ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι συμμαθήτριές μου σε εμμηνόπαυση. Ένα διήγημα βγαλμένο μέσα από τη ζωή

«Εμείς η τάξη του 1985 στο Στρεμπενιώτη Νεάπολης έχουμε reunion, τάδε ημερομηνία και ώρα, τάδε μπαράκι».

Οι συμμαθήτριές μου σε εμμηνόπαυση. Ένα διήγημα βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη/ συγγραφέας angelaziouti@yahoo.gr

Πολλοί από τους σημερινούς πενηντάρηδες θα βάλουν τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του facebook σε εικόνισμα. Κι αυτό, διότι θα ξανασυναντήσουν τον εφηβικό τους έρωτα μετά από τριάντα και βάλε χρόνια ξανά. Παραδείγματος χάρη η Σόνια και ο Λάκης. Γνωρίστηκαν στην Α’ Λυκείου στο Στρεμπενιώτη. Η Σόνια ήταν σωστό ζιζάνιο, μέτρια μαθήτρια μόλις μετά βίας περνούσε τις τάξεις. Πάντα έμενε μεταξεταστέα για τον Σεπτέμβριο. Είχε μακριά καστανά μαλλιά – δεν είχε αρχίσει ακόμη να τα βάφει ξανθά και να κατεβαίνει πάνω στο μήνα η ρίζα – και τα φρύδια της τα έβγαζε με τσιμπιδάκι. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο λυκειάρχης της έδωσε τότε τρεις μέρες αποβολή.

Οι συμμαθήτριές μου σε εμμηνόπαυση. Ένα διήγημα βγαλμένο μέσα από τη ζωή
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

«Βρε, μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις αυτή», του είπε μια μέρα ο φίλος του ο Γιώργος.

Μόλις είχαν καταργηθεί και οι ποδιές και φορούσε διαρκώς μίνι φούστες με κάτι μπλουζάκια όλο στάμπες. Όταν έβλεπε τον Λυκειάρχη πήγαινε ξυστά ξυστά από τον τοίχο. Και δεύτερη αποβολή; Πάει πολύ… Μόλις είχε ξεκινήσει και το κάπνισμα. Ένα πακέτο Μάλμπορο κρυμμένο μέσα στο μπουφάν και στα διαλλείματα παράνομες τζούρες στις τουαλέτες των γυναικών. Ο Λάκης πάλι ήταν μηχανόβιος. Ο μπαμπάς του, που είχε μάντρα αυτοκινήτων του είχε αγοράσει στην αρχή ένα παπάκι. Αφού έμαθε να το κυλάει στην άσφαλτο, την άλλη χρονιά στον αγιασμό του σχολείου εμφανίστηκε με μία μηχανή εντούρο ίσα με το μπόι του.

Έτρεχε τις Κυριακές σε αγώνες στο βουνό και έκανε και σούζες. Αλλά την εντούρο την πήρε και για έναν ακόμη λόγο. Μπας και «ρίξει» τη Σόνια. Από καιρό την είχε βάλει στο μάτι. Κάνανε ήδη παρέα και στις κοπάνες πηγαίνανε στο Καστέλλο στην παραλία για καφέ. Είχε μόλις δύο χρόνια που ο Λάκης ξυριζότανε κιόλας. Καμιά φορά άφηνε ένα μουστακάκι σαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση στη γνωστή ταινία του Δαλιανίδη. «Βρε, μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις αυτή», του είπε μια μέρα ο φίλος του ο Γιώργος για να τον πειράξει. Μιλάμε για μεγάλη καψούρα.

«Να πάρε και ένα προσκλητήριο, τον άλλο μήνα παντρεύω την κόρη μου» είπε στον Λάκη.

Μετά από έναν χρόνο η Σόνια και ο Λάκης αποφοίτησαν. Η Σόνια δεν πέρασε πουθενά και πήγε να δουλέψει στη βιοτεχνία που έπαιρνε τα μπλουζάκια με τις στάμπες. Ο Λάκης πέρασε στην ΑΣΟΕΕ Αθηνών. Δεν την ξαναείδε από τότε. Αυτός γνώρισε μία συμφοιτήτρια του, την Αρετή. Παντρεύτηκαν και έχουν δύο παιδιά. Και ξαφνικά ένα βράδυ λίγο πριν φύγει από το φοροτεχνικό του γραφείο στο Μαρούσι, του ήρθε μήνυμα στο facebook. «Εμείς η τάξη του 1985 στο Στρεμπενιώτη Νεάπολης έχουμε reunion, τάδε ημερομηνία και ώρα, τάδε μπαράκι». Η Σόνια; Άραγε η Σόνια θα έρθει, σκέφτηκε; Έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια και τσουπ μετά από δύο εβδομάδες στη συνάντηση των συμμαθητών. Ώρα εννέα το βράδυ ακριβώς. Έβαλε το χέρι του στο πόμολο της πόρτας να μπει στο μπαρ. Κόμπλαρε λίγο στην αρχή. Έχει αλλάξει. Τα μαλλιά του αραίωσαν μπροστά, έχει κάνει φαλακρίτσα κιόλας και η κοιλιά που ήταν κάποτε φέτες τώρα μοιάζει πιο πολύ με καρπούζι.

«Εσύ ποιος είσαι;» του φώναξε ο διοργανωτής του reunion από το βάθος. Ένιωσε ακόμη πιο άσχημα. Ώστε τόσο πολύ άλλαξε από τότε; Ξερόβηξε και απάντησε «Ο Λάκης Κ., καθόμουνα πάντα τελευταίο θρανίο στο παράθυρο για να λιάζομαι και με φωνάζατε φυτό». Η Σόνια κάπνιζε καθισμένη σε μια πολυθρόνα. Είχε παχύνει πολύ. Τρεις γέννες είναι αυτές. Πριν την κρίση είχε δικιά της βιοτεχνία και έραβε αντρικά κοστούμια. «Να πάρε και ένα προσκλητήριο, τον άλλο μήνα παντρεύω την κόρη μου» είπε στον Λάκη. Αυτός έβγαλε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας για να το διαβάσει. Μετά από λίγο η Σόνια έβγαλε μία βεντάλια από την τσάντα της κι άρχισε να κάνει αέρα: «Μη με παρεξηγήσετε, μήνα Δεκέμβριο. Μπαίνω στην εμμηνόπαυση κι έχω εξάψεις».

Read Next

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

Περισσότερα από

Life

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.