ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Μια ζεστή, εξωτική σούπα νταλ καρύδας έγινε το πιο νόστιμο μάθημα πολυπολιτισμικότητας.

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Η «Οδός Νοστιμιάς» (εκδ. Φουρφούρι) είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που βγήκαν μέσα στο 2019, για την αισθητική αλλά και την ιδέα του. Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά ταυτόχρονα και με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά. Στις τελευταίες σελίδες η Felicita στήνει μια γιορτή και τοποθετεί όλους τους ήρωες γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στην αυλή, να μοιραστούν τις λιχουδιές που έχουν ετοιμάσει.

Παρόλο που η συγγραφέας δεν αναφέρει σαφώς τον τόπο καταγωγής κάθε χαρακτήρα, τον υπονοεί μέσα από τη συνταγή του: Μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Πιλάρ μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σαλμορέχο, μια ανδαλουσιανή σούπα με ντομάτα, σκόρδο και ψωμί. Η Μαρία μάς μυεί στα μυστικά της σάλτσας γουακαμόλε, άρα κατάγεται από το Μεξικό. Ο Γάλλος κύριος Μελβίλ παρουσιάζει βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής για γλώσσα φιλέτο μενιέρ. Η Βρετανίδα Ματίλντα μάς δελεάζει με κραμπλ φράουλας. Η «Οδός Νοστιμιάς» εκτός από ανάγνωσμα είναι και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής που θα κάνουμε δώρο σε ένα παιδί.

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία
Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν μετανάστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά.

Ένα κρύο απόγευμα αυτό το βιβλίο έδωσε σε εμένα και τον τετράχρονο γιο μου την έμπνευση για να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του μαγειρέματος σε ένα απολαυστικό μάθημα πολυπολιτισμικότητας. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κύριου Σινγκ, που κατοικεί στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, για να φτιάξουμε νταλ καρύδας, μια σούπα με κόκκινες φακές. «Πώς μυρίζει το κάρι;», με ρώτησε ο γιος μου ενώ διαβάζαμε παρέα τα υλικά της συνταγής και τότε άδραξα την ευκαιρία και άρχισα να τον ξεναγώ σε όλα τα εξωτικά μπαχαρικά της κουζίνας, μιλώντας του για τις χώρες προέλευσής τους. Κάπως έτσι μια σούπα έγινε το εισιτήριό μας για ένα νοερό ταξίδι στην Ινδία, αλλά και σε περιοχές της Αθήνας όπου ζουν κοινότητες μεταναστών, γειτονιές που μυρίζουν κουρκουμά και κάρι.

Οι ειδικοί λένε ότι φέρνοντας το παιδί από πολύ μικρή ηλικία με έναν πλούτο γεύσεων και αρωμάτων το εξοικειώνουμε με αυτόν και το βοηθάμε να αναπτύξει λιγότερες διατροφικές ιδιοτροπίες. Όμως τα φαγητά που μαγειρεύονται στην πολυκατοικία της Οδού Νοστιμιάς έχουν ένα επιπλέον όφελος: Εξοικειώνουν τους μικρούς αναγνώστες και με ό,τι θεωρείται ξένο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη αποδοχή του διαφορετικού.

Μετά το μαγείρεμα η ινδική σούπα αποδείχθηκε το καλύτερο, πεντανόστιμο και κρεμώδες βάλσαμο στην παγωνιά και εξαφανίστηκε από τα πιάτα μέχρι τελευταίας κουταλιάς. Είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία συνταγή που δοκιμάζουμε από το βιβλίο. Ο γευστικός γύρος του κόσμου έχει μόλις ξεκινήσει.

Νταλ Καρύδας

(Για 6-8 άτομα)

Υλικά:

2 φλιτζάνια (400 γρ.) κόκκινη φακή

1 κ.σ. κουρκουμά

2 κ.σ. κάρι σε σκόνη

3 κ.σ. λάδι καρύδας ή βούτυρο γκι

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό

1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

2 καρότα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 σκελίδα σκόρδο

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

2 κ.γ. αλάτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το λάδι καρύδας ή το βούτυρο γκι και λίγο αλάτι και σοτάρετέ τα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κουρκουμά και το κάρι. Σοτάρετέ τα για 1 λεπτό. Μετά προσθέστε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό κι ανακατέψτε λίγο ακόμη. Προσθέστε τις φακές και το νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέστε το γάλα καρύδας, αλάτι και σιγοβράστε για ακόμα 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετέ το με ρύζι.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: felicitasala.com

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.