ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι βιασμοί στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη πόλεμος

Οι γυναίκες στην Ουκρανία καταγγέλλουν φρικαλεότητες από Ρώσους στρατιώτες

Οι βιασμοί στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη πόλεμος

Γυναίκες σε όλη την Ουκρανία είναι αντιμέτωπες με την απειλή του βιασμού, καθώς αυξάνονται οι αποδείξεις για περιστατικά σεξουαλικής βίας, σε περιοχές που ανακαταλαμβάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα που αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα.

Φρίκη προκάλεσε μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Μικαΐλ Πάλιντσακ, σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Σε αυτή, οι σοροί ενός άνδρα και τριών γυναικών ήταν στοιβαγμένες κάτω από μία κουβέρτα. Οι γυναίκες ήταν γυμνές και τα σώματά τους ήταν εν μέρει καμμένα, ανέφερε ο φωτογράφος.

Αυτή η φριχτή εικόνα προστίθεται στις ολοένα περισσότερα στοιχεία για εκτελέσεις, βιασμούς και βασανιστήρια σε βάρος αμάχων, σε περιοχές που βρέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο, επισημαίνει ο Guardian.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από πόλεις γύρω από το Κίεβο, προκειμένου να επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία, γυναίκες και κορίτσια περιγράφουν στην αστυνομία, τα ΜΜΕ και σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις φρικαλεότητες που έχουν υποστεί από Ρώσους στρατιώτες. Ομαδικοί βιασμοί, επιθέσεις που γίνονται υπό την απειλή όπλου και βιασμοί μπροστά σε παιδιά είναι ανάμεσα στις μαρτυρίες που συλλέγονται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Ουκρανή αξιωματούχο Lyudmyla Denisova 25 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας από 14 έως 24 ετών, έπεσαν θύματα βιασμού στην Μπούσα από Ρώσους στρατιώτες.

Όπως σημείωσε η Denisova η Ουκρανία έχει αποδείξεις για την «γενοκτονία του ουκρανικού πληθυσμού» και τα στρατιωτικά εγκλήματα προσθέτοντας ότι ένα «νέο όπλο» των ρωσικών δυνάμεων είναι ο βιασμός.

«Συνολικά ήταν 25 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 14-24 ετών που βιάστηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Αυτό συνέβαινε επί έναν μήνα. Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε αυτά τα τρομακτικά εγκλήματα, δυστυχώς, και ο κάθε εγκληματίας θα τιμωρηθεί» είπε.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί τις φρικαλεότητες που της αποδίδονται για την Μπούσα.

Επίσης όπως δήλωσε η Κατερίνα Τσερεπάκα, πρόεδρος της La Strada Ukraine, οργάνωσης που υποστηρίζει ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα trafficking, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης, «Είχαμε αρκετές κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή μας από γυναίκες και κορίτσια που αναζητούν βοήθεια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να φτάσουμε εκεί που είναι, εξαιτίας των μαχών»

Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για τις καταγγελίες για σεξουαλική βία.

Οργανώσεις όπως η La Strada Ukraine και το εθνικό δίκτυο Feminist Workshop κάνουν δουλειά online και συνεργάζονται με τοπικές αρχές, προκειμένου να γίνει γνωστή η ιατρική, νομική και ψυχολογική βοήθεια που είναι διαθέσιμη για θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Επίσης, προσπαθούν να βρουν καταφύγια για γυναίκες και κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν τόσο από τον πόλεμο, όσο και από την ενδοοικογενειακή βία.

Όμως, φοβούνται ότι το τραύμα από τη χρήση του βιασμού ως στρατιωτική τακτική θα μείνει για χρόνια στην ουκρανική κοινωνία.

«Όταν μια γυναίκα ξεφεύγει, φαίνεται σαν να είναι ασφαλής. Είναι μακριά από τα όπλα και τον άνδρα που τη βίασε. Όμως, το τραύμα είναι μια βόμβα μέσα της, που την ακολουθεί. Η έκταση αυτού που συμβαίνει τώρα είναι σπαρακτικό», δήλωσε η Σάσα Κάντσερ, από το τμήμα του Feminist Workshop στο Λβιβ, που έχει βοηθήσει εκατοντάδες εκτοπισμένες γυναίκες και κορίτσια από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.