ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν δοκιμάσαμε ιταλική κουζίνα με συναίσθημα και νοστιμιά -με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

«Η νόστιμη κουζίνα μαγειρεύεται με μεράκι και συναίσθημα» μου είχε πει κάποτε ο Fabricio Bulliani.

Όταν δοκιμάσαμε ιταλική κουζίνα με συναίσθημα και νοστιμιά -με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

«Η νόστιμη κουζίνα μαγειρεύεται με μεράκι και συναίσθημα» μου είχε πει κάποτε ο Fabricio Bulliani. Ένας Ιταλός chef που αγάπησε τη χώρα μας και έμεινε πολλά χρόνια εδώ να μας μάθει την κουζίνα της πατρίδας του. Δυστυχώς ο Fabricio έφυγε απ' τη ζωή και δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω πολλές φορές –ή μάλλον όσες θα ήθελα- τα πιάτα του. Γιατί όντως μαγείρευε με μεράκι και από καρδιάς. Στο πλευρό του – εντός και εκτός κουζίνας- ήταν πάντα ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης. Έμαθε από τον μέντορά του όλα τα μυστικά αλλά και πώς να αγαπά αυτό που κάνει. Μαγείρευαν και μαζί. Τώρα ο Δαμιανός συνεχίζει μόνος του. Συνεχίζει τη γαστρονομική κληρονομιά του Fabricio, στο 7Epta στην Ερμού που άνοιξε ξανά ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα.

Όταν δοκιμάσαμε ιταλική κουζίνα με συναίσθημα και νοστιμιά -με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Το διάστημα λοιπόν που το 7Epta είχε τις πόρτες του κλειστές, ανανεωνόταν. Ντύθηκε με ήρεμα, ζεστά χρώματα, έβαλε όμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες κι έφτιαξε μια φιλική και cozy ατμόσφαιρα. Διατήρησε φυσικά το κελάρι-dining room με το διάφανο πάτωμα, που επιτρέπει τη θέα στα αρχαιολογικά ευρήματα κάτω από το κτήριο. Η αλήθεια είναι ότι πολύ ήθελα να δειπνήσω εκεί, όμως η βραδιά ήταν τόσο ζεστή που θα ήταν κρίμα -ιεροσυλία καλύτερα- να αδιαφορήσω για την ταράτσα του που βλέπει στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Με το βλέμμα καρφωμένο στον Ιερό Βράχο δεν πήρα είδηση πότε ήρθε στο τραπέζι ένα καλάθι γεμάτο ψωμιά που τα φτιάχνουν εδώ: τραγανά λεπτά κριτσίνια και μια αφράτη focaccia που δεν μπορούσα να της αντισταθώ. Ταυτόχρονα έφτασε και η Caprese με τη βελούδινη βουβαλίσια μοτσαρέλα και κομμάτια ξεφλουδισμένης τομάτας που είχαν «λουστεί» ελαφρώς με ελαιόλαδο. Οι φέτες από το ψητό ροδάκινο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που πρόσθετε στο πιάτο μια επιπλέον γλύκα.

Στη συνέχεια ήρθαν τα ζυμαρικά: Carbonara, Caccio e Pepe και Gnocchi κολοκύθας. Η Carbonara ήταν τόσο απλή, χωρίς ίχνος κρέμας –όπως πρέπει δηλαδή- με σωστά βρασμένα τα ζυμαρικά και πολύ νόστιμη. Το μόνο που ήθελε ήταν λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αντιθέτως στην Caccio e Pepe το πιπέρι περίσσευε. Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει τελευταία, που ήταν λάθος μου να τη μοιραστώ και να μην την απολαύσω ολοκληρωτικά. Τέλος τα Gnocchi κολοκύθας μου έφεραν μνήμες της τελευταίας φοράς που τα δοκίμασα από τα χέρια του Fabricio. Ήταν ένα πιάτο που δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από τους καταλόγους του. Η νοστιμιά του κρύβεται στο τριμμένο μπισκότο αμαρέτο και στο συνδυασμό του με το καπνιστό ανθότυρο. Και αυτή τη φορά ήταν σαν να το έτρωγα από τα χέρια του γιατί τόσο καλά το αποδίδει και ο Δαμιανός. Συνεχίζοντας θα σταθώ στην τέλεια παναρισμένη Cotoletta alla Milanese, που ξεχείλιζε από την μυρωδιά του βουτύρου. Πιάτο που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όσο σκασμένοι κι αν είστε.

Θα μπορούσα λοιπόν να κλείσω το δείπνο μου με τη γεύση της κοτολέτας σαν την καλύτερη επίγευση, όμως ζητούσα κάτι γλυκό. Μια λαχταριστή Crema Cotta με πικραμύγδαλο, ένα απαλό semifreddo με κρέμα καφέ καθώς και μια τάρτα σοκολάτας αποφάσισαν να μου πουν εκείνα μια γλυκιά "καληνύχτα".

*Ερμού 119 - Άστιγγος 10, Αθήνα, τηλ. 2103212010


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.