ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όλο αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους γονείς»

Το «Παιδιά, μένουμε σπίτι» φροντίζει να κρατήσει δημιουργική συντροφιά στις οικογένειες και να μοιράσει λίγη ακόμα αγάπη.

«Όλο αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους γονείς»

«Γενήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, από δύο γονείς που μου έδωσαν πολύ αγάπη και ίσως γι’ αυτό έχω αρκετό περίσσευμα για μοίρασμα» λέει ο Κυριάκος Μούρτζης, ο άνθρωπος που σκέφτηκε και έκανε πράξη, μαζί με μία ομάδα ανθρώπων, το blog «Παιδιά, μένουμε σπίτι», το οποίο μοιάζει με έναν καλό και δημιουργικό φίλο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Ειδικά τις μέρες αυτές, της καραντίνας, που η ανάγκη για άδειαμα του νου και γέμισμα με αισιοδοξία είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

«Σπούδασα γραφικές τέχνες και μετάφραση. Δούλεψα πολλά χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας και της διαφήμισης, αλλά πάντοτε έκανα δράσεις για τα παιδιά και τους ενήλικες που ασχολούνται με εκείνα. Έχω εκδόσει δύο παιδικά παραμύθια και τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να εργάζομαι ως δάσκαλος των εικαστικών σε ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, το Παιχνιδαγωγείο. Επιτέλους, κατόρθωσα να έχω ως επάγγελμα αυτό που πάντα είχα σαν χόμπι, το παιχνίδι με τα παιδιά. Γιατί για εμένα το μάθημα είναι παιχνίδι, αφού το παιχνίδι είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας των παιδιών» συστήνεται ο Κυριάκος.

«Όλο αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους γονείς»
«Είναι ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς και τα παδιά που βρίσκονται στο σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να χαμογελούν και να περνούν το χρόνο τους δημιουργικά».

-Πες μου για το Παιδιά Μένουμε Σπίτι. Τι ακριβώς είναι;

Το «Παιδιά Μένουμε Σπίτι» είναι ένα blog γεματό δραστηριότητες που αφορούν στο παιχνίδι, τις κατασκευές, τα πειράματα, τις τέχνες, την επιστήμη, τη μαγειρική, τα βιβλία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά ηλικίας των παιδιών ηλικίας 4-10 ετών. Είναι ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς και τα παδιά που βρίσκονται στο σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να χαμογελούν και να περνούν το χρόνο τους δημιουργικά. Όλα όσα προτείνουμε είναι ιδέες που είτε έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί από την ομάδα του blog, είτε έχουν αναδημοσιευτεί από ελληνικά ή ξένα sites, με τη δική μας παιδαγωγική προσθήκη και δημιουργική επιμέλεια, αναφερόμενοι στις πηγές, με τα αντίστοιχα credits και hyperlinks. Έτσι κάθε μας δραστηριότητα αποτελείται από ένα συνδυασμό γνώσης και δράσης.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό σου;

Πάντα κοντά στα παιδιά από το 1999 έως σήμερα, μέσα από την εθελοντική μου ενασχόληση στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, θεώρησα ευθύνη και υποχρέωση μου να υποστηρίξω τα παιδιά και τους γονείς σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική περίοδο με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το να προτείνω ιδέες, ώστε η οικογένεια να περνά τον χρόνο της δημιουργικά και συγχρόνως ποιοτικά. Μοιράστηκα την ιδέα λοιπόν με κάποιους αγαπημένους φίλους και έτσι ξεκινήσαμε όλοι μαζί το «Παιδιά Μένουμε Σπίτι».

-Πώς δουλεύει αυτή η ιδέα; Έχεις συνεργάτες; Το τρέχεις μόνος σου;

Το «Παιδιά Μένουμε Σπίτι» δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που είναι πρώην Έφοροι & Βοηθοί του Κλάδου Πουλιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Άνθρωποι που έχουμε σχεδιάσει στο παρελθόν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν υλοποιηθεί από χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ενήλικες. Άρα γνωρίζουμε στην πράξη τι οφείλει να περιέχει μια «παιδική δραστηριότητα». Και χρησιμοποιώ εισαγωγικά, γιατί οι λέξεις αυτές περιέχουν εντός τους διεργασίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργία αξιακού πλαισίου και φυσικά χαρά και διασκέδαση! Έτσι όλοι μαζί βρίσκουμε ιδέες, τις συζητάμε, τις επεξεργαζόμαστε, τις καταγράφουμε, τρέχουμε το blog, τη σελίδα μας στο facebook και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε καθημερινά κάτι καινούργιο να μοιραστούμε. Και είναι πραγματικά μαγικό, γιατί μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε πολλές οικογένειες, καθώς και σε πολλές λίστες προτάσεων για δραστηριότητες που προτείνουν τα σχολεία σε γονείς. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσω πως όλο αυτό είναι καθαρά εθελοντικό και προέρχεται από την αγάπη όλων μας για τα παιδιά, σε συνδυασμό με τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης.

