ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ούτε στην ηλικία μας δε συμφωνούσαμε με τον δίδυμο αδελφό μου»

Μια ψυχοθεπεύτρια και «δεσποινίς ετών 43» όπως η ίδια λέει, γράφει για την ηλικία και τον χρόνο που περνά.

«Ούτε στην ηλικία μας δε συμφωνούσαμε με τον δίδυμο αδελφό μου»

Ούτε στην ηλικία μας δε συμφωνούσαμε με τον δίδυμο αδελφό μου. Κάθε χρόνο στα γενέθλιά μας, διαφωνούσαμε αν «κλείναμε» ή μπαίναμε σε μια ηλικία. Πέρα όμως από το νούμερο αυτό καθαυτό, κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου μου έρχεται αυτή η αβάσταχτη επιθυμία για απολογισμό. Τι συνέβη την χρονιά που πέρασε; Πόσο άλλαξε η Μαρία από τα περσινά της γενέθλια ως σήμερα;


Και τι κατάφερε στον πλανήτη Γη τα 43 αυτά χρόνια;

Η τελευταία χρονιά

Πέρσι τέτοιες μέρες οργάνωνα την τριπλή μεγάλη έξοδο: από την Αθήνα, από την προηγούμενη εργασία μου και από το ασφαλές περιβάλλον της ευρύτερης οικογενειακής εστίας. Ομολογώ ότι πιέστηκα, δούλεψα σκληρά για αυτό τον στόχο και τώρα μόλις ανασαίνω. Ώρες ώρες τρομάζω κι εγώ η ίδια με το βήμα που έκανα. Μετέτρεψα όμως ένα όνειρο δεκαετίας σε ένα project που στέφθηκε με επιτυχία.

Τα παιδιά που δεν έκανα

Είναι σχεδόν κοινωνικά ποινικοποιημένο να μην έχεις παιδιά στα 43 σου. Κάποιοι ίσως θεωρούν πως έθεσα λάθος στόχους. Κάποιοι πως δεν συμβιβάστηκα. Ούτε εγώ δεν ξέρω ακόμη, μετά από τόσα χρόνια θεραπείας, αν το απέφυγα υποσεινήδητα ή αν απλώς δεν ήτανε γραφτό. Το σίγουρο πάντως είναι πως με την Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα, που είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς μου, νιώθω σα να βάζω κι εγώ το δικό μου, προσωπικό λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.

Όντας στη μέση ηλικία πια, βρίσκομαι κι εγώ σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο που ο Erickson αποκαλεί ως «πανανθρώπινο ενδιαφέρον ή αυτοαπορρόφηση». Διδάσκοντας στους γονείς δεξιότητες επικοινωνίας, βοηθώντας τους να αποκτήσουν περισσότερη επίγνωση και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, έχω τουλάχιστον την ικανοποίηση πως φεύγοντας, θα έχω αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο τούτο.

Τα επιτεύγματά μου

Δεν φοβήθηκα ποτέ να τα βροντήξω όλα κάτω και να ξεκινήσω από την αρχή.Τόσο οι πολλές διαφορετικών κατευθύνσεων σπουδές όσο και η επαγγελματική μου πορεία αποδεικνύουν πόσο ανήσυχη είμαι. Πολλές φορές στη ζωή μου έχω απαρνηθεί την ασφάλεια του γνώριμου προκειμένου να ακούσω τον οργανισμό μου και να ξεκινήσω πάλι από την αρχή με τον ενθουσιασμό του ταξιδιώτη και τη δίψα της αιώνιας μαθήτριας.

Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις

Οι επιλογές αποκλείουν, το έχει πει και ο Yalom. Δεν είχα μια συμβατική πορεία στη ζωή μου. Επέλεξα να μη συμβιβαστώ σε συντροφικές σχέσεις χωρίς βάθος. Έφυγα κι από φιλίες που δεν ήτανε αυθεντικές. Με τον καιρό έμαθα να είμαι πιο διαλλακτική, είχα και τα εργαλεία βλέπεις λόγω εκπαίδευσης.

Επέλεξα την ελευθερία του να είμαι ελεύθερος επαγγελματίας θυσιάζοντας την σταθερότητα, το εταιρικό αυτοκίνητο, τις άδειες, τις αργίες. Ξόδεψα άπειρα λεφτά σε σπουδές, γλώσσες, σεμινάρια και ταξίδια και παράτησα το δικό μου σπίτι και την πρωτεύουσα για να ζήσω σε ένα νησί είκοσι λεπτά από την Τουρκία, απλά και ταπεινά. Μου φτάνει που τον καθημερινό μου περίπατο τον κάνω δίπλα στη θάλασσα, δέκα λεπτά από το σπίτι.

