Όλο και περισσότερες οικογένειες Σύριων προσφύγων αναγκάζονται να παντρέψουν τις κόρες τους στην Τουρκία για να επιβιώσουν μέσα στην πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με την ECPAT. Τα στοιχεία έδωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, σε ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Εκπρόσωπος της ECPAT είπε στο δημοσιογράφο: «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις οικογενειών που πωλούν τις κόρες τους σε Τούρκους για να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι. Κάποιες φορές, για να γίνουν η δεύτερη ή η τρίτη σύζυγός τους».

Ορισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου. Τα κορίτσια προς πώληση πέφτουν, στη συνέχεια, θύματα εκμετάλλευσης, καθώς οδηγούνται στην πορνεία ή στην καταναγκαστική εργασία.

Ορισμένες οικογένειες πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου

Οι παιδικοί γάμοι βρίσκονται σε άνοδο στην Τουρκία ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες, σύμφωνα με αναφορές της ECPAT, η οποία ωστόσο δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεπίσημοι και δεν καταγράφονται. Άλλωστε, και οι ίδιες οι οικογένειες των κοριτσιών τους αποσιωπούν, από φόβο απέλασης.

Όπως επισημαίνει το Globalcitizen.org, μέχρι τον Απρίλιο σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που ζούσαν στην Τουρκία, περίπου 3,6 εκατομμύρια, είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία. Η κοινότητά τους είναι ανάμεσα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ζουν σε αντίξοες συνθήκες και σε χώρους όπου είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με την ECPAT, υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων προσφύγων στον κόσμο που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα γάμων ανηλίκων, εμπορίου ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στις οικογένειες προσφύγων, επίσης, βρίσκονται σε άνοδο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία

Η ECPAT εφιστά την προσοχή μας σε έναν τουρκικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος παντρευτεί το ανήλικο κορίτσι με το οποίο έκανε σεξ και εφόσον η διαφορά ηλικία τους είναι μικρότερη των 10 χρόνων, αντιμετωπίζει ελαφρύτερες ποινές. Εκπρόσωπος της οργάνωσης σχολίασε ότι με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται ο βιασμός, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία «παντρευτείτε τον βιαστή σας».

Οι συνέπειες, για ένα μικρό κορίτσι που εξαναγκάζεται να παντρευτεί, είναι πολυδιάστατες. Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία και σε επιπλοκές κατά την κύηση. Είναι επίσης πιθανότερο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας.

Τώρα η ECPAT καλεί την Τουρκία να ορίσει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις και να αποσύρει τους νόμους που, ουσιαστικά, όχι μόνο απαλλάσσουν τους βιαστές από τις ευθύνες τους αλλά επιπλέον τούς επιτρέπουν να παντρευτούν τα θύματά τους. 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS