του Mama Tierra

Κατάλαβα. «Δίαιτα δηλαδή» λέω. «Όχι, καμία δίαιτα. Διατροφή» λέει, τονίζοντας ένα ένα τα γράμματα της λέξης. Η αλήθεια είναι ότι, παγκόσμια, η τάση του βιγκανισμού εξαπλώνεται με μικρά και σημαντικά βήματα -ακόμα και αλυσίδες fast food έχουν προσθέσει στο μενού τους χορτοφαγικά γεύματα.«Και είναι πιο ακριβό σπορ;» ρωτάω. «Δεν είναι πιο ακριβό. Απλά δεν είναι φτηνιάρικο» έρχεται η αποστομωτική απάντηση του Πέτρου, η οποία υποψιάζομαι ότι θίγει το junk food.

Και vegan πατατάκια έχουμε

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει έναν άνθρωπο να απαρνηθεί το κρέας δια βίου; Μήπως είναι μία μόδα; Μήπως τα super foods δεν είναι τόσο σούπερ; Η ψύχραιμη απάντηση είναι ότι όλα θέλουν σωστή αντιμετώπιση. Να τρως χωρίς στερείσαι βιταμινών και σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Και το κρέας δεν είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται. «Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους -ηθικούς, όπως τα δικαιώματα τω ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους» λέει το ίντερνετ στο εν λόγω λήμμα.

Παγωτό από ρύζι

Ο Φώτης και η Ελισάβετ από το Bamboo, το vegan μπακάλικο στα Εξάρχεια, προσφέρουν στην κουβέντα έναν νέο όρο, αυτό του «vegan friendly». Δηλαδή, δε χρειάζεται να είσαι σκληροπυρηνικός και μάχιμος βιγκανιστής. Μπορείς απλά να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, φιλικότερες στον οργανισμό σου. «Το φυστικοβούτυρο κερδίζει μεγάλο έδαφος» λέει η Φώτης, «είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο και διώχνει από πάνω του την αμερικανίλα του. Θα λέγαμε ότι το φυστικοβούτυρο ελληνοποιείται. Μεγάλη επίσης ζήτηση έχουν οι τυρόπιτες και οι λουκανικόπιτες, οι πρώτες είναι φτιαγμένες από λάδι καρύδας και πατάτα και οι δεύτερες από σόγια». Μα, τι παίζει με αυτό το λάδι καρύδας, τον ρωτάω. Τόσο σπουδαίο είναι; «Το λάδι καρύδας έχει θαυματουργές ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για κρέμα σώματος» μου εξηγεί και όταν ζητάω έξτρα ονόματα και πληροφορίες για το ποιοι Αθηναίοι μαγαζάτορες ή δημιουργοί λατρεύουν τον βιγκανισμό μου μιλάει για την vegan pizza του κλασικού Mystic Pizza, της Εμμανουήλ Μπενάκη, για την φοβερή ζαχαροπλάστισσα Crystal Fairytale, καθώς και το Rosebud της Σκουφά με τον green chef, Νίκο Γαϊτάνο., όπως και το Avocado στη Νίκης

Η vegan Αθήνα μας εύχεται μία καλή και ποοφάγα (δηλαδή χορτοφάγα) χρονιά!

Facebook Mama Tierra

Facebook Bamboo Vegan

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.