-Πώς είναι η επαφή με τα μικρά παιδιά;

Μαγική, απρόσμενη, δημιουργική. Άλλες φορές δύσκολη, αλλά πάντα προκλητική με ένα τρόπο ιδιαίτερο, σχεδόν μοναδικό. Κάποιες φορές σε τρομάζει η ειλικρίνειά τους, άλλες παίρνεις μαθήματα ζωής μέσα από την απλότητά τους και πάντα θαυμάζεις απεριόριστα την ανιδιοτελή και απλόχερη προσφορά της αγάπης τους.

-Τι κερδίζεις και τι χάνεις από αυτή την επαφή;

Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Μόνο κερδίζεις. Αλήθεια είναι αυτό. Αν καταφέρεις να «είσαι» όντως μαζί τους, με το μυαλό και το σώμα, να ακούσεις την αλήθεια που μοιράζονται μαζί σου και ασχοληθείς ειλικρινά με το πρόβλημα που έχουν, τότε μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από αυτή τη συναναστροφή.

«Νομίζω πως θα προσπαθήσουμε πλέον να βρίσκουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους και δεν θα είμαστε τόσο «απομονωμένοι» στον εαυτό μας όσο ήμασταν προτού η πανδημία γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας»

-Πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους κλεισμένοι σε ένα σπίτι με παιδιά;

Νοιμίζω πως είναι πολύ δύσκολο, γιατί έχουν συνηθίσει αλλιώς. Κυρίως οι εργαζόμενοι γονείς που έλειπαν πολλές ώρες από το σπίτι, έχουν βρεθεί σε μια συνθήκη πρωτόγνωρη. Πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι και συγχρόνως να ασχολούνται και με τα παιδιά τους. Πιστεύω όμως ότι όλο αυτό είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για τους γονείς, να βρεθούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους και να ακούσουν πραγματικά αυτό που τους λένε. Και αυτό δεν είναι άλλο πέρα από το «θέλω να ασχοληθείς μαζί μου» ή το «θέλω να παίξουμε παρέα». Γιατί; Γιατί απλά «σε αγαπώ». Απλώς το κάθε παιδί το εκφράζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αλλά είναι και μια ευκαρία για τα παιδιά να εξοικειωθούν με το τι κάνουν οι γονείς τους όταν δουλεύουν, άρα να κατανοήσουν τη δυσκολία της καθημερινότητάς τους στο γραφείο.

-Τι θα έχει αλλάξει μετά από όλο αυτό, αφού περάσει το κακό και ξαναβγούμε έξω;

Νομίζω πως θα προσπαθήσουμε πλέον να βρίσκουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους και δεν θα είμαστε τόσο «απομονωμένοι» στον εαυτό μας όσο ήμασταν προτού η πανδημία γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Κλείνοντας εύχομαι το «Παιδιά Μένουμε Σπίτι» να φτάσει σε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται με μια υπόσχεση, ότι θα προσπαθήσουμε με όλη μας τη δύναμη «να φέρουμε τη χαρά στο σπίτι τους» με όσες περισσότερες ιδέες μπορούμε!

Ιnfo: Τη δημιουργική ομάδα του «Παιδιά Μένουμε Σπίτι» αποτελούν οι: Δανάη Μπίσυλλα, Κυριάκος Μούρτζης, Δήμητρα Χατζηδημητρίου, Ιωάννα Τσαμπηρά, Μαριάννα Κυρίου, Κλαίρη Χαβάκη, Μαριάννα Ραψωματιώτη, Γιάννα Βασιλοπούλου.

Blog: https://paidiamenoumespiti.wixsite.com/paidiastospiti

Facebook page: https://www.facebook.com/paidiamenoumespiti

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

13 Αυγ 2022

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Περισσότερα από

Life

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.