Η προσωπική μου θεραπεία αλλά και η καθημερινή μου επαφή με τους θεραπευόμενους και τους γονείς που εκπαιδεύω είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας για εμένα. Δεν έγινα καθηγήτρια γαλλικών, ούτε όλα όσα ονειρεύονταν οι γονείς μου όταν ήμουνα μικρή. Είμαι όμως σε πολύ καλή επαφή με τον εαυτό μου και κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου σκέφτομαι με ικανοποίηση πως είμαι μέσα μου, πιο καλά από ποτέ – κι ας μεγαλώνω.

Και μετά τι;

Δεν ξέρω αν θα ζήσω αλλά σαράντα τρία χρόνια ή μονάχα ένα. Έχοντας βιώσει αλλά και μελετήσει την χρόνια ασθένεια και το πένθος, προσπαθώ συνεχώς να μου υπενθυμίζω την σημασία του εδώ και τώρα.

Τις προάλλες ξύπνησα από μπουμπουνητά. Ο σκύλος κοιμόταν δίπλα στο κρεβάτι μου κι εγώ δεν είχα κανένα άγχος να βγω μες στη βροχή και να οδηγήσω στην εθνική για να είμαι έγκαιρα στην δουλειά μου. Και ξαφνικά συνειδητοποίησα την ευτυχία ή μάλλον τη γαλήνη των απλών καθημερινών πραγμάτων. Αυτών που κατόρθωσα να ζω στα 43 μου χρόνια.

«Ούτε στην ηλικία μας δε συμφωνούσαμε με τον δίδυμο αδελφό μου»
Μαρία Μαγγανάρη MSc in Person – Centred Counseling and Psychotherapy P.E.T., T.E.T., M.B.A. mariamanganari.gr

Πηγή: mariamanganari.gr

Photo: unsplash.com/@bostonpubliclibrary

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Σεπ 2023

Το Inclusivity Lounge του Women On Top επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη

Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και των οργανισμών

18 Σεπ 2023

Μπομπ Ρος: Πίνακάς του από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του πωλείται 9,8 εκ. δολάρια

Ο πίνακας ζωγραφικής με τίτλο "A Walk in the Woods", δημιουργήθηκε το 1983 στην αρχή της τηλεοπτικής καριέρας του καλλιτέχνη.

Περισσότερα από

Life

17 Σεπ 2023

Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με Αλμοδόβαρ και την πιο συγκινητική ταινία της χρονιάς

Ένα σπαρακτικό φιλμ συνοδεία της μικρού μήκους ενός σπουδαίου σκηνοθέτη κηρύσσουν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

16 Σεπ 2023

Μαρία Μενούνος: Η κόρη της έγινε τριών μηνών και το γιόρτασε με ένα άλμπουμ φωτογραφιών

"Ο χρόνος κυλά αλλά εμείς απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο με την Αθηνά. Τι ευλογία!!!!", γράφει στην λεζάντα της τρυφερής ανάρτησης.

15 Σεπ 2023

Life’s Good: Η LG χαμογελάει στον κόσμο παρουσιάζοντας τη νέα της ταυτότητα

Η νέα παγκόσμια καμπάνια της LG μας εμπνέει να προσεγγίσουμε τη ζωή με αισιόδοξη στάση.

15 Σεπ 2023

TiNY LOVE | Το brand κοσμημάτων που υμνεί την αγάπη

Η TiNY LOVE γεννήθηκε μέσα από μία βαθιά εκτίμηση για τον εξαιρετικό τρόπο κατασκευής κοσμημάτων.

15 Σεπ 2023

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού": Η παράσταση-φαινόμενο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά

Το έργο του Ντάριο Φο,​ που έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια με τον Πάνο Βλάχο ως "Γελωτοποιό", προκαλεί για τρίτη χρονιά το κοινό να αντιμετωπίσει άβολες αλήθειες.

14 Σεπ 2023

To πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τα θρυλικά super models των 90`s φιλοδοξεί να αποκαλύψει τις σχέσεις, την προσωπικότητα και την επίδραση τους στη μόδα

Nαόμι Κάμπελ, Σίντυ Κρόφορντ, Λίντα Ευαγγελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μία φορά.

14 Σεπ 2023

Το "Πίσω από τις Θημωνιές" προτείνει για τα Όσκαρ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου συστήνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

13 Σεπ 2023

"The Artist's Way": Η νέα συλλογή της KOURBELA για το Φθινόπωρο/ Χειμώνα 2023- 24

Από τον χειμώνα του 23-24 το brand αποκτά ένα οικουμενικό χαρακτήρα υπό την νέα ονομασία KOURBELA.

13 Σεπ 2023

Ντόλι Πάρτον: " Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγούδησε κομμάτι μου στην Πρισίλα, όταν πήραν διαζύγιο"

Η αποκάλυψη για την σχέση του βασιλιά του Rock’n’roll με το κλασσικό κομμάτι της κάντρι σταρ.