ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Νίκος Σκλήρας: Η Μέριλ Στριπ και ο Valentino λάτρεψαν το γλυκό του

Μιλά για τα food shows του σήμερα, το να είσαι μάγειρας στα πιο πολυσυζητημένα μέρη της πόλης και για το γλυκό που έχουν λατρέψει η Meryl Streep και ο Valentino.

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Νίκος Σκλήρας: Η Μέριλ Στριπ και ο Valentino λάτρεψαν το γλυκό του

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Νίκος Σκλήρας έχει περάσει ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή ως Executive Chef του ομίλου Πανά. Ή πιο ορθά το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Το Esquire συνάντησε τον βραβευμένο σεφ στο Island, όπου μας μίλησε για τη διαχρονικότητα μίας κουζίνας, τις υποχρεώσεις και τα προνόμια του να είσαι μάγειρας στα πιο πολυσυζητημένα μέρη της πόλης αλλά και το γλυκό που έκανε την Meryl Streep και τον Valentino να παραμιλούν. Και για πολλά άλλα.

Πώς ξεκίνησες στις κουζίνες;
Είχα έρωτα από μικρός. Αρχικά δούλευα κάποια καλοκαίρια ερασιτεχνικά στο Λύκειο σαν βοηθός ζαχαροπλάστη. Κόλλησα αμέσως το μικρόβιο και μετά το σχολείο πέρασα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο. Από τότε πήραν το δρόμο τους τα πράγματα. Ήμουν συνειδητοποιημένος πως αυτό ήθελα να κάνω. Παρότι ήταν αρχικά για το χαρτζιλίκι μου, τα καλοκαίρια, μου άρεσε και αποφάσισα από νωρίς πως αυτό θέλω να κάνω και θα κάνω στη ζωή μου. Η τριβή με βοήθησε να εξελιχθώ. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό από αυτό. Αν μου ζητούσες να σου πω τι θα γινόμουν αν δεν ήμουν σεφ, πάλι σεφ θα σου έλεγα.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σου γύρω από το φαγητό και πώς άλλαξε μέσα στα χρόνια;
Πιστεύω πολύ στην πρώτη ύλη. Οφείλεις να τη σέβεσαι, να τη δουλεύεις σωστά και γενικότερα να μην την κακοποιείς. Θέλω η κουζίνα μου να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Η σκοπιά που βλέπω τα πράγματα όσο περνούν τα χρόνια δεν διαφοροποιείται. Μου αρκεί να βλέπω ξεκάθαρα τα πράγματα. Αποφεύγω τις ακραίες αποστροφές και το πολύ fusion, γιατί πιστεύω ότι κάπου μπορεί να χαθεί η ουσία. Αλλά με χαρά βλέπω τα παιδιά της νέας γενιάς των Ελλήνων σεφ να κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες. Θα έλεγα πως η δική μου κουζίνα έχει επηρεαστεί αρκετά από την ασιατική φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Γενικότερα είμαι φίλος της παγκόσμιας κουζίνας αλλά προτιμώ σε αυτή τη φάση τη μεσογειακή, με κάποιες πινελιές από την ασιατική, με την ευρύτερη έννοια. Γι' αυτό και τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκομαι στον όμιλο Πανά έχω πάντοτε σούσι στα μενού μου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Νίκου Σκλήρα:

Του Μπάμπη Δούκα. Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.