ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες ενός vegan μπακάλικου και ενός vegan εστιατορίου και χαρτογραφήσαμε τη χορτοφαγική Αθήνα, την αγορά της αλλά και τη φιλοσοφία της.

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών

Οι βιγκανιστές είναι μια σέκτα διατροφολάγνων εναλλακτικών με ακράδαντα επιχειρήματα υπέρ της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού και φυσικά, εναντίον της σφαγίασης των ζώων. Η διαφορά τους με τους χορτοφάγους είναι ότι απαρνούνται οτιδήποτε ζωικό. Μάλλον οι οπαδοί του βιγκανισμού είναι περισσότερο «ανθρώπινοι», αφού όπως ξέρουμε «τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα».

Η Αθήνα το 'ριξε στη vegan διατροφή. Εστιατόρια, μπακάλικα και burger μανιταριών
Σαλάτα μανιταριών του Mama Tierra

To wikipedia καταπιάνεται με το θέμα και λέει: «Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία, γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, εκ του αγγλικού veganism, είναι μία φιλοσοφία ή και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και τη χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές».

Ο Φώτης από το Bamboo

Εντάξει όλα τα παραπάνω, αλλά και μέλι; «Υπάρχουν υποκατάστατα» λέει ο Πέτρος από το εστιατόριο Mama Tierra, στην οδό Ακαδημίας. «Η ζάχαρη για παράδειγμα. Είναι φυτική. Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά βλαβερή για τον οργανισμό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε, εκεί έρχεται η stevia, το σιρόπι αγαύης και άλλες γλυκαντικές ουσίες» μου εξηγεί καταπραΰνοντας την όποια ένταση μπορεί να προέβαλλα. Το Mama Tierra είναι ένα καινούργιο εστιατόριο στον vegan μικρόκοσμο της Αθήνας, πίσω από το οποίο βρίσκονται οι χορτοφαγικές αναζητήσεις τεσσάρων ανδρών, του Πέτρου, του Ξενοφώντα, του Άγγελου και του Polash, του Ινδού σεφ. «Αυτό που διαπίστωσα από την πρώτη μέρα της απόφασής μου να γίνω vegan» συνεχίζει ο Πέτρος (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) είναι το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς φούσκωμα. Αυτό είναι το πιο ωραίο πράγματα στον βιγκανισμό. Αντί να φας για παράδειγμα ένα αγνώστου προελεύσεως πιτόγυρο, τρως ένα burger μανιταριών και μια σαλάτα κινόα και αισθάνεσαι το ίδιο χορτασμένος».

Πιάτο του Mama Tierra

Κατάλαβα. «Δίαιτα δηλαδή» λέω. «Όχι, καμία δίαιτα. Διατροφή» λέει, τονίζοντας ένα ένα τα γράμματα της λέξης. Η αλήθεια είναι ότι, παγκόσμια, η τάση του βιγκανισμού εξαπλώνεται με μικρά και σημαντικά βήματα -ακόμα και αλυσίδες fast food έχουν προσθέσει στο μενού τους χορτοφαγικά γεύματα.«Και είναι πιο ακριβό σπορ;» ρωτάω. «Δεν είναι πιο ακριβό. Απλά δεν είναι φτηνιάρικο» έρχεται η αποστομωτική απάντηση του Πέτρου, η οποία υποψιάζομαι ότι θίγει το junk food.

Και vegan πατατάκια έχουμε

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει έναν άνθρωπο να απαρνηθεί το κρέας δια βίου; Μήπως είναι μία μόδα; Μήπως τα super foods δεν είναι τόσο σούπερ; Η ψύχραιμη απάντηση είναι ότι όλα θέλουν σωστή αντιμετώπιση. Να τρως χωρίς στερείσαι βιταμινών και σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Και το κρέας δεν είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται. «Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους -ηθικούς, όπως τα δικαιώματα τω ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους» λέει το ίντερνετ στο εν λόγω λήμμα.

Παγωτό από ρύζι

Ο Φώτης και η Ελισάβετ από το Bamboo, το vegan μπακάλικο στα Εξάρχεια, προσφέρουν στην κουβέντα έναν νέο όρο, αυτό του «vegan friendly». Δηλαδή, δε χρειάζεται να είσαι σκληροπυρηνικός και μάχιμος βιγκανιστής. Μπορείς απλά να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, φιλικότερες στον οργανισμό σου. «Το φυστικοβούτυρο κερδίζει μεγάλο έδαφος» λέει η Φώτης, «είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο και διώχνει από πάνω του την αμερικανίλα του. Θα λέγαμε ότι το φυστικοβούτυρο ελληνοποιείται. Μεγάλη επίσης ζήτηση έχουν οι τυρόπιτες και οι λουκανικόπιτες, οι πρώτες είναι φτιαγμένες από λάδι καρύδας και πατάτα και οι δεύτερες από σόγια». Μα, τι παίζει με αυτό το λάδι καρύδας, τον ρωτάω. Τόσο σπουδαίο είναι; «Το λάδι καρύδας έχει θαυματουργές ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για κρέμα σώματος» μου εξηγεί και όταν ζητάω έξτρα ονόματα και πληροφορίες για το ποιοι Αθηναίοι μαγαζάτορες ή δημιουργοί λατρεύουν τον βιγκανισμό μου μιλάει για την vegan pizza του κλασικού Mystic Pizza, της Εμμανουήλ Μπενάκη, για την φοβερή ζαχαροπλάστισσα Crystal Fairytale, καθώς και το Rosebud της Σκουφά με τον green chef, Νίκο Γαϊτάνο., όπως και το Avocado στη Νίκης

Η vegan Αθήνα μας εύχεται μία καλή και ποοφάγα (δηλαδή χορτοφάγα) χρονιά!

Facebook Mama Tierra

Facebook Bamboo Vegan

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.