ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όχι άλλα ατυχήματα. Το κόλπο για να μην σπάσουν τα αυγά στην κατσαρόλα φέτος θα σε σώσει

Αυτή τη φορά κάντο σωστά.

Όχι άλλα ατυχήματα. Το κόλπο για να μην σπάσουν τα αυγά στην κατσαρόλα φέτος θα σε σώσει

Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή. Αγαπημένο έθιμο του Πάσχα, το βάψιμο των αβγών έχει τα μυστικά του. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά.

Ο πρώτος καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αβγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αβγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο "στεφάνι". Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.

Ο τρίτος κανόνας είναι να έχετε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.

Ο τέταρτος κανόνας είναι να πλύνετε καλά τα αβγά με ξύδι και νερό, με με μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα.

Ο πέμπτος κανόνας είναι να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βάψετε τα αβγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

Ο έκτος κανόνας είναι να βάλετε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ , να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αβγό το άλλο -να βάλετε λίγα αβγά- και να τα σκεπάσετε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.

Ο έβδομος κανόνας είναι να βάλετε τα αβγά στη κατσαρόλα, να σκεπάσετε με το καπάκι και να βάλετε αμέσως την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού [δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει] και να χτυπιούνται τα αβγά.

Τότε αμέσως σβήστε την εστία και αν κοχλάζει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήστε τα αβγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.

Βγάλτε τα αβγά από το νερό μόλις περάσει ο χρόνος, βάζετε αμέσως τα αβγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσει. Μετά τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αβγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.

Ο όγδοος κανόνας αφορά τον τρόπο βαφής των αβγών:

Ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αβγά, διότι ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό.

Αφαιρέστε τα αβγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.

Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αβγά από τη βαφή, [αφαιρέστε τα με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχετε φορέσει κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης] ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπάνε στο χαρτί.

Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.

TIP: Αν στη κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τη βαφή έχει μείνει χρώμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε τρίβοντας με άσπρο ξίδι και σόδα μαγειρικής.

Πηγή: .sintayes.gr

Read Next

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

Περισσότερα από

Life

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

20 Οκτ 2025

Τρώς έτσι; Αυτή η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, καρδιοπάθειας και διαβήτη

Πώς οι καθημερινές σου επιλογές στο φαγητό μπορούν να επιταχύνουν τη φλεγμονογήρανση και να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου.

20 Οκτ 2025

Στα δωμάτια του "Hotel Amour" η μουσική γεννιέται από την αγάπη – Συνέντευξη με τον Νίκο Καραμπουραρίδη

Ο Νίκος Καραμπουραρίδης μάς υποδέχεται στο "Hotel Amour" και μας μιλά για τη μουσική που γεννιέται από την αγάπη, τη χημεία του με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και την απόλαυση της δημιουργίας. Μια συζήτηση γεμάτη ρυθμό, έμπνευση και… έρωτα, για το πιο hot μιούζικαλ της σεζόν στο Θέατρο Ακροπόλ.

20 Οκτ 2025

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

20 Οκτ 2025

4 σημαντικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα

Νινιός, Παπουτσάκη, Παπαγεωργίου, Κρόμπας, Καλυβάτσης και άλλοι πρωταγωνιστές μας υπόσχονται βραδιές γέλιου, συγκίνησης και πάθους, με παραστάσεις που εξερευνούν τον έρωτα, τη μοναξιά, την ανθρώπινη αδυναμία, την ανάγκη για επαφή και κάνουν πρεμιέρα σήμερα.

20 Οκτ 2025

3 κατηγορίες τροφών που υποστηρίζουν τον έλεγχο της κορτιζόλης

Τέλος τα φάρμακα, ρύθμισε την κορτιζόλη σου με φυσικό τρόπο!

20 Οκτ 2025

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.