ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Νίκος Σκλήρας: Η Μέριλ Στριπ και ο Valentino λάτρεψαν το γλυκό του

Μιλά για τα food shows του σήμερα, το να είσαι μάγειρας στα πιο πολυσυζητημένα μέρη της πόλης και για το γλυκό που έχουν λατρέψει η Meryl Streep και ο Valentino.

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Νίκος Σκλήρας: Η Μέριλ Στριπ και ο Valentino λάτρεψαν το γλυκό του

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Νίκος Σκλήρας έχει περάσει ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή ως Executive Chef του ομίλου Πανά. Ή πιο ορθά το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Το Esquire συνάντησε τον βραβευμένο σεφ στο Island, όπου μας μίλησε για τη διαχρονικότητα μίας κουζίνας, τις υποχρεώσεις και τα προνόμια του να είσαι μάγειρας στα πιο πολυσυζητημένα μέρη της πόλης αλλά και το γλυκό που έκανε την Meryl Streep και τον Valentino να παραμιλούν. Και για πολλά άλλα.

Πώς ξεκίνησες στις κουζίνες;
Είχα έρωτα από μικρός. Αρχικά δούλευα κάποια καλοκαίρια ερασιτεχνικά στο Λύκειο σαν βοηθός ζαχαροπλάστη. Κόλλησα αμέσως το μικρόβιο και μετά το σχολείο πέρασα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο. Από τότε πήραν το δρόμο τους τα πράγματα. Ήμουν συνειδητοποιημένος πως αυτό ήθελα να κάνω. Παρότι ήταν αρχικά για το χαρτζιλίκι μου, τα καλοκαίρια, μου άρεσε και αποφάσισα από νωρίς πως αυτό θέλω να κάνω και θα κάνω στη ζωή μου. Η τριβή με βοήθησε να εξελιχθώ. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό από αυτό. Αν μου ζητούσες να σου πω τι θα γινόμουν αν δεν ήμουν σεφ, πάλι σεφ θα σου έλεγα.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σου γύρω από το φαγητό και πώς άλλαξε μέσα στα χρόνια;
Πιστεύω πολύ στην πρώτη ύλη. Οφείλεις να τη σέβεσαι, να τη δουλεύεις σωστά και γενικότερα να μην την κακοποιείς. Θέλω η κουζίνα μου να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Η σκοπιά που βλέπω τα πράγματα όσο περνούν τα χρόνια δεν διαφοροποιείται. Μου αρκεί να βλέπω ξεκάθαρα τα πράγματα. Αποφεύγω τις ακραίες αποστροφές και το πολύ fusion, γιατί πιστεύω ότι κάπου μπορεί να χαθεί η ουσία. Αλλά με χαρά βλέπω τα παιδιά της νέας γενιάς των Ελλήνων σεφ να κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες. Θα έλεγα πως η δική μου κουζίνα έχει επηρεαστεί αρκετά από την ασιατική φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Γενικότερα είμαι φίλος της παγκόσμιας κουζίνας αλλά προτιμώ σε αυτή τη φάση τη μεσογειακή, με κάποιες πινελιές από την ασιατική, με την ευρύτερη έννοια. Γι' αυτό και τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκομαι στον όμιλο Πανά έχω πάντοτε σούσι στα μενού μου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Νίκου Σκλήρα:

Του Μπάμπη Δούκα. Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

14 Δεκ 2025

Γιατί θα έπρεπε να τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Καρίπη

Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε, όμως μας άφησε κάποια τραγούδια διονυσιακής μαγκιάς, ενώ η απουσία του υπήρξε τόσο ηχηρή, ώστε ανάγκασε τον Βασίλη Τσιτσάνη ν' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον έπαιζε μπουζούκι.

14 Δεκ 2025

Σε αυτό το εστιατόριο βρίσκεις παράδοση, φρεσκάδα και αθηναϊκό ουρανό στο πιάτο

Υπάρχουν γεύματα που τα θυμάσαι για τη γεύση τους, κι άλλα που τα θυμάσαι για τη μαγευτική τους ατμόσφαιρα. Εδώ, υπάρχουν και τα δύο.

Περισσότερα από

Life

14 Δεκ 2025

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά μέχρι την Πρωτοχρονιά

Οι ημέρες και ώρες που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο.

14 Δεκ 2025

Ο Apon σπάει τα κοντέρ

Ο Apon συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων κατακτώντας το ετήσιο Top 50 του Spotify με 6 σόλο τραγούδια του.

14 Δεκ 2025

Το Heated Rivarly είναι μία από τις πιο hot σειρές αυτή τη στιγμή

Πώς ένα viral βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη και απέκτησε φανατικό κοινό σε ελάχιστο χρόνο.

14 Δεκ 2025

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για να ζήσετε τη μαγεία των γιορτών μαζί με τα παιδιά

Από festive πάρκα γεμάτα παιχνίδι και εκπλήξεις μέχρι δημιουργικά εργαστήρια και θεατρικά που σκορπούν χαμόγελα, αυτές οι χριστουγεννιάτικες δράσεις υπόσχονται να μετατρέψουν κάθε οικογενειακή έξοδο σε μια αξέχαστη εμπειρία.

13 Δεκ 2025

Δεν είναι ιδέα σου: Tο Stranger Things σταμάτησε όντως να είναι καλό

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Netflix έπρεπε να μας κάνει να λέμε ‘τι θα γίνει στο τέλος;’. Τελικά, σκεφτόμαστε ‘γιατί μας νοιάζει;’

13 Δεκ 2025

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

13 Δεκ 2025

Τα μπαζάρ που παίζουν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Με μια επίσκεψη μπορείτε να βρείτε από βιβλία και χειροποίητα γλυκά ως κοσμήματα και ημερολόγια.

12 Δεκ 2025

Το City Hotel δείχνει το νέο του πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη

Το διαχρονικά αγαπημένο ξενοδοχείο του TOR Hotel Group, με ιστορία πενήντα χρόνων, περνά σε μια καινούργια εποχή, υποδεχόμενο τους επισκέπτες με ανανεωμένη αισθητική και την ίδια ζεστή φιλοξενία που το καθιέρωσε.

12 Δεκ 2025

7 "έξυπνοι" συνδυασμοί βραδινού για ήρεμη πέψη σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Ελαφριά πρωτεΐνη, λαχανικά και "καθαρές" βάσεις: 10 ιδέες για δείπνο που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.

12 Δεκ 2025

To ΗΒΟ κυκλοφορεί teaser με σκηνές από τα καινούργια Euphoria και House of the Dragon

Η streaming πλατφόρμα μας δίνει μία πρώτη γεύση από όσα έχουμε να περιμένουμε το 2026.