ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία σε άνοδο ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες που αγωνίζονται να επιβιώσουν 

«Οικογένειες πωλούν τις κόρες τους για να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι» είπε εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ECPAT.

Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία σε άνοδο ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες που αγωνίζονται να επιβιώσουν 

Όλο και περισσότερες οικογένειες Σύριων προσφύγων αναγκάζονται να παντρέψουν τις κόρες τους στην Τουρκία για να επιβιώσουν μέσα στην πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με την ECPAT. Τα στοιχεία έδωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, σε ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Εκπρόσωπος της ECPAT είπε στο δημοσιογράφο: «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις οικογενειών που πωλούν τις κόρες τους σε Τούρκους για να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι. Κάποιες φορές, για να γίνουν η δεύτερη ή η τρίτη σύζυγός τους».

Ορισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου. Τα κορίτσια προς πώληση πέφτουν, στη συνέχεια, θύματα εκμετάλλευσης, καθώς οδηγούνται στην πορνεία ή στην καταναγκαστική εργασία.

Ορισμένες οικογένειες πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου

Οι παιδικοί γάμοι βρίσκονται σε άνοδο στην Τουρκία ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες, σύμφωνα με αναφορές της ECPAT, η οποία ωστόσο δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεπίσημοι και δεν καταγράφονται. Άλλωστε, και οι ίδιες οι οικογένειες των κοριτσιών τους αποσιωπούν, από φόβο απέλασης.

Όπως επισημαίνει το Globalcitizen.org, μέχρι τον Απρίλιο σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που ζούσαν στην Τουρκία, περίπου 3,6 εκατομμύρια, είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία. Η κοινότητά τους είναι ανάμεσα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ζουν σε αντίξοες συνθήκες και σε χώρους όπου είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με την ECPAT, υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων προσφύγων στον κόσμο που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα γάμων ανηλίκων, εμπορίου ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στις οικογένειες προσφύγων, επίσης, βρίσκονται σε άνοδο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία

Η ECPAT εφιστά την προσοχή μας σε έναν τουρκικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος παντρευτεί το ανήλικο κορίτσι με το οποίο έκανε σεξ και εφόσον η διαφορά ηλικία τους είναι μικρότερη των 10 χρόνων, αντιμετωπίζει ελαφρύτερες ποινές. Εκπρόσωπος της οργάνωσης σχολίασε ότι με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται ο βιασμός, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία «παντρευτείτε τον βιαστή σας».

Οι συνέπειες, για ένα μικρό κορίτσι που εξαναγκάζεται να παντρευτεί, είναι πολυδιάστατες. Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία και σε επιπλοκές κατά την κύηση. Είναι επίσης πιθανότερο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας.

Τώρα η ECPAT καλεί την Τουρκία να ορίσει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις και να αποσύρει τους νόμους που, ουσιαστικά, όχι μόνο απαλλάσσουν τους βιαστές από τις ευθύνες τους αλλά επιπλέον τούς επιτρέπουν να παντρευτούν τα θύματά τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.