ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι δύο γυναίκες που θριάμβευσαν στα BAFTA: Όλα τα βραβεία, τα φαβορί και οι ανατροπές

Η ταινία «Nomadland», ο μεγάλος νικητής, χρωστάει την επιτυχία του στη σκηνοθέτιδα Κλόε Ζάο και την ηθοποιό Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Οι δύο γυναίκες που θριάμβευσαν στα BAFTA: Όλα τα βραβεία, τα φαβορί και οι ανατροπές

Η αμερικανική δραματική ταινία «Nomadland», η οποία εκτυλίσσεται σε μια κοινότητα ανθρώπων που ζουν σε βαν, ήταν ο μεγάλος νικητής των βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων BAFTA, στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Κλόε Ζάο) και Α’ Γυναικείου Ρόλου (Φράνσις Μακντόρμαντ).

Η τελετή της Βρετανικής Ακαδημίας Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, λόγω της πανδημίας της COVID-19, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για δύο νύχτες με τους υποψηφίους να συνδέονται μέσω βίντεο. Ωστόσο οι Χιου Γκραντ και Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας εμφανίστηκαν διά ζώσης στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, ενώ η Ρενέ Ζελβέγκερ και η Άννα Κέντρικ συνδέθηκαν μαζί τους από ένα στούντιο στο Λος Άντζελες προκειμένου να παρουσιάσουν τα βραβεία.

Στο «Nomadland», που θριάμβευσε επίσης στις Χρυσές Σφαίρες, πρωταγωνιστεί η 63χρονη Μακντόρμαντ στον ρόλο μιας χήρας η οποία εν μέσω οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ μετατρέπει το βαν της σε κινητό σπίτι και ξεκινά ένα ταξίδι κάνοντας περιστασιακές δουλειές στην πορεία.

«Θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στην κοινότητα των νομάδων που τόσο γενναιόδωρα μας καλωσόρισαν στις ζωές τους», είπε η σκηνοθέτιδα, Ζάο, στην ομιλία αποδοχής του βραβείου.

«Θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στην κοινότητα των νομάδων που τόσο γενναιόδωρα μας καλωσόρισαν στις ζωές τους», είπε η σκηνοθέτιδα, Ζάο, στην ομιλία αποδοχής του βραβείου.

Το «Nomadland» κέρδισε επίσης το βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας.

Η Ακαδημία απέτισε επίσης φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, που απεβίωσε την Παρασκευή, 9 Απριλίου. Ο Φίλιππος ήταν ο πρώτος πρόεδρος των BAFTA το 1959. Ο εγγονός του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, είναι ο νυν πρόεδρός τους.

Ο βετεράνος Άντονι Χόπκινς κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία «The Father», όπου υποδύεται έναν άνδρα που πάσχει από άνοια. «Είμαι σε μια περίοδο της ζωής μου όπου δεν περίμενα ποτέ να πάρω αυτό το βραβείο», δήλωσε ο 83χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε πως λόγω ηλικίας ήταν «εύκολο» να κάνει την ταινία.

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη Ταινία
Νικητής: NOMADLAND
Mollye Asher, Dan Janvey, Frances McDormand, Peter Spears, Chloé Zhao


Α’ Γυναικείου Ρόλου
Νικήτρια: FRANCES McDORMAND
Nomadland

Α΄Ανδρικού Ρόλου
Νικητής: ANTHONY HOPKINS
The Father

Σκηνοθεσίας
Νικήτρια: NOMADLAND
Chloé Zhao

Βρετανικής Ταινίας
Νικητής: PROMISING YOUNG WOMAN
Emerald Fennell, Ben Browning, Ashley Fox, Josey McNamara

Μουσικής Επένδυσης
Νικητής: SOUL
Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross

Ντοκιμαντέρ
Νικητής: MY OCTOPUS TEACHER
Pippa Ehrlich, James Reed, Craig Foster

Πρωτοεμφανιζόμενου Βρετανού Σεναριογράφου, Σκηνοθέτη ή Παραγωγού
Νικητής: HIS HOUSE
Remi Weekes (Σενάριο/Σκηνοθεσία)

Β΄Αντρικού Ρόλου
Νικητής: DANIEL KALUUYA
Judas and the Black Messiah

Πρωτότυπου Σεναρίου
Νικητής: PROMISING YOUNG WOMAN
Emerald Fennell

Β’ Γυναικείου Ρόλου
Νικήτρια: YUH-JUNG YOUN
Minari

Φωτογραφίας
Νικητή: NOMADLAND
Joshua James Richards

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Nomadland, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.


Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.