ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Μια ζεστή, εξωτική σούπα νταλ καρύδας έγινε το πιο νόστιμο μάθημα πολυπολιτισμικότητας.

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Η «Οδός Νοστιμιάς» (εκδ. Φουρφούρι) είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που βγήκαν μέσα στο 2019, για την αισθητική αλλά και την ιδέα του. Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά ταυτόχρονα και με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά. Στις τελευταίες σελίδες η Felicita στήνει μια γιορτή και τοποθετεί όλους τους ήρωες γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στην αυλή, να μοιραστούν τις λιχουδιές που έχουν ετοιμάσει.

Παρόλο που η συγγραφέας δεν αναφέρει σαφώς τον τόπο καταγωγής κάθε χαρακτήρα, τον υπονοεί μέσα από τη συνταγή του: Μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Πιλάρ μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σαλμορέχο, μια ανδαλουσιανή σούπα με ντομάτα, σκόρδο και ψωμί. Η Μαρία μάς μυεί στα μυστικά της σάλτσας γουακαμόλε, άρα κατάγεται από το Μεξικό. Ο Γάλλος κύριος Μελβίλ παρουσιάζει βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής για γλώσσα φιλέτο μενιέρ. Η Βρετανίδα Ματίλντα μάς δελεάζει με κραμπλ φράουλας. Η «Οδός Νοστιμιάς» εκτός από ανάγνωσμα είναι και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής που θα κάνουμε δώρο σε ένα παιδί.

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία
Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν μετανάστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά.

Ένα κρύο απόγευμα αυτό το βιβλίο έδωσε σε εμένα και τον τετράχρονο γιο μου την έμπνευση για να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του μαγειρέματος σε ένα απολαυστικό μάθημα πολυπολιτισμικότητας. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κύριου Σινγκ, που κατοικεί στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, για να φτιάξουμε νταλ καρύδας, μια σούπα με κόκκινες φακές. «Πώς μυρίζει το κάρι;», με ρώτησε ο γιος μου ενώ διαβάζαμε παρέα τα υλικά της συνταγής και τότε άδραξα την ευκαιρία και άρχισα να τον ξεναγώ σε όλα τα εξωτικά μπαχαρικά της κουζίνας, μιλώντας του για τις χώρες προέλευσής τους. Κάπως έτσι μια σούπα έγινε το εισιτήριό μας για ένα νοερό ταξίδι στην Ινδία, αλλά και σε περιοχές της Αθήνας όπου ζουν κοινότητες μεταναστών, γειτονιές που μυρίζουν κουρκουμά και κάρι.

Οι ειδικοί λένε ότι φέρνοντας το παιδί από πολύ μικρή ηλικία με έναν πλούτο γεύσεων και αρωμάτων το εξοικειώνουμε με αυτόν και το βοηθάμε να αναπτύξει λιγότερες διατροφικές ιδιοτροπίες. Όμως τα φαγητά που μαγειρεύονται στην πολυκατοικία της Οδού Νοστιμιάς έχουν ένα επιπλέον όφελος: Εξοικειώνουν τους μικρούς αναγνώστες και με ό,τι θεωρείται ξένο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη αποδοχή του διαφορετικού.

Μετά το μαγείρεμα η ινδική σούπα αποδείχθηκε το καλύτερο, πεντανόστιμο και κρεμώδες βάλσαμο στην παγωνιά και εξαφανίστηκε από τα πιάτα μέχρι τελευταίας κουταλιάς. Είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία συνταγή που δοκιμάζουμε από το βιβλίο. Ο γευστικός γύρος του κόσμου έχει μόλις ξεκινήσει.

Νταλ Καρύδας

(Για 6-8 άτομα)

Υλικά:

2 φλιτζάνια (400 γρ.) κόκκινη φακή

1 κ.σ. κουρκουμά

2 κ.σ. κάρι σε σκόνη

3 κ.σ. λάδι καρύδας ή βούτυρο γκι

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό

1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

2 καρότα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 σκελίδα σκόρδο

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

2 κ.γ. αλάτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το λάδι καρύδας ή το βούτυρο γκι και λίγο αλάτι και σοτάρετέ τα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κουρκουμά και το κάρι. Σοτάρετέ τα για 1 λεπτό. Μετά προσθέστε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό κι ανακατέψτε λίγο ακόμη. Προσθέστε τις φακές και το νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέστε το γάλα καρύδας, αλάτι και σιγοβράστε για ακόμα 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετέ το με ρύζι.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: felicitasala.com

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.