ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη σωστή αγορά παπλώματος

Η γέμιση του παπλώματος είναι το σημαντικότερο κριτήριο για την αγορά του και τα χρήματα που θα επενδύσετε.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη σωστή αγορά παπλώματος

Ο χειμώνας πλησιάζει και όλοι έχουμε διάθεση για μικρές ή μεγάλες ανανεώσεις στο σπίτι. Μια απ' αυτές ίσως περιλαμβάνει και την επιλογή παπλώματος - που επειδή δεν πλένεται συχνά- πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.

Το εξωτερικό ύφασμα του παπλώματος είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Μονόχρωμο ή εμπριμέ, μοντέρνο ή κλασσικό, διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του υφάσματος. Πάντα 100% βαμβακερό! Κάθε άλλη επιλογή ίσως σας βάλει σε δυσάρεστες "περιπέτειες" (να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, να αποκτήσει με τον καιρό μια περίεργη μυρωδιά, να αντιμετωπίσετε αλλεργικά προβλήματα κτλ)
• Η γέμιση του παπλώματος είναι το σημαντικότερο.


Πρέπει να είναι οπωσδήποτε από φυσικό ή υποαλλεργικό υλικό.

1. Γέμιση με βάτα.
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή και υπάρχει τεράστια ποικιλία σε σχέδια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποιότητες που ο καταναλωτής ανακαλύπτει εκ των υστέρων, ότι η φτηνή τους τιμή οφειλόταν στο γεγονός ότι η γέμιση ήταν κακής ποιότητας. Οι μεγάλες, σοβαρές εταιρίες επιλέγουν υποαλλεργική βάτα που προσφέρει ζεστασιά, αφήνοντας το σώμα να «αναπνέει» χωρίς τις δυσάρεστες "παρενέργειες" που αναφέραμε πιο πάνω.

2. Γέμιση Μαλλί.
Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα καθώς δεν υπήρχαν καλής ποιότητας βάτες. Γέμιση ζεστή, λίγο "βαριά", πολύ υγιεινή ωστόσο. Για τους λάτρεις της μάλλινης επένδυσης, τα οργανωμένα καταστήματα δίνουν την δυνατότητα κάποια σχέδια να γεμιστούν με μαλλί κατόπιν ειδικής παραγγελίας.

3. Γέμιση Πούπουλο.
Τα πουπουλένια παπλώματα είναι συνήθως "ντυμένα" σε λευκό ή εκρού βαμβακερό ύφασμα που καθιστούν την χρήση παπλωματοθήκης απαραίτητη.
Είναι φτιαγμένα από πούπουλα και φτερά χήνας και προσφέρουν ζεστασιά ενώ παράλληλα δεν είναι καθόλου βαριά.

Για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες ας εξηγήσουμε τον τρόπο συλλογής των φτερών. Τα φτερά και τα πούπουλα συλλέγονται την άνοιξη, που οι χήνες χάνουν έτσι κι αλλιώς ένα μέρος του φτερώματός τους. Αφαιρούνται λίγα φτερά και πούπουλα από κάθε πουλί, τόσα όσα δεν θα τα βλάψουν και υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία (πλύσιμο, λεύκανση κτλ). Η ποιότητα ενός πουπουλένιου παπλώματος καθορίζεται από την αναλογία φτερών και πούπουλων που περιέχει και σε μικρότερο βαθμό από την προέλευσή τους (τα πούπουλα Σιβηρίας θεωρούνται τα καλύτερα και ακολουθούν τα σκανδιναβικά, τα γερμανικά κ.α.). Τα πούπουλα είναι πολύ ελαφριά και ζεστά, σαν πρώτη ύλη όμως είναι δύσκολο να βρεθούν (συλλέγονται από νεοσσούς ή από τον λαιμό της χήνας). Τα φτερά προσφέρουν κι αυτά πολύ ζεστασιά, αν όμως βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σ' ένα πάπλωμα, αυτό γίνεται βαρύ και με τον καιρό αρχίζουν να βγαίνουν από το κάλυμμα και αυτό είναι ενοχλητικό. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ποιότητες πουπουλένιων παπλωμάτων.


Εδώ θα αναφέρουμε τις γνωστότερες:

Ποιότητα 50-50. Παπλώματα, που είναι γεμισμένα 50% με φτερά και 50% με πούπουλα.
Πρόκειται για παπλώματα με πολύ φτηνή τιμή, που όμως είναι αρκετά βαριά και με τον καιρό τα φτερά αρχίζουν και βγαίνουν τσιμπώντας με τις άκρες τους.

Ποιότητα 90-10. Παπλώματα γεμισμένα 90% με πούπουλα και 10% με φτερά. Για το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι το ιδανικό πάπλωμα. Όσο χρειάζεται ζεστό και ελαφρύ αποτελεί την ιδανική σχέση ποιότητας/τιμής.

Ποιότητα 95-5. Παπλώματα με 95% πούπουλα και μόλις 5% φτερά. Χρησιμοποιούνται περισσότερο σε βορειότερα κλίματα που η απαιτήσεις για ζεστασιά είναι μεγαλύτερες. Η τιμή τους είναι σχεδόν η διπλάσια από τα 90-10.

Ποιότητα 100. Παπλώματα γεμισμένα αποκλειστικά με πούπουλα. Θεωρούνται είδος πολυτελείας καθώς οι τιμές τους είναι πάρα πολύ υψηλές. Ωστόσο αν θέλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας κυριολεκτικά «ύπνο στα πούπουλα» φροντίστε να είναι μεταξωτό για να απογειώσετε την αίσθηση πολυτέλειας.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.